Optimiștii au un stil aparte de a transforma ploaia în curcubeie, dar acest lucru nu se întâmplă peste noapte. Este un proces și este nevoie să dezvolți anumite obiceiuri, să fii perseverent și conștient că este o muncă susținută, întocmai precum mersul la sală. Rezultatele nu apar peste noapte, dar, în timp, vei vedea schimbări, dacă practici cât poți de des măcar o parte din aceste obiceiuri.

Cum să exersezi optimismul? 12 obiceiuri de zi cu zi

1. Oamenii optimiști practică recunoștința

Oamenii optimiști sunt recunoscători pentru tot ceea ce li se întâmplă în viață. Își apreciază familia, petrec timp cu prietenii, se bucură de animalele de companie, zâmbesc atunci când se trezesc dimineața și tind să vadă binecuvântările, chiar și în situațiile dificile, pentru că știu că este vorba doar despre lecții și provocări din care vor ieși învingători sau măcar mai înțelepți.

Ia-ți câteva minute, dimineața sau seara, pentru a nota într-un jurnal câteva motive de recunoștință, cum ar fi casa în care stai, faptul că ești sănătos sau că părinții tăi sunt în viață. Lucrurile pe care tindem să le luăm de multe ori ca un bun dat pot deveni tot atâtea motive pentru care să ne simțim binecuvântați și norocoși.  

2. Oamenii optimiști au un serviciu de care sunt pasionați

Dacă te trezești cu teamă în fiecare zi și trebuie să te lupți cu tine pentru a te ridica din pat ca să mergi la serviciu, poate ar trebui să consideri o schimbare a jobului. Oamenii optimiști aleg slujbe sau cariere pentru care au o pasiune autentică. Pentru optimiști, munca este mai mult decât o simplă modalitate de a câștiga un salariu. Este o  oportunitate de a învăța, de a crește și de a face ceea ce le place.

3. Oamenii optimiști au un stil de viață sănătos

Se știe că exercițiile fizice pot crește nivelurile de serotonină, hormonul fericirii din creier, făcându-te să te simți mai pozitiv și mai mulțumit. Dar optimiștii au grijă de corpul lor și în alte moduri, cum ar fi printr-o dietă sănătoasă sau petrecerea timpului în aer liber.

Adoptă un stil de viață sănătos și vei avea șanse mai mari să devii mai optimist.

4. Oamenii optimiști au grijă de semenii lor

Oamenii optimiști sunt preocupați și de ceilalți și își iau timp din ziua lor să asculte provocările, grjile, dar și poveștile de succes ale altor oameni. Când realizezi că nu ești singurul care trece prin anumite situații, devine mai ușor să le gestionezi, iar împărtășirile de la și față de alți oameni pot fi o sursă de inspirație și suport. Când devii interesat de problemele altora, găsești o modalitate de a vă ajuta reciproc în momentele grele.

Oferă-ți sprijinul altor persoane, organizează întâlniri de împărtășire și suport pe teme diverse și stai conectat la viața comunității și a prietenilor tăi.

5. Oamenii optimiști se înconjoară de alți oameni optimiști

Este întotdeauna bine să te înconjori de oameni care aduc energie pozitivă în viața ta. Ai observat că atunci când stai în  preajma oamenilor nesiguri, care se plâng în permanență și sunt pesimiști, te simți epuizat și începi și tu să te plângi? La fel este și dacă stai în preajma unui optimist, vei absorbi cu ușurință energia lui pozitivă. Optimismul este un magnet al fericirii, așa că analizează-ți cu atenție anturajul și vezi ce îți aduc oamenii de care te înconjori. Dacă prietenii tăi sunt certăreți, pesimiști și tind să discute mai mult despre problemele pe care le au, poate ar fi cazul să îți revizuiești lista de oameni apropiați. 

6. Oamenii optimiști iartă repede

Este nevoie de putere de caracter  pentru a putea ierta, iar iertarea pare a fi cel mai dificil lucru pentru unii oameni. Este mai ușor să ții ranchiună decât să ierți, dar oamenii optimiști sunt capabili să ierte. Deși știm cu toții că acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, optimiștii au capacitatea de a ierta foarte ușor, pentru că ei se focusează pe momentul prezent și lasă trecutul în urmă, cu toate supărările și amintirile nu prea plăcute. Iertarea nu este un semn de slăbiciune, este doar capacitatea de a face pace cu trecutul, chiar și cu cei care ne-au făcut rău. Asta nu înseamnă că oamenii care te rănesc trebuie să îți devină cei mai buni prieteni, ci înseamnă doar să nu mai lași amintirea sau prezența lor să îți facă rău.   

7. Oamenii optimiști zâmbesc mult

Știai că zâmbetul  poate avea un efect pozitiv asupra bunăstării? Zâmbetul creează un spațiu pentru lucrurile bune și pentru persoanele optimiste. Fericirea eliberează serotonină și contribuie la senzația de bine. Zâmbetul aduce multe beneficii pentru sănătate, reducând nivelul de stres și îmbunătățind starea generală. 

Găsește în fiecare zi măcar un motiv să zâmbești și fă-o cât de des poți. Vei vedea cu timpul cum starea ta de spirit se va schimba în bine.  

8. Oamenii optimiști acceptă provocările

Oamenii optimiști își iubesc viața și acceptă orice provocări care apar în calea lor. O persoană optimistă emană încredere și iubește ceea ce face, pune pasiune în tot ceea ce întreprinde și este recunoscătoare chiar și pentru obstacole. O persoană optimistă nu se va da în lături de la a încerca lucruri noi, chiar dacă acest lucru înseamnă să iasă din zona de confort. În general, optimiștii își asumă orice riscuri necesare pentru a ajunge acolo unde vor să fie și chiar și atunci când lucrurile devin dificile, reușesc să vadă partea bună și să meargă mai departe. 

9. Oamenii optimiști văd jumătatea plină a paharului

În tot răul e un bine. Această zicală este ca o mantră a optimiștilor. Ei tind să se concentreze pe partea luminoasă a unei probleme, să accentueze aspectele pozitive și astfel să le poată gestiona mai ușor pe cele dificile. Este uimitor cum, dacă înveți să te concentrezi asupra binelui și a părții strălucitoare a vieții, chiar ți se întâmplă lucruri bune. 

10. Oamenii optimiști sunt deschiși

Oamenii optimiști au o minte deschisă, sunt conștienți că nu pot schimba ceea ce li se întâmplă decât într-o măsură foarte mică și atunci îmbrățișează necunoscutul cu deschidere și curiozitate. Credința unui optimist este că lucrurile cele mai bune nu provin din zonele de confort  și că viața și oamenii te surprind deseori în moduri pe care nu ți le-ai imaginat cu adevărat.

11. Oamenii optimiști au încredere în sine

O persoană optimistă crede în sine chiar și atunci când nimeni altcineva nu pare să o facă. Optimiștii au capacitatea de a-și păstra încrederea în cele mai improbabile situații. Optimiștii nu sunt lipsiți de îndoieli și temeri, dar își propun să nu permită acestora să definească cine sunt și cum își trăiesc viața. Un optimist are încredere în propriile judecăți și își întărește în permanență încrederea în sine. Oamenii optimiști tind să mediteze, au ritualuri, practici și obiceiuri care cresc încrederea. 

12. Oamenii optimiști acționează în loc să se plângă

Există un proverb indian care spune: „Nu am avut pantofi și m-am plâns până am întâlnit un bărbat care nu avea picioare”. Acesta este modul de a vedea lucrurile al oamenilor optimiști. În loc să vadă ceea ce nu este bine, ei aleg să vadă cum pot acționa să remedieze lucrurile. 

Dacă există lucruri în viața ta de care nu ești mulțumit, încearcă să vezi ce poți schimba, în loc să te plângi. Nu îți place jobul tău? Caută oportunități noi de carieră, fă o listă cu atuurile pe care le ai și cum le poți folosi pentru a-ți găsi un alt loc de muncă. Oamenii optimiști nu își pierd timpul și energia ca să se plângă, ci găsesc modalități de a profita la maximum de situațiile cu care se confruntă. 

Ca orice lucru pe care vrem să îl aducem mai mult în viața noastră, optimismul are nevoie de practică. Pe măsură ce pui în aplicare aceste obiceiuri ale oamenilor optimiști, vei vedea cum viața ta se va îmbunătăți și vei începe să atragi spre tine oameni buni și oportunități noi.

Citeşte şi:

Ce este un narcisist și cum îl recunoști

Cum să îți stabilești o rutină de dimineață? 10 obiceiuri pentru o zi mai productivă

Ce să faci ca să dormi mai bine? 10 obiceiuri sănătoase pentru un somn odihnitor

„Am lovit-o, era gelozie!” Concurentul de la Survivor care și-a făcut relația praf cu soția: „I-am dat mesaje să se împace cu mine din milă”
PARTENERI - GSP.RO
„Am lovit-o, era gelozie!” Concurentul de la Survivor care și-a făcut relația praf cu soția: „I-am dat mesaje să se împace cu mine din milă”
BOMBĂ! CEO-ul Pfizer, anunț de ultimă oră despre finalul pandemiei! Când se încheie, de fapt
Playtech.ro
BOMBĂ! CEO-ul Pfizer, anunț de ultimă oră despre finalul pandemiei! Când se încheie, de fapt
Momente dramatice din mijlocul "Infernului" din Canare: turla bisericii din La Palma, înghiţită de şuvoaiele necruţătoare de lavă
Observatornews.ro
Momente dramatice din mijlocul "Infernului" din Canare: turla bisericii din La Palma, înghiţită de şuvoaiele necruţătoare de lavă
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți