Mergi direct la conținut »
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe

Porția de carte | Bucureștiul unei lumi pierdute și dulciurile magice ale mătușii

Libertatea vă propune, săptămâna aceasta, două volume fascinante, unul pentru cei mari, cel de-al doilea pentru copii năstrușnici.

De Oana Dușmănescu,

Homeric (Doina Ruști, Editura Polirom)

Experiența de scriitoare a Doinei Ruști pare să se desăvârșească acum, la cea de-a zecea sa carte publicată. Homeric combină un plan istoric, plasat în Bucureștiul stăpânirii fanariote, cu o apariție a unei fantome care bântuie pădurea Cotrocenilor.

Mahalaua Gorganilor este, de fapt, cu tot ceea ce o compune, autentic și imaginar, personajul principal al acestui volum cu valențe, în egală măsură, literare și romantic-documentare.

Oamenii încep să dispară, încet-încet, din cartierul viu. Printre cei misterios rătăciți se numără și o faimoasă ghicitoare, care ține în vârful degetelor ei sorțile mai multor oameni.

De altfel, paginile scrise de Ruști abundă de ființe magice, de portaluri spre universuri enigmatice, de trăsuri roșii care colindă ulițele orașului vechi în nopțile fără lună și de iubiri improbabile și intense.

Detaliile unor vremuri de mult stinse, atingerile dintre real și magic, personajele atent construite, decupate parcă dintr-un tablou în care te pierzi privindu-l, toate acestea formează o combinație originală și spectaculoasă, tocmai bună de ales din multitudinea de cărți scrise în ultima vreme de autori români.

Inimi de gofre (Maria Parr, Editura Meteor)

Cărțile care vin din Nord, chiar și cele pentru copii, au un aer melancolic, nu vi se pare? Au un soi de filosofie, aceea de a încerca a înțelege în profunzime sufletul celor mici.

EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
Recomandări
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
 

Volumul scris de Maria Parr și multiplu premiat țese povestea prieteniei dintre Trille și Lena și a isprăvilor pe care le pun la cale cei doi puști – improvizează o mică arcă a animalelor, după modelul Noe, cântă colinde de Crăciun în toiul vacanței de vară ca să adune bani pentru o minge nouă sau fac lucruri mai serioase, mai importante, cum ar fi să salveze viața unei persoane cu adevărat importante pentru ei.

Dincolo de copilărie, cei doi sunt legați de drame personale și de bunătatea care nu-i părăsește niciodată.

De aceea, premiul cel mare pe care-l pot primi cei doi drăcușori mânați de intenții bune sunt gofrele făcute de o mătușă cu o inimă la fel de mare ca a lor.

Cartea are și niște desene foarte simpatice, care completează perfect imaginea pe care ne-o facem despre poznele celor doi vecini simpatici.

Close
Închide
  Close