• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Chiar și cei mai motivați oameni își pot pierde uneori avântul și pot cădea într-o pasă proastă, în care chiar și gândirea pozitivă pare dificilă, cu atât mai mult acțiunea. Pentru că demotivarea este, pe scurt, incapacitatea de a te angaja pe deplin în acțiune. 

Deși cei mai mulți dintre oameni pot identifica momentele în care se simt lipsiți de motivație, ei nu pot determina motivele pentru care li se întâmplă acest lucru. Specialiștii au clasificat cei mai comuni factori care pot duce la lipsa motivației, precum și câteva strategii simple prin care putem să ne recâștigăm motivația.

10 factori care determină lipsa de motivație și ce acțiuni poți face ca să fii din nou motivat

1. Demotivarea cauzată de frică

Atunci când ne este frică, deși luăm niște decizii și facem niște pași, o parte din noi este hotărâtă în mod inconștient să rămână pe loc, pentru a nu ieși din zona de confort.  

Frica te încetinește și te face să eziți și să fii circumspect, ceea ce îți poate fi benefic, până la un punct. Uneori temerile tale se bazează mai degrabă pe o proiecție mentală decât pe o evaluare exactă a riscurilor reale. Dacă frica ta este destul de mare, chiar dacă aparent ești încântat să mergi înainte, partea din tine care dorește să te păstreze în siguranță te poate împiedica. 

Cum te motivezi din nou: pentru a te motiva, trebuie să te confrunți cu frica. Începe prin a numi temerile, iar astfel ele nu vor mai avea atât de multă putere. Fă o introspecție și vezi de ce îți este frică de fapt, de unde vine frica și care sunt șansele ca situația imaginată chiar să se întâmple. Pentru a te motiva, trebuie să te descurci cu frica ta, de la a o accepta până la a te confrunta cu ea. Ia în considerare și împărțirea schimbărilor în pași mici, pentru a-ți fi mai ușor. 

2. Demotivarea cauzată de stabilirea obiectivelor greșite

Fiecare om are un Eu Esențial și un Eu Social. Sinele tău esențial este partea ta spontană, creativă și jucăușă, partea care știe ce este cel mai important pentru tine și ce îți dorești. Sinele tău social este partea din tine care s-a dezvoltat din ziua în care te-ai născut, învățând normele societății și muncind din greu pentru a te asigura că ești în siguranță, făcându-te să urmezi „regulile”.

Suntem zilnic înconjurați de mesaje care hrănesc Eul nostru social și ne fac să căutăm să impresionăm cât mai mult, conform cu așteptările și cerințele societății. Când te simți nemotivat este pentru că îți stabilești obiective pe baza sinelui social și acest lucru te îndepărtează de direcția pe care Eul tău esențial vrea să o iei. Pe scurt, este un fel de luptă între rațiune și simțire, între ceea ce îți dorești și ceea ce trebuie. 

Cum te motivezi din nou: acordă-ți timp să îți analizezi mai bine obiectivele, folosește mai mult intuiția în luarea deciziilor și ascultă-ți corpul mai mult. De exemplu, o respirație accelerată sau un disconfort în capul pieptului îți pot indica faptul că decizia nu este tocmai una bună, în timp ce o stare de pace, de împăcare și chiar un zâmbet spontan te pot face mai sigur pe alegerea făcută. 

3. Demotivarea din lipsă de claritate

Când nu ai definit în mod conștient și clar ceea ce dorești, imaginea despre viitor va fi vagă. Ne place ceea ce este familiar și manifestăm rezistență la ceea ce este necunoscut și vag. Dacă nu știi clar ceea ce dorești, imaginea ta despre viitor va fi vagă și atunci creierul va dori să rămână în prezentul care îi este familiar. 

Cum te motivezi din nou: dacă vrei să creezi ceva diferit de ceea ce ai experimentat până acum, nu este suficient să știi ce nu vrei, trebuie să știi cât de clar posibil ce vrei. Trebuie să ai o viziune a ceea ce dorești să creezi, astfel încât să te poți familiariza cu noul rezultat și să te simți confortabil cu el. 

4. Demotivarea cauzată de un conflict de valori

Pentru mulți oameni, valorile sunt foarte importante în viață. Dacă ai un conflict de valori, înseamnă că există una sau mai multe valori foarte importante pentru tine pe care nu crezi că le poți onora într-o anumită situație. Astfel, te simți conflictual și ești tras în direcții diferite, în timp ce încerci să găsești modalități de a obține ceea ce este important pentru tine. S-ar putea să ai scurte momente de motivație pentru a lucra la ceva și apoi să pierzi motivația și să începi să lucrezi la altceva, sau motivația ta s-ar putea pierde complet, deoarece efortul de a face față conflictului intern te obosește și îți epuizează energia.

Cum te motivezi din nou: începe cu recunoașterea conflictului intern, pune întrebări cu privire la importanța respectivelor valori pentru tine și cum se împacă ele cu rezultatele pe care vrei să le obții. Fă o listă cu avantaje și dezavantaje pentru lucrurile pe care le dorești și pentru care ai nevoie să rămâi motivat și cum merg ele cu valorile tale. Este vorba, de fapt, de a împăca toate părțile tale care vor în esență același lucru, deoarece sunt parte din tine. Odată clarificat ce vrei cu adevărat și cum se armonizează cu valorile tale, poți să identifici noi strategii pe care nu le-ai observat până acum. Dacă ți-ai luat timp să te gândești la valorile tale și ai ales în mod conștient să dai prioritate unei anumite valori față de celelalte valori pentru o vreme, această claritate va ușura conflictul intern și motivația ta va reveni.

5. Demotivarea cauzată de lipsa autonomiei

Cu toții avem un centru de luare a deciziilor în creier, care trebuie folosit în permanență. În fiecare zi luăm decizii, de la ora la care ne trezim, la drumul pe care mergem către serviciu sau ce gătim la cină. Studiile au descoperit că acest centru este subdezvoltat la persoanele care suferă de depresie. Pentru a putea face o muncă creativă și a avea o anumită autonomie în luarea deciziilor, este esențială stimularea și susținerea motivației, creativității și productivității. Atunci când nu ne considerăm stăpâni pe propriile decizii este foarte probabil să apară lipsa de motivație.

Cum te motivezi din nou: evaluează câtă autonomie ai în raport cu obiectivele tale. Există zone în care te simți constrâns și controlat? Ia în considerare să introduci treptat mai multă autonomie în sarcinile tale. Poți avea chiar o discuție cu superiorul tău cu privirea la autonomia din activitatea ta. 

6. Demotivare cauzată de lipsa provocării

Provocarea este un alt ingredient crucial pentru motivație. O provocare prea mare poate determina frica, ce va duce la scăderea motivației, în timp ce o provocare prea mică va conduce la plictiseală și pierderea interesului. Oamenii au nevoie de provocări și oportunități constante pentru a stăpâni noi abilități. 

Cum te motivezi din nou: examinează-ți obiectivele și proiectele la care lucrezi. Te provoacă? Te scot din zona de confort suficient cât să te motiveze, dar să nu îți provoace frică? Încearcă să modifici obiectivele pentru a le face mai puțin înfricoșătoare, ia în considerare proiecte care te fac să crești și găsește un lucru sau două noi care să te stimuleze.  

7. Demotivarea cauzată de durere

La începutul oricărei schimbări, trecem printr-o fază de întrebări cu privire la cât este de bună decizia, ce vom pierde dacă vom face schimbări semnificative etc. Confuzia, îndoiala de sine, neîncrederea față de lumea din jur și sentimentul de pierdere sunt simptome comune, iar cu cât schimbarea este mai mare, cu atât aceste simptome sunt mai puternice. Uneori trecem chiar printr-un pic de depresie și retragere socială. 

Cum te motivezi din nou: dacă tocmai ai suferit o traumă sau o pierdere sau dacă traversezi o schimbare majoră și ai zile în care ești extrem de confuz, nu încerca să fii proactiv și motivat în mod forțat. Doar trăiește fiecare etapă, ia lucrurile pe rând și acordă-ți spațiu pentru îngrijire și reflecție. Ai grijă de corpul tău cu mâncare bună, odihnă și exerciții fizice. Exprimă-ți durerea, confuzia și temerile față de oameni care pot asculta cu empatie. Petrece timp în natură și făcând lucruri care îți plac. 

8. Demotivarea cauzată de singurătate

Se manifestă în special la oamenii care lucrează de acasă sau au un job care nu implică multă interacțiune. Oamenii sunt concepuți pentru a fi creaturi sociale, care au nevoie de interacțiune cu alți oameni. 

Cum te motivezi din nou: fă o pauză, vorbește cu un prieten la telefon sau, dacă este posibil, ieși la o cafea sau la o plimbare reconfortantă. S-ar putea să fii surprins de impactul motivant pe care îl are acest lucru și să fii mult mai productiv atunci când te întorci la munca ta.

9. Demotivare cauzată de burnout

Dacă te simți obosit tot timpul, ți-ai pierdut energia pentru socializare și ideea de a amâna sună ca fiind cea mai bună decizie, atunci probabil ai depus prea mult efort și ai ajuns la burnout.

Cum te motivezi din nou: dormi, odihnește-te și încetinește ritmul. Odată ce perioada critică a trecut, începe să construiești modalități durabile de a face mai mult din ceea ce este important pentru tine.

10. Demotivarea cauzată de incertitudinea următorilor pași

Obiectivul tău final ar putea fi frumos și clar, dar dacă nu ți-ai luat timp să-l împarți în obiective mai mici, vei rămâne blocat, confuz și nemotivat atunci când este timpul să iei măsuri. Unele proiecte sunt suficient de mici și familiare încât nu au nevoie de un plan, dar dacă îți faci griji că nu știi ce să faci în continuare și nu ai un plan clar, atunci aceasta ar putea fi sursa demotivării tale.

Cum te motivezi din nou: dacă vrei să îți menții motivația constantă acordă timp pentru a crea planuri clare de proiect și pentru a planifica. Folosește-ți fricile pentru a determina riscurile potențiale pe care trebuie să le gestionezi. Scrie toate îndoielile și transformă-le în obiective sau lucruri ce pot fi îmbunătățite.

Indiferent de cauzele care îți determină lipsa de motivație, asigură-te că le identifici și începi să lucrezi la ele, fără însă a pune prea mare presiune asupra ta, ci luând lucrurile treptat, pas cu pas. Nici Roma nu a fost construită într-o zi și este absolut firesc ca perioadele de productivitate să alterneze cu cele în care motivația să fie ceva mai scăzută. 

 
Citeşte şi:

Cum îți dai seama că ai o stimă de sine scăzută și ce poți face pentru a-ți recăpăta încrederea în tine

Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică și cum ieși din ea

Crește un copil sigur pe el. 12 modalități să modelezi încrederea în sine a copilului tău

     
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Observatornews.ro
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Știrileprotv.ro
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Telekomsport
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!