Despre postul Sfinților Petru și Pavel

Acest post se mai numea în trecut Postul Cincizecimii, iar asta datorită darurilor pe care Sfântul Duh le-a făcut Sfinților Apostoli.

S-a vorbit despre Postul Sfinților Petru și Pavel încă din secolul IV d. Hr. Despre asta a vorbit și Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului și Leon cel Mare. Deși la început acest post se ținea doar în cercurile monahale, a ajuns încet să fie extinse și în rândurile credincioșilor. 

Postul Sfinților Petru și Pavel nu are niciodată o dată fixă, iar asta pentru că se stabilește în funcție de data Paștelui.  El începe mereu în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, adică prima duminică după Rusalii.

Pentru a se calcula durata acestui post se calculează numărul de zile de la data Învierii, inclusiv aceasta, până la 3 mai, iar rezultatul înseamnă că atât va dura acest post. 

Când este postul Sfinților Petru și Pavel în 2021

Postul Sfinților Petru și Pavel are dată schimbătoare și se calculează în funcție de data Paștelui. De regulă, postul începe în lunea dupa Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii. Se întâmplă însă ca Paștele să fie sărbătorit după data de 1 mai (ca și în 2021), iar atunci, Duminica Tuturor Sfințilot pică după 29 iunie, când sunt Sfinții Petru și Pavel, scrie crestinortodox.ro.

În 2021, postul Sfinților Petru și Pavel începe în data de 22 iunie și durează 7 zile, până pe 29 iunie.

În zilele de sâmbătă și duminică în acest post este dezlegare la pește. De asemenea, și pe data de 24 iunie, credincioșii au voie să consume pește, pentru că se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Dacă în zilele de luni, marți și joi se sărbătorește un sfânt cu cruce neagră în calendar ortodox 2021, va fi și atunci dezlegare de pește.

Dacă o astfel de sărbătoare pică într-o zi de miercuri sau vineri, credincioșii au voie să consume ulei și vin, iar dacă Sfinții Petru și Pavel cad într-o zi de miercuri sau vineri, în aceste zile va fi dezlegare la pește, vin și ulei. 

Când este dezlegare la pește în Postul Sfinților Petru și Pavel

Anul acesta, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sau Sânzienele, sărbătoare cu dată fixă în calendarul ortodox, cade în postul Sfinților Petru și Pavel. De aceea, Biserica Ortodoxă a decis ca pe 24 iunie, deși cade într-o zi de joi, să fie dezlegare la pește, vin și ulei .

De asemenea, duminică, 27 iunie, va fi dezlegare la pește.

Semnificația postului Sfinților Petru și Pavel 

Acest post se ține pentru a cinsti darurile Sfântului Duh, care s-a pogorât peste cei doi apostoli la Cincizecime. Poate dura de la 8 până la 42 de zile. 

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Petru se numea Simon și venea din orașul Betsaida Galileii, în nordul Țării Sfinte. 

Petru era pescar, la fel ca fratele lui, Andrei. Cei doi au fost ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul, iar Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia și Roma.

Sfântul Pavel, pe numele lui Saul, înainte de convertirea de pe drumul Damascului, a predicat Evanghelia evreilor și păgânilor. 

El este considerat cel mai important teolog al Bisericii din toate timpurile. Cei doi apostoli sunt considerați ocrotitorii celor care se află în închisoare, iar asta pentru că ei înțeleg greșelile în fața lui Dumnezeu.

Petru s-a lepădat de Hristos și Pavel i-a prigonit pe creștini, înainte de a lua drumul credinței creștine. 

Postul înseamnă abținerea de la consumul de alimente cu proveniență animală. Este menit să curețe atât organismul, cât și spiritul.

În această perioadă, oamenii reflectă mai mult asupra credinței lor și este o perioadă încărcată de spiritualitate, regăsirea cu Dumnezeu și curățirea spiritului și corpului. 

Postul îndeamnă la cumpătare și întărește legătura cu Dumnezeu. Este un exercițiu de voință și în Biblie există mai multe exemple de oameni care s-au conectat cu Dumnezeu prin post.

Însuși Hristos, înainte de a vesti Evanghelia, a mers în pustiu și a postit timp de 40 de zile și 40 de nopți, iar apoi a început să vestească sosirea împărăției lui Dumnezeu. 

De ce este benefic postul

Sfântul Vasile cel Mare a vorbit despre post, spunând cât este de benefic pentru oricine. 

„Postul păzește pruncii, face curat pe tânăr, umple de vrednicie pe bătrân, căci părul alb, împodobit cu postul, este mai vrednic de respect. Postul este pentru femei podoaba cea mai potrivită, este frâu pentru oamenii în floarea vârstei, ocrotitorul căsniciei, păzitorul fecioriei.

Acestea sunt binefacerile pe care le aduce postul în fiecare casă. Dar pentru ca postul să fie vrednic de laudă, nu-i de ajuns să ne înfrânăm numai de la mâncăruri; trebuie să postim post primit și bineplăcut lui Dumnezeu.

Iar postul adevărat este înstrăinarea de păcat, înfrânarea limbii, oprirea mâniei, îndepărtarea de pofte, de bârfeli, de minciună, de jurământ strâmb. Lipsa acestora este post adevărat. În ele stă postul cel bun.”

Ce să mănânci în post

Poți să consumi în post orice fel de legume, de la năut, linte, fasole, mazăre, cartofi, porumb, ceapă, morcovi, ardei gras, vinete, dovlecei, roșii, castraveți, păstăi de fasole, avocado, țelină, păstârnac și multe altele. 

În plus, poți consuma nuci, precum migdale, alune de pădure, fistic, caju sau arahide. Ele conțin grăsimi benefice, fibre și vitamine. 

Poți consuma semințe de in, semințe de chia, dovleac, floarea soarelui, de susan sau de mac. Conțin omega 3 și proteine.

Poți consuma cereale precum ovăz, secară, orez, hrișcă, quinoa sau amaranth. Ele sunt ideale pentru senzația de sațietate. 

 Poți consuma fructe uscate precum merișoare, goji, stafide sau smochine, dar și proaspete, precum mere, pere, banane, caise, piersici și alte fructe și legume de sezon. 

În plus, poți face diverse salate cu spanac, varză, valeriană, năsturel, rucola sau salată iceberg. 

Și condimentele sunt permise, la fel ca și ierburile aromatice. Poți consuma ghimbir, chimen, turmeric, voia, scorțișoară, usturoi, piper, busioc, cimbru, rozmarin, pătrunjel sau oregano. 

Ca uleiuri, poți folosi ulei de avocado, tahini, ulei de floarea soarelui sau de măsline, cocos ori susan

Este bine să ții cont că în perioada de post este bine să nu exagerezi cu mâncarea. Ai nevoie de un stomac ușor, iar în această perioadă contează foarte mult latura spirituală. 

Rugăciune către Sfinții Petru și Pavel

Această rugăcine se rostește în fiecare zi din postul Sfinților Apostoli pentru curățarea spirituală și apropierea de divinitate. 

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin. Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin”. 

Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
Simona Halep, AROGANŢĂ MAXIMĂ. Ce bolid unic în România şi-a cumpărat. Toţi şoferii au fost uluiţi în trafic
Playtech.ro
Simona Halep, AROGANŢĂ MAXIMĂ. Ce bolid unic în România şi-a cumpărat. Toţi şoferii au fost uluiţi în trafic
Un interlop din Constanţa, Live pe Facebook în timp ce se droga pe manele alături de câţiva prieteni
Observatornews.ro
Un interlop din Constanţa, Live pe Facebook în timp ce se droga pe manele alături de câţiva prieteni
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Știrileprotv.ro
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul
PUBLICITATE
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul