Specialiștii au sumarizat efectele benefice ale ascultării, dar și studierii muzicii asupra organismului uman și implicit a calității vieții. 

12 beneficii neștiute ale muzicii asupra calității vieții

Muzica bună calmează și relaxează vasele de sânge

Ascultarea muzicii preferate determină extinderea vaselor de sânge, creșterea fluxului sangvin și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, a constatat un studiu de la Universitatea din Maryland. Diametrul mediu al vaselor de sânge situate pe brațul superior al persoanelor din studiu a crescut cu 26% după ce acestea au ascultat o muzică veselă. O analiză separată care acoperă aproape 1.400 de pacienți cu boli de inimă a constatat că muzica a redus ritmul cardiac, tensiunea arterială și anxietatea.

Muzica vindecă

Muzica a fost folosită pentru a se vindeca de secole. Ascultarea muzicii stimulează producerea de către organism a unui anticorp numit imunoglobulină A care atacă virusurile și bacteriile. S-a constatat, de asemenea, că meloterapia poate ajuta în tratarea bolilor grave. Adolescenții supuși tratamentului cancerului care s-au alăturat unui program de meloterapie în timp ce erau spitalizați au dovedit abilități îmbunătățite de a rezista tratamentului și mai multă cooperare, în comparație cu grupurile care au primit alte forme de terapie. 

O muzică melodioasă ajută la reducerea durerii. Într-un studiu, adulții care s-au concentrat pe melodiile copilăriei în timp ce primeau șocuri electrice au resimțit durerea cu 17% mai puțin decât cei care nu ascultau muzică. De asemenea, pacienții cu Alzheimer cărora li s-au pus melodii relevante pentru ei, au comunicat mai eficient și chiar și-au reamintit anumite întâmplări pe care altfel nu le-au putut reproduce. 

Melodiile preferate ajută la menținerea unei stări de calm

Potrivit unui studiu realizat de o universitate americană, ascultarea muzicii preferate a scăzut anxietatea în rândul pacienților aflați la terapie intensivă cu aproximativ o treime. Efectul era dat de piesele familiare și reconfortante. 

În situațiile de zi cu zi, muzica ne poate ajuta să reducem tensiunea în urma unui conflict sau a unei situații stresante și să căpătăm calmul care să ne ofere o altă perspectivă asupra lucrurilor. De exemplu, este dovedit științific că muzica îi poate ajuta pe șoferi să se calmeze în trafic, să facă față mai ușor aglomerației din oraș și să ia decizii mai bune atunci când sunt la volan. 

De asemenea, muzica reduce nivelul de stres din organism și ne ajută, pe termen lung, să devenim mai calmi și mai relaxați în abordarea situațiilor de zi cu zi. Potrivit unui studiu din 2010, muzica scade nivelurile hormonului de stres numit cortizol la fel de bine ca și masajul. 

Fă-ți un playlist cu melodiile care știi că te liniștesc și ține-l la îndemână pentru momentele și perioadele tensionate. 

Muzica facilitează concentrarea și capacitatea de muncă

S-a dovedit științific că anumite piese clasice, cum ar fi Anotimpurile de Vivaldi, ajută la concentrare pe sarcini intense. De exemplu, unii studenți aflați în sesiune, se concentrează mai bine la ceea ce au de învățat și asimilează mai ușor noțiunile atunci când ascultă muzică.  

Ascultarea muzicii la locul de muncă te poate ajuta să îți îndeplinești sarcinile mai repede, mai ales dacă e vorba de o muncă repetitivă, cum ar fi verificarea e-mailurilor, facturarea sau realizarea rapoartelor. 

Muzica te face mai creativ

Oamenii vin cu soluții mai creative atunci când ascultă muzică decât atunci când stau în tăcere. Poate fi datorită faptului că muzica îmbunătățește flexibilitatea creierului și induce starea de relaxare propice creativității. Cercetările arată că muzica ascultată la nivel moderat are acest efect, nu și muzica dată prea tare. 

Muzica facilitează producerea dopaminei, hormonul responsabil de fericire

Când asculți muzică, creierul tău eliberează dopamină, același neurotransmițător care este eliberat atunci când mănânci ciocolată, de exemplu, sau care este asociat cu starea de îndrăgostire. O zi începută pe ritmurile preferate poate garanta o stare de spirit mai bună și capacitatea de a rezista mai bine rutinei cotidiene. 

Muzica ritmată crește motivația și conferă un sentiment de putere

Ascultarea muzicii ritmate în timpul unui antrenament la sală sau atunci când mergi cu bicicleta te poate ajuta să rămâi motivat și poate crește performanța. S-a constatat, de asemenea, că muzica energizează și ne dă puterea de a merge mai departe atunci când am fi tentați să renunțăm. 

Așadar, dacă ai nevoie de un imbold puternic, fă-ți o listă de melodii motivante pe care să le asculți atunci când te simți lipsit de energie sau  putere de muncă. 

Muzica facilitează somnul

Cântecele de leagăn nu sunt doar pentru bebeluși. Ascultarea muzicii înainte de culcare te poate ajuta să adormi mai repede, să te trezești mai rar în timpul nopții și să te simți mai odihnit dimineața. Într-un studiu realizat în Taiwan, persoanele în vârstă cu probleme de somn care au ascultat 45 de minute de muzică lentă înainte de culcare au raportat o îmbunătățire cu 35% a duratei somnului și o stare mai bună pe tot parcursul zilei. 

Muzica face timpul să treacă mai ușor

Atunci când ascutăm muzică, timpul parcă zboară. Aceasta este explicația pentru care în marile magazine este mereu muzică. Atunci când ascultă muzică, oamenii sunt tentați să petreacă mai mult timp la cumpărături și chiar să cumpere mai mult decât în mod obișnuit. 

Când ai nevoie de răbdare – la  instituțiile publice sau la medic, de exemplu – ascultarea muzicii preferate în căști te poate ajuta să suporți mai ușor timpii lungi de așteptare.

În afara efectelor pe care le are ascultarea muzicii, s-a dovedit că și studiul acesteia aduce efecte benefice atât copiilor, cât și adulților. 

Cursurile de muzică îi fac pe copii mai cooperanți

Preșcolarii care cântă sau studiază un instrument sunt mai predispuși să ajute și au o capacitate de rezolvare a problemelor superioară copiilor care nu studiază muzica la școală sau în particular. De aceea, este recomandat pentru copii să fie expuși la muzică de mici și chiar să o studieze, măcar la nivel de hobby. 

Cântatul la un instrument în copilărie poate determina dezvoltarea benefică a creierului

Studiile făcute pe adulții de vârstă mijlocie și pe cei mai în vârstă care au studiat un instrument în copilărie au arătat că răspunsul creierului lor la sunetele vorbirii este mai rapid. 

Cântatul în grup aduce un sentiment de fericire

Cercetătorii britanici au chestionat 375 de persoane care cântau într-un cor, cântau singure sau jucau într-o echipă sportivă. Toate activitățile au contribuit la bunăstarea emoțională, dar oamenii din coruri au raportat că se simt mai fericiți decât cei care cântau solo. Actul fizic de sincronie, adică să acționezi în același timp cu ceilalți sau cântatul coral determină sentimente de unitate și apartenență la grup, care declanșează o stare de bine. 

Toate aceste efecte benefice ale muzicii variază de la persoană la persoană, așa că depinde de fiecare dintre noi să știm ce tip de muzică funcționează pentru noi, cum să o alegem și să o folosim pentru a ne ajuta în anumite situații și a ne induce o stare de bine.

Citeşte şi:

12 obiceiuri de viață ale oamenilor optimiști

Gestul făcut de Messi chiar în timpul meciului. Antrenorul l-a scos imediat de pe teren
PARTENERI - GSP.RO
Gestul făcut de Messi chiar în timpul meciului. Antrenorul l-a scos imediat de pe teren
BOMBĂ! De ce a fost Loredana Groza internată de urgență la Matei Balș, de fapt. Ce se întâmplă cu ea
Playtech.ro
BOMBĂ! De ce a fost Loredana Groza internată de urgență la Matei Balș, de fapt. Ce se întâmplă cu ea
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Observatornews.ro
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Știrileprotv.ro
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good