De Camelia Diaconu,

Plăcinte de post – rețete de plăcinte aromate de post

Postul Craciunului se întinde pe o perioadă lungă de timp, dar asta nu înseamnă că restricțiile alimentare sunt majore și nu poți găsi alternative sănătoase și gustoase. Există rețete de prajituri de post pe care le poți pregăti în fiecare săptămână, aperitive de post, dar și rețete de mic dejun de post pentru fiecare dimineață.

Fie că ești fan al gustului dulce de plăcintă sau sărat, în perioada postului poți pregăti o gamă variată de rețete de plăcinte.

Îți recomandăm să citești și:

Îți propunem câte o rețetă de plăcintă pentru toate gusturile, de la plăcinta cu spanac, cu ciuperci de post și, evident, până la clasica plăcintă cu mere.

Plăcinte de post – rețete de plăcinte de încercat în postul Crăciunului

Plăcintă de post cu dovleac

Ingrediente:

  • 300 g făină
  • 1 lingură oțet
  • 200 ml apă
  • un praf sare
  • 1 kg dovleac
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 4-5 linguri zahăr (după gust)
  • Zahăr pudră.
Plăcintă cu dovleac
Plăcintă cu dovleac

Mod de preparare:

Combină apa și oțetul, respectiv făina și praful de sare, apoi toarnă lichidul peste făină și frământă până obții un aluat elastic și omogen. Înfășoară-l în folie și dă-l la rece pentru 10-15 minute. Curăță dovleacul și dă-l pe răzătoarea mare, apoi pune-l la călit împreună cu scorțișoara și zahărul. Amestecă constant până când dovleacul se înmoaie (pentru a fi sigur că e gata, gustă-l). Lasă dovleacul să se răcească.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

Împarte aluatul în 2 bucăți cât mai egale și întinde-le în forma dreptunghiulară, pe blatul presarat din belșug cu făină. Repartizează în mod egal dovleacul pe ambele foi, lăsând câte 1 cm la margini. Împăturește foile pe rând și așază-le în tava unsă cu ulei. Unge placinta cu ulei pe întreaga suprafață și dă-o la cuptor pentru 40-50 de minute la foc mic (160 grade), apoi dă focul mai tare pentru alte 10 minute. Servește plăcinta presărată cu zahăr pudra.

Sursă rețetă. Retetepractice.ro

Plăcintă cu mere – cele mai bune plăcinte de post

Ingrediente:

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 200 ml apă;
  • 200 ml ulei;
  • 6 linguri de zahăr;
  • 500 g făină;
  • O linguriță bicarbonat de sodiu;
  • O lingură oțet.
  • Ingrediente pentru umplutură:
  • 1.5 kg mere;
  • 4-5 linguri de zahăr;
  • 2 linguri scorțișoară;
Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare
Recomandări

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare

Plăcintă cu mere
Plăcintă cu mere

Mod de preparare:

Se spală și se curăță merele, după care se dau pe răzătoare. Compoziția merelor împreună cu cele 4 linguri de zahăr se pune într-un vas și se dă totul la călit până când se evaporă zeama pe care și-o lasă merele. Peste merele călite se pune scorțișoara și se lasă la răcit.

Între timp, într-un bol se amestecă apa, uleiul și zahărul, până când zahărul se topește complet. Separat, într-un alt bol, se dizolvă bicarbonatul cu oțet, după care se adaugă peste amestecul de apă, ulei și zahăr. Se adaugă puțin câte puțină făină, până când obții un aluat nelipicios și elastic. Când aluatul a căpătat volum, pune-l pe blatul de bucătărie și frământă-l până când capătă consistența dorită.

Aluatul de plăcintă de post se împarte în două jumătăți și se întinde într-un strat subțire cu ajutorul făcălețului. Prima foaie de plăcintă se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se presară puțină făină. Se adaugă merele călite, iar deasupra lor se pune a doua foaie de plăcintă. Aluatul de plăcintă se înțeapă cu vârful unei furculițe, iar plăcinta se pune în cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute, până când aluatul se rumenește.

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA
Recomandări

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA

Deasupra poți presăra zahăr pudră și plăcinta de post este gata!

Plăcintă cu spanac

Ingrediente:

  • 2 căni spanac congelat, tocat fin;
  • 1 ceapă, tocată fin;
  • 1 cățel de usturoi, tocat;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 2 căni tofu afumat, mărunțit;
  • ½ cană caju crud, tocate fin;
  • 15 foi de placinte;
  • ½ canp de unt vegan, topit;
  • sare și piper după gust;
  • 3 linguri de ceapă verde, tocată
Plăcintă cu spanac
Plăcintă cu spanac

Mod de preparare

Se pune în uleiul încins ceapa și usturoiul tocate mărunt. Se lasă la călit pentru 2 minute, după care se adaugă spanacul și se gătește pentru aproximativ 7 minute, până când devine fraged. Se adaugă și toful mărunțit, nucile tăiate mărunt, sare și piper și se mai lasă pe foc pentru încă 2 minute. Compoziția cu spanac se lasă la răcit.

Acum, se pune o foaie sau două foi de plăcintă, pe o suprafață curată, se unge fiecare foaie cu unt topit și se acoperă cu alte trei foi de plăcintă, după care se mai unge cu mai mult unt. Se așează amestecul de spanac de-a lungul marginei, aproximativ 2 cm lățime. Foile de plăcintă se rulează cu amestecul înăuntru și se formează rulouri lungi. Se răsucesc rulourile astfel încât să obținem o formă de spirală. Plăcinta se așează pe mijlocul unei forme de copt, unsă în prealabil cu unt. Se pregătește următorul rulou de plăcintă și se lipește de primul.

Plăcinta cu spanac de post se pune la cuptor pentru 40 de minute, până se rumenește. Pentru servire, deasupra se presară ceapă verde.

Scoverci de post

Ingrediente:

  • 600 g făină;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 270 ml apă;
  • 1/2 lingurita sare;
  • 250 ml ulei;
  • 1 si 1/2 lingura zahăr tos;
  • esență de vanilie;
  • zahăr pudră.

Mod de preparare

Încălziți apa și dizolvați în ea cubulețul de drojdie cu sarea, zahărul tos și esența de vanilie. Cerneți făina treptat într-un castron mediu spre mare. În mijlocul stratului de făină faceți un gol, o adâncitură în care turnați apa de mai sus. Încet, la început cu o lingură de lemn și apoi cu mâna, omogenizați compoziția până obțineți un aluat elastic pe care îl puteți desprinde ușor de pe mână.

Scoverci de post
Scoverci de post

Acoperiți cu un prosop curat vasul și puneți-l undeva la cald pentru aproximativ 30 de minute, să crească aluatul. Împărțiți aluatul crescut în grămăjoare de dimensiuni egale pe care le întindeți apoi pe un fund de lemn ori cu mâna, ori cu sucitorul. Mărimea lor să nu depășească suprafața tigăii în care urmează să le prăjiți. Puneți uleiul în tigaie la încins. Prăjiți, rând pe rând, pe ambele părți, fiecare scovercă în parte. Scurse de ulei, le puneți pe o farfurie, una peste alta, presărând pe fiecare în parte zahăr pudră.

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

Plăcintă de post cu ciuperci

Ingrediente:

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 350 g făină;
  • 150 ml apă;
  • 80 ml ulei;
  • 25 gr drojdie proaspătă;
  • O linguriță oțet de mere sau de vin alb;
  • O linguriță de sare;
  • Ingrediente pentru umplutura de ciuperci:
  • 500 gr ciuperci;
  • ½ bucată praz;
  • 2 căței de usturoi;
  • ½ ardei roșu;
  • 200 gr roșii decojite la conservă;
  • ½ linguriță de cimbru;
  • 50 ml ulei de măsline;
  • Sare și piper.

Mod de preparare

Plăcintă cu ciuperci
Plăcintă cu ciuperci

Pentru aluat se pun 2 linguri de făină în apa caldă și drojdia sfărâmată. Se lasă deoparte câteva minute. Toate ingredientele se pun într-un bol și se amestecă până când aluatul începe să se lege, apoi se mută pe o suprafață pudrată cu făină și se frământă bine până când se omogenizează. Aluatul se împarte în două. Jumătate din aluat se pune în tavă, peste hârtia de copt.

Pentru compoziția plăcintei se taie prazul mărunt și se pune la călit până se înmoaie. Se mărunțesc ciupercile, ardeiul roșu și se adaugă sare și piper. Se mărunțește și usturoiul, după care se pune peste praz și se adaugă imediat și ciupercile. Se pune și cimbru și se lasă la călit pentru 5 minute. După asta se adaugă și roșiile pasate/tocate mărunt. Totul se lasă la foc mediu până când scade sosul mai mult de jumătate, dar se amestecă regulat. Când umplutura nu mai este apoasă, se toarnă peste aluatul din tavă și peste umplutură se pune cealaltă jumătate de aluat. Deasupra se presară semințe de mac sau susan și totul se pune la cuptor până când plăcinta de post se rumenește.

Îți recomandăm să citești și:

  • Ciuperci de post – 10 feluri în care poți să gătești ciuperci când ții post.

Plăcintă cu vinete

Ingrediente:

  • ¾ cană de ulei de măsline;
  • 3 vinete mari;
  • 2 cepe galbene, tocate;
  • 2 ardei roșii capia, tocați;
  • 1 ½ cană de tofu afumat, fărămițat;
  • ½ cană de măsline, feliate;
  • ½ cană texturat de soia, granule;
  • 2 Linguri pătrunjel proaspăt, tocat;
  • 1 linguriță de sare;
  • ½ linguriță de piper negru;
  • ½ linguriță fulgi de ardei iute;
  • 1 lingurita de oregano, uscat
  • 1 linguriță de mentă, uscată;
  • 12 foi filo (foi plăcinte)
  • 1 Lingură de semințe de susan, amestec.

Mod de preparare

Plăcintă cu vinete  - plăcinte de post
Plăcintă cu vinete – plăcinte de post

Vinetele se ung cu puțin ulei de măsline, se pun într-o tavă, pe foaie de copt, și se coc în cuptor pentru aproximativ 25 de minute, până devin moi și ușor de curățat. După ce s-au răcit, le poți decoji și le poți toca mărunt.
Într-un bol mediu, acoperă granulele de soia cu apa clocotită și lasă-le la înmuiat pentru aproximativ 10 minute. Ulterior, mută-le într-o sită și scurge-le bine de apă.Pune puțin ulei de măsline într-o tigaie mică și adaugă ceapa să se călească pentru câteva minute, până devine translucidă.

Într-un bol mare se amestecă vinetele coapte, ardeiul, ceapa, toful, măslinele feliate, texturatul de soia, fulgii de ardei iute, pătrunjelul tocat, sare, piper, oregano, mentă și se amestecă bine până când sunt bine încorporate toate ingredientele.

Acum, se așează o foaie filo într-un vas de copt și se unge cu ulei de măsline. Același procedeu se face și pentru încă 5 foi filo, pe care le așezi una peste cealaltă. Peste primul strat de foi de plăcintă se pune uniform amestecul din vinete și totul se acoperă cu încă 6 foi, unse și ele individual cu ulei de măsline. Totul se stropește cu aproximativ ¼ din cana de apă și se presară semințe de susan. Plăcinta de vinete trebuie coaptă pentru aproximativ 60 de minute, până când s-a rumenit.

Cele mai bune plăcinte de post
Cele mai bune plăcinte de post

Șase dintre cele mai gustoase plăcinte de post. Îți recomandăm să le încerci pe toată durata postului pentru a avea un meniu variat.

Vezi aici o colectie de retete de prajituri de post!

  • Te invităm să studiezi mai multe idei de rețete pe Rețete Unica, acolo unde vei descoperi mai multe idei pentru mancare de post.

Sursă foto: 123rf.com

Citeşte şi:

Postul Crăciunului 2019 începe astăzi. Ce se mănâncă în post și când e dezlegare la pește

Aperitive de post – 10 idei de aperitive delicioase pe durata postului

Ciorbe de post – 10 rețete de ciorbe fără carne

Prăjituri de post – 6 rețete delicioase pentru fiecare săptămână de post

Mic dejun de post – ce să mănânci dimineața când ții post

Ciuperci de post – 10 feluri în care poți să gătești ciuperci când ții post

Tort de post – 6 rețete de torturi rapide de făcut în post

Cornulețe de post – 6 rețete cu aluat fraged de cornulețe fără untură

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente
GSP.RO

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente

Horoscop 5 decembrie 2019. Leii sunt cuprinși de griji și temeri
HOROSCOP

Horoscop 5 decembrie 2019. Leii sunt cuprinși de griji și temeri