- Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.
Un perfecționist este o persoană care are așteptarea de la ea de a fi perfectă, se străduiește permanent să trăiască într-un mod care ar putea fi privit ca impecabil și are dificultăți în a accepta orice alt standard decât cel ideal.
Cuprins:
Perfecționismul poate fi adaptativ, în sensul că motivația de a fi cei mai buni ne poate împinge să experimentăm lucruri noi, să ne provocăm și să creștem ca indivizi. Perfecționismul neadaptativ este partea mai întunecată a acestui efort și poate avea un impact semnificativ asupra relațiilor cu membrii familiei, colegii și în special partenerul de viață.
A fi perfecționist poate fi extrem de obositor. Presiunea pe care o pune pe el însuși aduce perfecționistul într-o stare de deznădejde și suprasolicitare. Perfecționiștii se luptă adesea să găsească echilibrul și să identifice unde așteptările lor de la sine sunt nerezonabile și de neatins. Neîndeplinirea așteptărilor de la propria persoană induce sentimentul de eșec.
Din cauza gândirii de tip totul sau nimic, perfecționiștii operează adesea într-un deficit în ceea ce privește viziunea de sine. Lipsa sentimentului de autoeficacitate, combinată cu așteptări nerezonabile despre sine, este o rețetă pentru sentimentul de eșec și lipsă de valoare. Această buclă emoțională în care se găsește un perfecționist poate provoca chiar depresie.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f6c5107d57efbfd1584f770a6efbf9fc.jpg)
Cum apare perfecționismul în relații
O relație cu un perfecționist este o continuă provocare, pentru că rigiditatea mentalității perfecționiste și așteptările exagerate pot avea un impact puternic asupra relației.
De exemplu, partenerul poate simți și el presiunea de a performa sau se poate simți singur în momentele în care partenerul este prea preocupat de perfectionism și antrenat într-o gândire rigidă.
Există o varietate de moduri în care perfecționismul poate afecta relațiile.
Critică la adresa partenerului
Când un perfecționist a trăit cu o voce interioară critică mare parte din viața sa, monitorizându-se constant, este de înțeles că poate deveni critic și față de partenerul său. Perfecționistul a învățat să-și atenueze frica de răni emoționale făcând tot posibilul să evite greșelile.
În special în public, unde există vulnerabilitate la judecata din partea celorlalți, un partener poate deveni hiperconștient de comportamentul partenerului și să aibă tendința de a-i vâna și sublinia greșelile, ceea ce duce la frustrare și poate crea conflicte.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4f04dd2b06ee9274b5985a5a5211695c.jpg)
Frica de intimitate
Când cineva este critic față de sine, așa cum este adesea un perfecționist, poate deveni mai puțin conștient de nevoile sale și de lumea emoțională interioară. Accentul este fixat în mod rigid pe evitarea durerii, în măsura în care un perfecționist își pierde sensul a ceea ce creează și susține de fapt conexiunea emoțională.
Acest lucru poate determina ca partenerul să se simtă singur în relație, pentru că nu știe niciodată ce simte cu adevărat partenerul rău. Perfecționistul este deconectat de la emoțiile sale, așadar îi este dificil să împărtășească sau să înțeleagă emoțiile partenerului său, pentru că nu are limbajul de decodare pentru ele.
Perfecționiștii încearcă să evite vulnerabilitatea controlându-și comportamentele și performanța. A fi aproape de cineva, emoțional sau fizic, poate reprezenta o amenințare semnificativă la adresa siguranței sale emoționale. Pentru ei, ideea de a lăsa pe cineva aproape poate fi aproape insuportabilă, chiar și atunci când își iubesc profund partenerul.
Reactivitate
Perfecționiștii sunt atât de critici cu ei înșiși încât orice feedback, în special în ceea ce privește o greșeală sau o corectare a performanței lor cu o sarcină sau abilitate, se poate simți ca o respingere. Înțelegând că un perfecționist operează adesea dintr-o convingere conform căreia este demn de dragoste și conexiune numai atunci când se comportă sau performează perfect, este de înțeles că împărtășirea feedback-ului cu un partener perfecționist ar putea duce la defensivă și reactivitate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d18400bb94e5ca03bb2f6a1c9866afa1.jpg)
Feedback-ul sau o opinie diferită de a sa poate declansa respingere, deconectare și izolare. Astfel va fi dificil pentru partenerul unui perfectionist să împărtășească sugestii sau opinii incomode sau să spună atunci când ceva îl deranjează.
Reactivitatea unui partener perfecționist poate fi intimidantă și neplăcută. Într-un efort de a evita astfel de comportamente, partenerul unui perfecționist s-ar putea închide în el, ceea ce va duce la resentimente și singurătate în doi.
Cum poți ajuta un partener perfecționist
Există câteva comportamente care pot atenua reacțiile unui perfectionist și pot face ceva mai ușor traiul alături de el.
Fii curios
Lumea interioară a unui perfecționist este complicată prin faptul că poate fi dominată de rigiditate și dezorganizare. Pe măsură ce îți observi partenerul, poți deveni curios să-i cunoști lumea. Pune-i întrebări blânde, fără judecată și ajută-l să descopere alături de tine ce stă în spatele comportamentelor sale.
Ai compasiune
Cu toții am experimentat durere și am adoptat diferite strategii de a naviga prin provocări, astfel încât durerea să fie diminuată. Perfecționiștii au învățat adesea că a face bine și a face tot posibilul pentru a evita greșelile îi ajută să experimenteze mai puțină durere în relația cu cei din jur.
Spune-i și mai ales arată-i partenerului tău că nu este nevoie să demonstreze nimic pentru a se conecta emoțional cu tine. Un perfectionist are nevoie să se simtă în siguranță din punct de vedere emoțional pentru a deveni autentic și a se putea conecta la partenerul său.
Stabilește limite
Deoarece perfecționiștii sunt extrem de critici cu ei înșiși, adesea proiectează această citică și asupra partenerului. Este important să stabilești limite privind ceea ce este în regulă sau nu în interacțiunile dintre voi. Împărtășește-i partenerului tău când simți că depășește limitele tale emoționale.
Ajută-ți partenerul să sărbătorească
Oricât de mult să străduiesc perfecționiștii să atingă performanța, le este adesea greu să sărbătorească atunci când lucrurile merg bine. În loc să se bucure de moment, ei se simt ușurați pentru că a scăzut presiunea vocii critice interioare. Din păcate, aceasta revine adesea repede. În plus, deoarece perfecționiștii pot fi competitivi cu partenerii lor, le poate fi destul de dificil să sărbătorească realizările partenerului sau momentele de bucurie.
Amintește-i partenerului că este în regulă să sărbătoriți succesele amândurora. Astfel, îl ajuți să încetinească și să învețe în timp că nevoia de performanță nu trebuie să fie prezentă în relația de cuplu.
Provoacă-l să se implice emoțional
Perfecționiștii sunt profesioniști în căutarea amenințărilor și nu își asumă riscuri emoționale. Din păcate, asta face dificil să experimenteze apropierea și un sentiment de intimitate cu un partener. Din contră, ei se străduiesc să păstreze controlul asupra emoțiilor lor și sunt închiși.
Provocă-ți partenerul să își asume un risc emotional, adică să împărtășească dorințele și temerile cu tine. Asigură-l că este în siguranță și împărtășește și tu la rândul tău emoțiile pe care le ai, pentru a-i crea un mai mare sentiment de securitate emoțională.
Relația cu un perfectionist nu este ușoară, dar, cu răbdare și cu multă dragoste, poate fi gestionată și condusă către echilibru și armonie.
Vezi şi 10 modalități de a face față depresiei în cuplu!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_0f89b4792a4cde5f9a73bcade4d7561b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_14c4b4943de28d70aecfdd751222c5c1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_843a93d2dfa59f710db81f34c27307e2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_7ff6719aeeb3f494b10e21a1f513c404.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_e6043f889f1382ae4a88808c6b37f112.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_f6b144398d31ac18bc92253073c0a435.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_a178e878f97ec2267862a667773fba37.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_2a43a009e227698eec25a0976e5f008d.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.