• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Există câteva probleme frecvente la locul de muncă care au fost studiate de specialiști și pentru care s-au găsit câteva soluții destul de ușor de aplicat, cu puțin curaj și determinare.   

Cele mai frecvente nemulțumiri ale oamenilor la locul de muncă

Conștientizarea că slujba lor „de vis” nu este ceea ce își doresc 

Unii oameni se simt supărați în legătură cu munca lor, dar le este greu să înțeleagă de ce. S-ar putea să-și dea seama că locul de muncă nu este ceea ce credeau că va fi sau că interesele sau prioritățile lor s-au schimbat de-a lungul timpului. Unii realizează că au intrat în acea carieră pentru o motivație greșită – pentru statut, pentru a le face pe plac părinților sau pentru că aveau rezultate bune la o anumită materie și au fost încurajați să urmeze o carieră, în ciuda lipsei de interes.

Acest lucru este destul de comun, pentru că, de obicei, alegem o carieră la o vârstă relativ fragedă, înainte de a ne cunoaște pe deplin pe noi înșine și a ști ce contează pentru noi și pentru că deseori alegem carierele în funcție de statut, bani sau necesitate.

Dacă te confrunți cu această provocare, specialiștii recomandă să te uiți la cine ai devenit, cum s-au schimbat interesele tale, ce îți oferă un scop și cum reușește locul tău de muncă să îți acopere aceste nevoi.  După ce faci această analiză, ar trebui să vezi ce este în puterea ta să schimbi și să construiești un plan. Poate răspunsul este o altă carieră, un alt loc de muncă sau să găsești scop în alte lucruri, cum ar fi relații împlinitoare, un hobby sau să practici voluntariatul în afara orelor de muncă

Conflictele cu șefii și colegii de muncă

Provocările interpersonale cu managerii, colegii și membrii echipei sunt probleme comune, care îi frământă pe oameni în raport cu locul lor de muncă. Acest lucru este firesc, având în vedere cât timp petrecem interacționând cu colegii și faptul că fiecare își aduce la serviciu propriile tipare de relaționare, care pot fi în contradicție cu ale celorlalți. 

Problemele invocate cel mai des sunt cele cu șefii. Provocarea este una a puterii: angajatului îi este frică să-și piardă locul de muncă sau să-și supere șeful, așa că este reticent în a-și exprima îngrijorările sau plângerile, de teamă să nu fie judecat greșit și pedepsit prin sancțiuni sau concediere.

Sfatul specialiștilor este să încercăm să facem o evaluare realistă a opțiunilor. Poți vorbi despre problema ta șefului? Poți să cauți alt ajutor intern de la resurse umane, de la alt manager sau de la colegi? Dacă te simți cu adevărat blocat într-o situație fără ieșire, poate ar fi bine să ai în vedere și alte opțiuni, cum ar fi căutarea unui nou loc de muncă. 

Revenirea la munca de birou după o perioadă de lucrat de acasă

După o perioadă lungă de lucru de la distanță, oamenii se luptă fizic și emoțional cu revenirea la locul de muncă. A existat o creștere a simptomelor de anxietate, cum ar fi îngrijorarea excesivă, dificultatea de a gestiona stresul, probleme de sănătate, frica și îndoiala privind capacitatea de a ține pasul cu nivelul de productivitate de dinainte de pandemie.

Această îngrijorare vine din faptul că oamenii simt că au un control mai bun asupra programului lor în timp ce lucrează de acasă și reușesc să se îngrijească mai bine de ei înșiși și de familiile lor. 

O soluție ar fi explorarea abilităților de adaptare pe care să le exersăm atunci când ne simțim copleșiți, identificarea nevoilor în raport cu locul de muncă și capacitatea de a ne susține aceste nevoi. 

Dezechilibru între muncă și viața personală

În special în timpul pandemiei, mulți angajați care lucrează de acasă au simțit o estompare între granițele profesionale și cele personale. Ei reclamă un sentiment de copleșire cauzat de așteptările și presiunea la locul de muncă. Au mereu sentimentul că trebuie să lucreze permanent pentru a demonstra că sunt conștiincioși și implicați. Când lucrează de acasă, oamenii tind să ignore pauzele de masă și terminarea programului de lucru la o oră decentă. 

Soluția este să setezi limite clare legate de orele de lucru, pauza de masă și ora de terminare a programului, să te deconectezi de la aplicațiile de lucru când este timpul și să îți impui să iei pauze scurte, în care să te reconectezi cu tine și să menții un echilibru între muncă și viața personală și de familie.

Lipsa de apreciere la locul de muncă

Munca reprezintă o mare parte a vieții noastre de zi cu zi și vrem să ne simțim împliniți și mulțumiți de rolurile noastre la serviciu. Dacă oamenii nu sunt apreciați și nu li se oferă oportunități de a crește, ei tind să dezvolte sentimente de nemulțumire. Nemulțumirea poate duce la depresie, stres și anxietate.

Un lucru de reținut este că toți deținem puterea în viața noastră. Amintește-ți că nu trebuie să renunți la obiective și la creștere. Crearea și dezvoltarea unei pasiuni în afara muncii este importantă și poate contribui la reducerea nemulțumirii. Dacă nu ți se oferă oportunitatea de a crește la locul de muncă, ar putea fi timpul să faci un plan de acțiune și să creezi acel spațiu în viața personală unde să îți îndeplinești nevoia și să îmbrățișezi ideea că creșterea este infinită în viața personală sau la locul de muncă.

Senzație de epuizare

Uneori, din pricină că lucrează foarte mult sau sub stres, oamenii își pierd dragostea pentru ceea ce fac și nu se mai simt motivați. Sentimentul pierderii scopului este unul dintre indicii fenomenului de burnout.  

Pentru a depăși această provocare, este important să te uiți la circumstanțele care au creat epuizarea și să înțelegi cum ai ajuns aici. Mediul de lucru și cerințele prea multe pot fi un factor, dar de multe ori burnout-ul are legătură și cu atitudinea angajatului, care nu își dă voie să ia pauze, răspunde la toate solicitările și nu are grijă de propria persoană. 

După ce identifici cauzele, poți să începi să iei măsuri, cum ar fi renegocierea termenilor contractului de muncă, schimbarea locului de muncă sau setarea de limite sănătoase privind sarcinile și programul de lucru.

Indiferent care sunt provocările cu care se confruntă la locul de muncă, oamenii trebuie să fie conștienți că stă în puterea lor să facă schimbări și să își modifice relația în raport cu viața profesională, pentru a-și asigura existența unei vieți personale și echilibrul între ele. 

Urmărește-ne pe Google News
Abia eliberat din pușcărie, un fost fotbalist din Liga 1 a plecat în Anglia și lucrează ca livrator: "Ce sunt, animal?! Ce am văzut acolo m-a șocat"
PARTENERI - GSP.RO
Abia eliberat din pușcărie, un fost fotbalist din Liga 1 a plecat în Anglia și lucrează ca livrator: "Ce sunt, animal?! Ce am văzut acolo m-a șocat"
Ce a scris în biletul de adio tânăra polițistă care s-a sinucis în gara din Strehaia. Ți se rupe sufletul
Playtech.ro
Ce a scris în biletul de adio tânăra polițistă care s-a sinucis în gara din Strehaia. Ți se rupe sufletul
Poliţistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni a recunoscut scena cu bocancul. Cum îşi justifică, însă, gestul
Observatornews.ro
Poliţistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni a recunoscut scena cu bocancul. Cum îşi justifică, însă, gestul
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Știrileprotv.ro
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat