- Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.
Cuprins:
Dacă te gândești la a doua căsătorie, este important să fii conștient de provocările cu care se confruntă majoritatea cuplurilor care trec prin a doua experiență maritală.
Unele statistici arată că rata divorțurilor pentru a doua căsătorie este semnificativă. A doua căsătorie are o rată de eșec mai mare decât primele căsătorii. Rata divorțurilor pentru primele căsătorii este undeva între 35% și 50%, dar pentru a doua căsătorie este estimată a fi de până la 65%.
Provocări ale celui de-al doilea mariaj
A doua căsătorie se confruntă cu o serie de obstacole, printre care:
- Resentimente persistente față de fostul partener
- Independență crescută
- Relații sociale modificate ca urmare a divorțului
- Obligații financiare comune
- Copii din relațiile anterioare
Când cuplurile intră în a doua căsnicie, cea mai frecventă greșeală pe care o fac este să se aștepte ca totul să se așeze și să funcționeze automat.
Provocările de a împleti două vieți separate într-o căsnicie necesită muncă și recăsătorirea vine cu provocări suplimentare. Stilurile parentale diferite, rutinele zilnice, obligațiile financiare, chestiunile legale și relațiile cu alte persoane pot face a doua căsătorie dificilă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_436cad08fa4e07a5eeac25b170317a86.jpg)
- Cum poți fi fericit după divorț
Cum gestionezi cu bine a doua căsătorie
Definește și abordează problemele care te rețin
Caracteristicile personale care subminează succesul relațiilor pe termen lung trebuie abordate înainte de a te angaja într-o altă căsătorie.
Pentru ca a doua căsătorie să aibă succes, este important să recunoaștem ce a mers prost în prima. Și în timp ce mulți oameni ies dintr-un divorț punând problemele exclusive pe seama fostului partener, să fii realist cu privire la propria ta parte în eșecul relației este esențial pentru succesul relațiilor viitoare.
Încearcă să arunci o privire obiectivă asupra motivului pentru care prima ta căsătorie nu a funcționat și gândește-te la propriul rol în acea situație. Poate că nu erai pregătit emoțional pentru căsătorie sau poate ai avut probleme de gestionarea furiei sau probleme financiare.
Dacă nu ai luat măsuri pentru a schimba lucrurile care au influențat negativ ultimele relații, sunt șanse ca lucrurile să nu meargă mai bine a doua oară.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că dificultățile interpersonale și financiare asociate cu recăsătorirea pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale. Un studiu din 2015 a constatat că bărbații care s-au recăsătorit aveau un risc semnificativ mai mare de depresie în comparație cu bărbații care au rămas necăsătoriți după divorț.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_853202c050ba66de516749abfc788be0.jpg)
Evaluează-ți disponibilitatea pentru angajament
Ce face recăsătorirea dificilă? Eșecul unei prime căsătorii poate determina uneori oamenii să se simtă neîncrezători și anxioși cu privire la relațiile viitoare. Ei pot încă adăposti furie, resentimente sau sentimente de trădare, pe care le aduc în următoarea lor relație. Asta le poate îngreuna să se conecteze la noul partener.
Trecerea printr-o căsătorie nereușită și apoi divorțul poate schimba perspectiva și înțelegerea unei persoane asupra relațiilor. Oamenii care au plecat dintr-o căsnicie nefericită ar putea fi reticenți să se întoarcă la aceeași nefericire atunci când a doua căsătorie devine dificilă.
Experții sugerează, de asemenea, că sentimentele persistente de atașament față de fostul soț sunt și ele destul de frecvente.
Aproximativ o treime dintre persoanele divorțate mai au un sentiment de atașament sau conexiune față de fostul lor partener chiar și la ani buni de la încheierea căsătoriei. Acest lucru poate face dificilă implicarea pe deplin într-o nouă relație și poate determina noii parteneri să se simtă geloși față de relația cu foștii parteneri.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_da802a25bf372e802cb7d1482b48c659.jpg)
Construiește relații sănătoase de ansamblu
Copiii vitregi sunt o provocare semnificativă care poate împiedica succesul recăsătoriei. Relațiile proaste dintre părinții vitregi și copiii vitregi sunt adesea invocate drept motiv pentru care a doua căsătorie eșuează. Femeile recăsătorite evaluează calitatea căsătoriilor lor în primul rând prin relația pe care o au actualii soți cu copiii din prima căsătorie.
Recăsătorirea este o oportunitate pentru un nou început, dar în multe cazuri, înseamnă unirea a două familii. Înainte de a spune din nou „Da”, petrece ceva timp planificând cum se va întâmpla acest proces.
Dacă ai copii dintr-o relație anterioară, noul tău partener va petrece timp cu copiii tăi și probabil va interacționa cu fostul tău soț din când în când. Și dacă noul tău partener are copii cu un fost, trebuie să fii pregătit să formezi relații sănătoase cu copiii lor și să faci față realității că fostul soț va continua să aibă contact și interacțiune regulată cu noul tău partener.
- Întâlnirile după divorț – cum știi că e momentul potrivit
Cum faci a doua căsnicie să funcționeze
Există câțiva pași pe care îi poți face pentru a asigura succesul relației tale dacă te recăsătorești:
- Fă din căsătoria ta o prioritate
- Eliberează furia și resentimentele din relațiile tale trecute
- Lucrează la comunicarea ta și păstrează deschiderea și onestitatea cu partenerul tău
- Abordează problemele înainte ca acestea să devină probleme mai mari
- Află cum să gestionezi conflictul într-o relație
- Construiește relații pozitive cu copiii vitregi
Cercetările sugerează, de asemenea, că este important să fii dispus să te adaptezi atunci când te recăsătorești. A doua căsătorie vine adesea cu alte schimbări majore în viață, inclusiv schimbări în situațiile de viață, finanțele, rolurile și relațiile cu familia și prietenii.
A fi deschis la adaptarea și adaptarea nevoilor proprii și ale partenerului tău este important pentru succesul unei noi relații.
Semne că nu ești gata să te recăsătorești
Unele steaguri roșii care spun că tu sau partenerul tău nu sunteți pregătiți pentru recăsătorie includ:
- Încă mai visezi să te împaci cu fostul soț
- Ești supărat din cauza divorțul tău
- Nu simți că poți fi sincer cu noul tău partener
- Nu ai aceleași valori sau obiective ca noul tău partener
Dar doar pentru că nu ești încă pregătit nu înseamnă că recăsătorirea ar trebui să fie complet exclusă în viitor. Consilierea de cuplu sau consilierea premaritală poate fi utilă înainte de a vă decide să vă căsătoriți. Indiferent dacă mergeți la un terapeut individual sau în cuplu, un profesionist în domeniul sănătății mintale vă poate ajuta să obțineți o imagine mai clară a problemelor care v-au provocat primul divorț.
De asemenea, un consilier te poate ajuta să construiești o relația de deschidere și sinceritate cu partenerul actual, ceea ce te poate ajuta să creezi calea către o relație sănătoasă și de durată.
Statisticile sugerează că recăsătoria prezintă un risc ridicat de divorț. Cu toate acestea, să fii conștient de obstacole și să fii pregătit să gestionezi aceste provocări, te poate ajuta să faci noua ta căsnicie un succes.
Discută deschis și sincer cu partenerul despre aceste provocări, inclusiv copii și finanțe și despre cum le veți gestiona ca cuplu dacă decideți să vă angajați din nou într-o căsătorie.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_06c5c41d81efd8e3094c9b0ea1ea554b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_2b978e52d35d53dd64c2c3afaf44b0ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2115a921f466f6970fbacb6dd24b2db8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_a227ff0ec8b0211a338ec2fab3cf3766.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_0470c446512fe0ec9b32e58426becf2b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_7d93ae36934f43a225ee4ed36265b80c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_e5260288808be5d2ff7c44f8b54d22df.jpg)