O relație sănătoasă
Sexologul Valentin Pescaru explică: „o relație sănătoasă, împlinită are la bază și o relație sexuală satisfăcătoare, ce aduce bucurie, plăcere și apropie soții într-un mod în care nimic altceva nu o poate face”. Studiile statistice arată că partenerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani au, de regulă, unul până la trei contacte pe săptămână. Dar, observă sexologul, „teoria și statistica sunt una, iar realitatea este, adeseori, alta. În ultimii ani, excepția pare să devină regulă, iar viața intimă a multor cupluri începe să fie neglijată și să sufere. Oamenii obosiți, stresați, prea ocupați cu serviciul și cu alte responsabilități nu mai au dorința sau energia necesară unui act sexual. Astfel, relația se răcește.
Lipsa relațiilor intime aduce frustrare și nemulțumire și va deteriora cuplul, pentru că se dezvoltă o obișnuință proastă, de tipul «hai să o lăsăm pe altă dată, că poate nu mai e nevoie…»”.
SFATURI PENTRU O VIAȚĂ INTIMĂ ÎMPLINITĂ
► Este nevoie de un număr minim de contacte sexuale reciproc acceptate de către parteneri ca frecvență.
► Un act sexual înseamnă consum de energie pentru organism, de aceea trebuie ca ambii să fie atenți la sănătatea lor și să aibă un stil de viață care să implice alimentație echilibrată, sport și suficientă odihnă.
► Ține seama că împlinirea sexuală nu vine de la sine, la obținerea ei participă amândoi și fiecare ar trebui să facă eforturi să îl surprindă plăcut pe celălalt, să vină cu lucruri noi care să alimenteze și să mențină vie atracția și plăcerea.
► Dacă o relație merge rău, și viața sexuală va „scârțâi” – ceea ce înseamnă că atunci când există neînțelegeri, ele trebuie discutate și rezolvate.
NU IMPUNE O LUNGĂ PERIOADĂ DE ABSTINENŢĂ
„Mai există și situații în care abstinența este impusă de diverse condiții: plecarea unui partener în delegație, boala unuia dintre ei, o altă situație (o intervenție chirurgicală, o infecție locală etc.) sau sarcina, respectiv perioada de după naștere, când actul sexual este nerecomandat. Dacă pauza este relativ scurtă, probabil că cei doi o vor depăși fără probleme, ba mai mult decât atât: le va fi dor și revederea va fi mai „fierbinte”. Însă dacă perioada este mai lungă, va fi din ce în ce mai dificil pentru membrii cuplului să reziste. Fiecare persoană are niște limite și numai ea poate decide cât este de ajuns, respectiv cât poate rezista fără un contact intim. Este important ca atunci când există o situație care îi separă (de exemplu, unul dintre ei vrea să plece să lucreze în străinătate pentru mai multă vreme), aceștia să se gândească și la acest aspect, căci să ceri cuiva să nu facă sex o lungă perioadă de timp nu este un lucru ușor de acceptat sau de realizat.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei