(P) Infecția HIV/SIDA

Sindromul de imunodeficienţă dobândită (SIDA-sindromul imunodeficienței dobândite) este ultimul stadiu al infecţiei HIV (virusul imunodeficienței umane) şi se caracterizează prin apariţia infecţiilor oportuniste, a neoplaziilor sau a altor manifestări ameninţătoare de viaţă, care se soldează cu decesul pacienților. HIV este un virus care atacă sistemul imunitar, sistemul natural de apărare al organismului. Fară un sistem imunitar puternic, organismul are probleme cu lupta împotriva bolilor.

Cum se transmite infecția HIV?

Sursa de infecţie a bolii este reprezentată de bolnavii infectaţi, în special cei aflaţi în perioada de latenţă a bolii, când persoanele sunt aparent sănătoase.

Există trei căi de transmitere a virusului:

 • contactul sexual (fie heterosexual, fie homosexual);
 • calea parenterală (în principal, administrare de droguri intravenoase);
 • transmiterea perinatală (prepartum, în timpul travaliului şi postpartum prin alăptare).

Tabloul clinic al infecţiei cu HIV

Acesta evoluează în 3 faze:

 1. Primoinfecția HIV

În interval de 1-4 săptămâni de la infecția cu HIV, unii oameni vor prezenta simptome care se pot simți mult ca gripa. Simptomele pot include: febră, erupții cutanate, durere de gât, cefalee, tulburări digestive, dureri articulare și dureri musculare. Aceste simptome se pot întâmpla deoarece organismul dumneavoastră reacționează la virusul HIV. Celulele infectate cu HIV circulă în sistemul circulator al organismului. Sistemul imunitar, ca răspuns, încearcă să atace virusul prin producerea de anticorpi HIV. Acest proces se numește seroconversie. Timpul variază, însă poate dura până la câteva luni pentru a finaliza.

 1. Perioada asimptomatică a infecției HIV

Odată ce stadiul de seroconversie s-a terminat, mulți oameni încep să se „simtă mai bine'. De fapt, virusul HIV este cantonat în organism de la 2 sau chiar 10 ani (în funcție de vârstă, de organism și de sănătatea generală). Cu toate acestea, virusul va continua să fie activ, infectând celule noi și făcând copii ale ei înșiși. De-a lungul timpului, acest lucru va provoca o mulțime de deteriorare a sistemului imunitar. În toată această perioadă, pacientul este contagios.

 1. Infecție HIV simptomatică

În cea de-a treia etapă a infecției cu HIV, sistemul imunitar este foarte afectat. În acest moment, sunteți mai predispus la infecții grave sau boli bacteriene și fungice pe care, altfel, ați putea organismul ar putea să le elimine. Aceste infecții sunt denumite „infecții oportuniste'. Simptomele pe care le puteți avea în acest timp pot include: pierdere în greutate, diaree cronică, transpirații nocturne, febră, tuse persistentă, oprirea în dezvoltarea staturo-ponderală (la copii). Infecţiile oportuniste mai specifice pentru HIV sunt: pneumonii recidivante, sarcom Kaposi pulmonar, candidoză bucală, herpes simplex şi herpes-zoster, toxoplasmoza cerebrală etc.

Investigații paraclinice în infecția HIV

 • teste hematologice : scăderea globulelor albe totale (3) şi scăderea limfocitelor T (3), uneori însoţite de anemie şi trombocitopenie;
 • detectarea anticorpilor specifici anti-HIV, se poate realiza prin mai multe metode, dar mai actual se folosesc două teste: ELISA şi Western-blot (este efectuat pentru a confirma 1-2 teste ELISA pozitive, este mult mai fidel, evidenţiind prezentă de anticorpi specifici faţă de anumite componente virale ale HIV-ului);
 • tehnici de amplificare genetică a unor gene virale sau a lanţului întreg de ARN sau de ADN proviral prin hibridare genică sau PCR (Polymerase Chain Reaction).

Evoluția infecției HIV/SIDA

Clasic, infecţia cu HIV evoluează la 60-70% din pacienţi astfel:

 • momentul infectant;
 • primoinfecția apare după 2-3 săptămâni de la momentul infectant şi durează 2-3 săptămâni;
 • perioada de sănătate aparentă: tot acum se produce seroconversia (apar anticorpii specifici) şi reacţiile serologice se pozitivează şi durează 2-4 săptămâni;
 • infecţia cronică asimptomatică, durează 7-10 ani (media 8 ani);
 • stadiul SIDA (1-3 ani);

Tratamentul infecției HIV/SIDA

Terapia infecţiei cu HIV are 2 laturi importante: tratamentul antiretroviral și tratamentul infecțiilor oportuniste.

Tratamentul antiretroviral are 4 obiective principale:

 • controlul replicării virale;
 • menţinerea funcţiilor sistemului imun;
 • prevenirea progresiei bolii;
 • creşterea speranţei de viaţă.

Se folosesc:

 • inhibitori nucleozidici de reverstrancriptază: Zidovudină, Lamivudină, Stavudină, Tenofovir;
 • inhibitori de protează virală: Indinavir, Ritonavir, Saquinavir, Darunavir, Fosamprenavir;
 • inhibitori non-nucleozidici de reverstranscriptază.

Sarcina și infecția HIV/SIDA

 • Toate femeile gravide cu HIV trebuie să ia medicamente pentru a preveni transmiterea HIV de la mamă la copil și pentru a-și proteja propria sănătate. Pe parcursul sarcinii ar trebui să meargă în clinica de Ginecologie-Obstetrică pentru controale regulate.
 • Majoritatea medicamentelor pentru HIV sunt în siguranță în timpul sarcinii. În general, medicamentele pentru HIV nu cresc riscul apariției malformațiilor congenitale.
 • În general, femeile gravide cu HIV pot utiliza aceleași regimuri HIV recomandate pentru adulții care nu sunt însărcinați, cu excepția cazului în care riscul oricăror reacții adverse cunoscute la o femeie gravidă sau la copilul ei depășește beneficiul unui regim.
 • Femeile gravide cu HIV ar trebui să înceapă să utilizeze medicamentele pentru HIV cât mai curând posibil. În general, femeile care iau deja medicamente pentru HIV atunci când rămân însărcinate ar trebui să continue să utilizeze aceste medicamente pe durata sarcinii.
 • Operația de cezariană pentru a preveni transmiterea HIV de la mamă la copil este recomandată femeilor cu încărcături virale înalte sau necunoscute în apropierea perioadei de livrare. De obicei, aceasta este programată pentru a 38-a săptămână de sarcină (cu 2 săptămâni înainte de data așteptată a femeii).
 • Pacientele ar trebui să se documenteze despre infecția HIV/SIDA citind articole medicale, site-uri specializate în domeniu, știri despre sex și relații.

Mai multe articole