• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Caracteristicile unui copil încăpățânat

Nu orice copil care exercită liberul arbitru este încăpățânat. Este important să înțelegem dacă copilul este încăpățânat sau doar hotărât, înainte de a lua orice măsură. Copiii cu voință puternică pot fi foarte inteligenți și creativi. Ei pun o mulțime de întrebări, au opinii și sunt îndreptați către acțiune. Pe de altă parte, copiii încăpățânați se țin de părerea lor și nici nu vor să asculte ceea ce are altcineva de spus.

Iată câteva alte caracteristici pe care copiii încăpățânați le pot manifesta:

  • Au o nevoie puternică de a fi recunoscuți și auziți și caută des să atragă atenția
  • Ar putea fi extrem de independenți
  • Sunt hotărâți să facă doar ceea ce vor sau le place
  • Toți copiii fac crize de furie, dar cei încăpățânați le pot face mai des
  • Au calități puternice de lider – pot fi „șefi” uneori
  • Le place să facă lucrurile în ritmul lor

Dacă determinarea este unul dintre punctele tale forte, ți-ar plăcea să vezi asta și la copiii tăi. Dar partea dificilă este să cunoști diferența dintre determinare și încăpățânare. Așadar, cum le distingi?

Sensul în dicționar al determinării este „fermitatea scopului”.

Încăpățânarea este definită ca având o hotărâre neclintită de a face ceva sau de a acționa într-un anumit mod. Mai simplu spus, este refuzul de a-ți schimba gândurile, comportamentele sau acțiunile, indiferent de presiunea externă de a face altfel.

Încăpăţânarea la copii poate fi genetică sau un comportament dobândit din cauza influenţelor mediului. 

A face față copiilor încăpățânați ar putea necesita răbdare și efort suplimentar. 

S-ar putea să ai un copil încăpățânat care refuză să stea în pătuțul său sau care își dă deoparte lingura de cereale de fiecare dată când încerci să-l hrănești. Sau s-ar putea să ai un copil de șase ani care insistă să poarte aceleași haine în fiecare zi și bate din picior în încercarea de a sfida orice regulă pe care o dă părintele.  

Iată câteva sfaturi care ar putea fi utile atunci când te confrunți cu încăpățânarea copilului tău.

Cum te porți cu un copil încăpățânat

1. Încearcă să asculți

Comunicarea este o stradă cu două sensuri. Dacă vrei să te asculte copilul, trebuie să fii dispus să-l asculți tu mai întâi. Copiii încăpățânați pot avea opinii puternice și tind să se certe.

Ei pot deveni sfidători dacă simt că nu sunt auziți. De cele mai multe ori, atunci când copilul tău insistă să facă sau să nu facă ceva, ascultându-l și purtând o conversație deschisă despre ceea ce îl deranjează poate ajuta mult. De exemplu, dacă copilul face o criză de furie pentru că nu vrea să mănânce, nu îl hrăni forțat. Întreabă-l de ce nu vrea să mănânce și să asculte. Poate vrea să se joace sau poate îl doare burta. 

Dacă vrei ca micuțul tău încăpățânat de cinci ani să te asculte, încearcă să te apropii de el calm și practic, nu în forță.

2. Conectează-te cu el, nu îl forța

Când forțezi copiii să facă ceva, ei tind să se răzvrătească și să facă tot ce nu ar trebui. Termenul care definește cel mai bine acest comportament este contravoința, care este o trăsătură comună a copiilor încăpățânați. Contravoința este instinctivă și nu se limitează numai la copii. 

Conectează-te cu copilul tău. Forțarea copilului în vârstă de șase ani, care insistă să se uite la televizor după ora de culcare, nu va ajuta. În schimb, stai cu el și arată interes pentru ceea ce urmărește. Când arăți că îți pasă, este mai probabil să primești răspuns din partea copilului tău. 

Copiii care se conectează cu părinții sau îngrijitorii lor doresc să coopereze, iar stabilirea unei legături de nezdruncinat cu copiii face mai ușor să negociem cu ei.

3. Oferă opțiuni

Copiii încăpățânați au voință proprie și nu le place să li se spună ce să facă. Spune-i copilului tău încăpățânat de patru ani că trebuie să fie în pat până la ora 21.00 și tot ce vei primi de la el va fi un „Nu!” puternic. 

Oferă copiilor opțiuni și nu directive. În loc să le spui să meargă la culcare, întreabă-i dacă ar dori să citească povestea A sau B la culcare. Copilul ar putea continua să fie sfidător și să spună: „Nu mă duc la culcare!”. Când se întâmplă acest lucru, rămâi calm și spune-i, „ei bine, asta nu a fost una dintre alegeri”. Poți repeta același lucru de câte ori este nevoie și cât mai calm posibil. Până la urmă va funcționa.

4. Stai calm

Să țipi la un copil care te sfidează și care țipă la rândul lui va transforma o conversație obișnuită într-un concert de strigăte. Copilul tău ar putea lua răspunsul ca pe o invitație la luptă verbală. Acest lucru nu va face decât să înrăutățească  situația. Depinde de tine să conduci conversația către o concluzie practică, deoarece ești adult. Ajută-ți copilul să înțeleagă nevoia de a face ceva sau de a se comporta într-un mod specific.

Fă tot ce este necesar pentru a rămâne calm și a exersa calmul – meditează, fă exerciții fizice sau ascultă muzică. Poți pune muzică liniștitoare sau relaxantă în casă, cu timpul va avea efect și asupra copilului, dar și asupra ta. 

5. Oferă respect

Copilul tău nu va accepta autoritatea cu forța. Iată câteva moduri prin care poți arăta respect în relația cu cel mic:

Caută cooperarea, nu insista să îți asculte directivele

Creează reguli și fii consecvent în a le respecta, oricâtă opoziție primești

Empatizează cu copilul – nu îi respinge niciodată sentimentele sau ideile

Lasă-l pe copil să facă ceea ce poate face singur. Rezistă tentației de a face în locul lui. Astfel, îi vei arăta că ai încredere în el

Spune ce vrei să spui și fă ce spui

Oferă un exemplu bun cât de des poți

6. Lucrează cu copilul tău

Copiii încăpățânați sau cu voință puternică sunt foarte sensibili la felul în care îi tratezi. Așa că fii atent la tonul, limbajul corpului și vocabularul pe care le folosești. Când nu le place comportamentul tău, fac ceea ce știu ei mai bine pentru a se proteja: se răzvrătesc, țipă și manifestă agresivitate.

Schimbarea felului în care abordezi un copil încăpățânat poate schimba modul în care acesta reacționează la tine. 

Folosește afirmații precum „hai să facem asta…”, „ce-ar fi să încercăm asta…” în loc de „vreau să faci…”.

Folosește activități distractive pentru a-ți determina copilul să facă ceva. De exemplu, dacă vrei să-și strângă jucăriile, începe să o faci tu și roagă-l să fie „ajutorul tău special”.

Poți cronometra activitatea și îl poți provoca pe copil să pună jucăriile deoparte mai repede decât tine. Este un truc care merge de cele mai multe ori.

7. Negociază

Uneori, este necesar să negociezi cu copilul tău.  Dacă vrei să te asculte, trebuie să știi ce îl împiedică să facă acest lucru.

Începe prin a pune câteva întrebări precum „Ce te deranjează?” „S-a întâmplat ceva?” sau „Vrei ceva?” pentru a-l determina să vorbească despre asta. Acest lucru îi va arăta că îi respecți dorințele și că ești dispus să le iei în considerare.  

Negocierea nu înseamnă neapărat că cedezi la cerințele lui. Totul este să fii atent și practic.

De exemplu, copilul poate să nu fie dispus să se culce la o oră stabilită. În loc să insiști, încearcă să negociezi o oră cu care să fiți confortabili amândoi. 

8. Creează un mediu plăcut acasă

Copiii învață prin observație și experiență. Dacă își văd părinții certându-se tot timpul, vor învăța să imite asta. Certurile conjugale dintre părinți pot duce la un mediu stresant în casă, afectând starea de spirit și comportamentul copiilor. Potrivit unui studiu, certurile conjugale pot duce la retragere socială și chiar la agresiune la copii.

9. Înțelege și perspectiva copilului

Pentru a înțelege mai bine comportamentul copilului tău încăpățânat, încearcă să privești situația din perspectiva lui. Pune-te în locul copilului tău și încearcă să-ți imaginezi prin ce trebuie să treacă pentru a se comporta în acest fel. Cu cât îți cunoști mai bine copilul, cu atât îl vei putea gestiona mai bine. 

Empatizează cu copilul chiar dacă nu cedezi la cerințele lui. Îi poți înțelege dezamăgirea, furia sau frustrarea și îl poți susține, rămânând în același timp ferm.

De exemplu, dacă micuțul tău nu este dispus să-și facă temele, e posibil să fie copleșit de sarcină. Dacă sunt prea multe de făcut sau dacă nu este capabil să se concentreze, îl poți ajuta împărțind temele în sarcini mai mici care pot fi finalizate într-un timp scurt. Poți include pauze scurte, de unul sau două minute între sarcini, pentru a face activitatea mai puțin stresantă pentru el.

10. Oferă un exemplu pozitiv

Vor fi momente când nu vei ști ce să faci cu un copil încăpățânat, care nu își poate controla furia și comportamentul agresiv. Dar dacă reacționezi fără să te gândești, s-ar putea să dezvolți o atitudine negativă față de problemă și chiar să îi consolidezi comportamentul negativ fără să vrei.

De exemplu, copilul poate răspunde „Nu!” la aproape tot ce spui. Gândește-te dacă tu spui „Nu” mult. Dacă da, întărești comportamentul negativ prin exemplu.

O modalitate de a schimba răspunsurile negative ale copilului încăpățânat este jocul „Da”, o strategie inteligentă recomandată de terapeuți.

Când joacă acest joc, copilul trebuie să spună „da” sau „nu” la orice. Întrebări precum „Îți place înghețata?” „Îți place să te joci cu jucăriile tale?” sau „Vrei să vezi dacă mâine dinozaurul tău plutește în cadă?” probabil să primească un „Da” de la copil. Cu cât copilul răspunde mai pozitiv, cu atât este mai probabil să simtă că este ascultat și apreciat.

Copiii au nevoie de reguli și disciplină și trebuie să știe că există consecințe bune sau rele pentru comportamentele lor. În timp, ei trebuie să devină pe deplin conștienți de consecințele încălcării regulilor. 

Consecințele ar trebui să fie imediate, legate de ceea ce s-a întâmplat, nu de acțiuni trecute și să nu fie disproporționate față de faptă. Ideea nu este pedepsirea copilului, ci ca el să realizeze că adoptă un comportament greșit. 

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
BOMBĂ! Motivul pentru care a murit fetița călcată de mașina Poliției pe trecerea de pietoni. Datele preliminare ale medicilor legiști VIDEO
Playtech.ro
BOMBĂ! Motivul pentru care a murit fetița călcată de mașina Poliției pe trecerea de pietoni. Datele preliminare ale medicilor legiști VIDEO
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Observatornews.ro
Trandafiri albi, lacrimi și revoltă la înmormântarea Raisei. ”Era deşteaptă, frumoasă și bună”. Ce spun șefii polițistului despre schimbarea hainelor după accident
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2022. Racii ar fi bine să păstreze distanța față de umbrele care s-au tot arătat în toate domenii din viață
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Telekomsport
Patronul Parmei, perplex când a văzut unde trebuie să vireze banii pentru transferul lui Dennis Man: ”Era mirat”
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă