De Oana Dușmănescu,

Oceanul vieții (Callum Roberts, Editura Nemira)

Oricât de mult ar evolua omenirea, marea rămâne cel mai enigmatic loc de pe pământ. Încă are mistere ce nu promit a se dezvălui într-un viitor apropiat, deși ea este viața și susține viața.

Callum Roberts, un biolog marin extrem de pasionat de meseria sa, dar și cu un talent captivant de a povesti detaliile științifice cu peniță de scriitor sută la sută, descrie în acest volum relația pe care omul a avut-o cu oceanul de-a lungul istoriei cunoscute și bănuite.

Roberts dedică foarte multe pagini ale cărții certându-i pe oamenii care, deși se trag din mare, ca toate vietățile pământului, au ”reușit”, în ultimele decenii, să-și sufoce acest punct de origini prin poluare sau tehnici moderne și criminale de pescuit.

Volumul este o pledoarie încântătoare în favoarea mărilor lumii, care încearcă să ne convingă, în caz că am uitat, că acestea sunt niște comori ce trebuie păstrate și ocrotite, nu distruse și batjocorite.

Aproape 500 de pagini de dragoste pentru natură, transmisă mai departe, ca un semnal de alarmă.

Cronici marțiene (Ray Bradbury, Editura Paladin)

Bradbury a lansat Cronicile marțiene în 1950, când omenirea avea speranțe și mult, mult loc pentru imaginație.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

Acțiunea din volum debutează în 1999, cu prima expediție pământeană ce ajunge pe Marte și care este spulberată de o populație mult mai inteligentă și educată, aflată în culmea strălucirii și a evoluției.

Lumea imaginată de Bradbury este una a metamorfozelor incandescente, căci locuitorii marțieni pot provoca halucinații, pot împrumuta forma persoanelor apropiate și pot recrea peisajele familiare celor aterizați de pe Terra. Marțienii lui Bradbury pot controla mental totul, prin telepatie, hipnoză și o atmosferă în general terifiantă.

Un SF care nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă ”fantastică”, cartea marelui maestru al genului vorbește, de fapt, despre vulnerabilitatea și neputința/neștiința speciei umane, care dă nas în nas cu o lume stranie, îndepărtată, pe care n-o înțelege și care o respinge cu duritate.

Citeşte şi:

CORESPONDENȚĂ DIN OLANDA. Declarația incredibilă a unui polițist din Beers, satul în care locuia Johannes Visscher: ”Ne pare rău pentru fetița din România, dar și cei de aici suferă, au pierdut pe cineva”

Actorul Mihai Călin, despre directorul TNB, Ion Caramitru: „Își bagă în buzunar 10% din încasări”. Caramitru jr.: „Un actor profund mediocru”

Celine Dion cântă la București pe 29 iulie 2020

O sportiva a fost călcată de tren, în timp ce avea căștile pe urechi. Tanara avea doar 18 ani
GSP.RO

O sportiva a fost călcată de tren, în timp ce avea căștile pe urechi. Tanara avea doar 18 ani

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur