• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cum te pregătești să devii tată. 12 modalități prin care să gestionezi mai bine situația

1. Fă puțină cercetare

Faptul că nu ești cel care poartă fizic un copil nu înseamnă că  nu faci parte din experiența sarcinii și a nașterii și că nu poți fi implicat total în ea. Univerul părinților este unul special, vei afla asta curând. Pentru a te pregăti, poți citi cărți de parenting scrise special pentru tătici și te poți alătura unor grupuri online pentru viitori tați. 

Citește despre etapele sarcinii, pentru a-i putea fi alături partenerei în momentele delicate, cum ar fi grețurile matinale sau somnolența excesivă din primul trimestru de sarcină. 

Cu o informare prealabilă, când vine momentul travaliului și al nașterii, vei ști la ce să te aștepți și îți vei putea ajuta partenera să aibă o experiență de naștere mai bună. 

2. Ai grijă de sănătatea ta

Perioada de sarcină este un moment excelent pentru părinți de a se concentra asupra propriei sănătăți. Dacă fumezi, încearcă să renunți. S-a demonstrat că expunerea gravidei la fum în timpul sarcinii crește riscul de defecte cardiace congenitale la nou-născuți.

O alimentație sănătoasă și mișcarea fizică regulată te vor ajuta să fii în formă și să poți acorda partenerei ajutorul fizic, dar și emoțional de care are atâta nevoie în această etapă. 

Este important și să afli dacă ai toate analizele bune, pentru că, o lungă bucată de timp după venirea pe lume a copilului, atenția și resursele materiale vor fi îndreptate către el. 

3. Discută cu partenera ta despre principiile de parenting

Acum este un moment pentru discuții despre genul de părinți care intenționați să fiți. Sunteți amândoi adepți ai alăptării?  Sprijinul din partea tatălui este esențial pentru succesul alăptării.  Vreți ca bebelușul să doarmă separat sau îl veți ține cu voi în pat? Veți lucra amândoi? Cum se va desfășura viața de cuplu după venirea copilului? Sigur, nu există certitudini și oricât ați încerca să preconizați mai multe situații, este posibil ca realitatea să fie diferită, dar să vă expuneți fiecare părerile și să vă puneți de acord poate fi util în perioada de liniște dinainte de sosirea bebelușului. 

4. Începeți să fiți o echipă

Sunteți împreună în situația asta nouă, așa că este momentul să începeți să vă gândiți la voi ca la o echipă. Tu, partenera și copilul vostru sunteți legați pe viața, așa că indiferent de ceea ce se întâmplă cu relația romantică,  trebuie să aveți în primul rând o relație bună ca părinți. 

În calitate de tată, vei acționa ca sprijin și chiar înlocuitor al partenerei tale, atât în îngrijirea nou- născutului cât și la treburile casnice, iar să stabiliți împreună necesitățile este extrem de util. 

5. Fii tatăl care vrei să fii, nu tatăl pe care l-ai avut

Dacă ai avut la rândul tău o relație bună cu tatăl tău, atunci înseamnă că ai un model și este minunat să îl urmezi. Dacă însă relația cu propriul tată a lăsat de dorit, ai șansa să decizi să faci altfel și să abordezi relația cu copilul tău așa cum ți-ar fi plăcut să se întâmple și cu tine. 

Găsește-ți propriul model de paternitate și creează acest rol de la zero, ești singurul responsabil pentru asta. 

6. Găsește prieteni care să te susțină

Este  important să găsești oameni pe aceeași lungime de undă cu tine, așa că apropie-te de prietenii care sunt tați la rândul lor și cu care poți face schimb de experiență. 

7. Însoțește-ți partenera la vizitele medicale

Controalele periodice sunt modalități excelente de a te familiariza cu sarcina și de a fi la curent cu schimbările inerente. Ai și oportunitatea să pui întrebări și poți să vezi cu ochii tăi felul în care se dezvoltă bebelușul, dar și să fii părtaș la trăirile partenerei de viață. 

8. Acceptă că viața sexuală se poate schimba

Noua calitate de părinte poate avea un efect asupra vieții sexuale. De la starea emoțională marcată de întrebări și îngrijorări, până la transformări fizice după naștere, toate acestea au un impact asupra femeilor și implicit asupra libidoului. Comunicarea deschisă este cheia. E important ca viitorul tată să înțeleagă schimbările, dar și să comunice partenerei propriile sale nevoi. 

9. Participă la pregătiri

De multe ori, progresul sarcinii și momentele speciale din timpul ei se concentrează asupra gravidei, dar și tatăl face parte din acest proces. Mergeți la cumpărături pentru bebeluș împreună, faceți multe fotografii, pregătiți camera micuțului. Sunt activități care vă vor lega și vă vor ajuta să vă sudați ca și cuplu, dar și ca viitori părinți. 

10. Acționează ca persoană de legătură

Un nou-născut poate aduce și bucurii, dar și divergențe în familia extinsă, în special legate de părerile diferite despre creșterea copiilor. Dar, dacă sunteți o echipă, decideți împreună cum abordați ceilalți membri ai familiei, cum acceptați vizite și cui permiteți să vă dea sfaturi legate de creșterea copilului vostru. Și cum mama are destule responsabilități, poți fi tu cel care comunică rudelor și prietenilor aceste reguli. 

11. Împărțiți responsabilitățile

Acest lucru nu este valabil doar în sarcină, ci și odată cu venirea copilului acasă. Este ușor pentru tați să se simtă dați la o parte, în special în primele luni, pentru că mama alăptează și petrece mai mult timp alături de copil. Sunt însă multe modalități prin care tatăl se poate implica: 

  • Schimbă scutecele bebelușului
  • Ocupă-te de baia de seară
  • Pregătește biberoanele, dacă este cazul
  • Citește-i povești sau cântă-i seara la culcare
  • Ocupă-te de treburile casnice

12. Păstrează-ți simțul umorului

Creșterea copilului este un proces haotic. Poate fi greu, complicat și obositor. Dar este, de asemenea, distractiv, captivant și plin de satisfacții. Cheia pentru a trece prin momente – atât cele bune, cât și cele rele – este să poți râde. Capacitatea de a face haz de necaz vă va face să treceți împreună mai ușor peste provocăr. 

Dincolo de toate, nu uita că și tu, ca tată, ești la fel de important în viața bebelușului tău ca și mama. Ești un dar pentru el așa cum este și el pentru tine.  Paternitatea este un angajament pe termen lung, care vine cu responsabilități, dar și cu multe satisfacții, pe care le vei simți odată cu primul „tata” rostit de copilul tău. 

Citeşte şi:

Trăiește pentru tine! Cum să nu mai încerci să fii mereu pe placul celorlalți

19 lucruri pe care să nu i le spui niciodată copilului tău

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie