• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Cum faci să meargă o relație la distanță?

1. Comunică exact cât ai nevoie pentru a te simți conectat

Trăim într-o eră în care accesul unii la alții este nelimitat și îl putem realiza permanent, chiar dacă ne despart kilometri. Pentru cei care se află într-o relație la distanță, să își dedice timp mai mult unul altuia pentru a compensa lipsa de interacțiune directă poate fi o soluție, atâta timp cât ambii parteneri sunt de acord cu asta. 

Unele cupluri vor să se simtă conectate în fiecare oră, în timp ce altele consideră că este obositor să vorbească în fiecare zi. Discutați unul cu celălalt și stabiliți durata și frecvența cu care veți trimite mesaje, veți vorbi la telefon sau veți face apeluri video în fiecare zi sau săptămână. Deschiderea și sinceritatea sunt esențiale pentru a nu crea așteptări și dezamăgiri.  

2. „Fii acolo” chiar și atunci când nu poți fi acolo

Cercetările indică că relațiile cele mai împlinite sunt cele în care fiecare partener răspunde la inițiativele celuilalt, traduse prin încercări de a se conecta cu partenerul. 

Răspunsul la inițiativele și cerințele emoționale ale celuilalt poate părea dificil într-o relație la distanță. Nu poți fi prezent fizic în momentele grele ale celuilalt, nu îl poți liniști cu o îmbrățișare sau o mângâiere. Asta nu înseamnă că nu poți fi alături în alte moduri. Dacă ai programat un apel pentru a vorbi cu partenerul, fă o prioritate din acel apel, așa cum ai face cu o întâlnire fizică sau o programare la medic. Dacă partenerul tău are o zi importantă, sună sau trimite un mesaj pentru a afla cum a decurs. Incluzând nevoile partenerului tau în ziua ta, vei demonstra că ești acolo pentru el, indiferent cât de departe ai fi.

3. Amintește-i partenerului ce îți place la relația voastră

Îndoielile, nesiguranța și gelozia pot crește în relațiile la distanță pentru că petreceți atât de mult timp departe unul de celălalt. Acesta este motivul pentru care terapeuții recomandă asigurările verbale, care ajută la minimizarea sentimentelor negative și stabilizarea cuplului. 

De fiecare dată când vorbiți, spune-i partenerului tău cât de mult îl iubești și apreciezi relația voastră. Nu te teme să îi spui că îți este dor și ți-ai dori să fi putut fi împreună.  

4. Creați un atașament sigur, susținându-vă reciproc pasiunile și interesele

Indiferent cât de aproape sau departe sunt unul de altul, partenerii unui cuplu se schimbă și evoluează destul de mult pe parcursul vieții. Partenerii aflați la distanță, dar care au un atașament sigur unul față de celălalt, sunt capabili să își dea voie reciproc să crească și să se maturizeze.  Ei găsesc modalități de a rămâne conectați și de a se ajuta să evolueze. Într-o relație de atașament sigură, creșterea și schimbarea personală sunt sănătoase și sunt un produs al securității și siguranței în relație.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a dezvolta un atașament sigur este să-ți susții partenerul pe măsură ce își dezvoltă punctele forte și interesele individuale. 

5. Găsiți o modalitate de a petrece timp împreună în timp ce sunteți departe

Cercetările arată că relațiile interdependente s-au dovedit a fi cea mai sănătoasă formulă înainte de căsătorie. Acest lucru înseamnă ca partenerii să facă lucruri împreună, menținându-și în același timp propriile identități. Chiar dacă sunteți la distanță unul față de celălalt, puteți găsi activități care vă plac și pe care să le faceți împreună, pentru a crește conectarea. Puteți citi aceeași carte, pe care să o discutați ulterior, sau vă puteți uita la aceeași emisiune în timp ce vorbiți la telefon, puteți asculta o melodie în același timp sau puteți juca un joc online din când în când. 

6. Aflați cum să abordați problemele importante atât de la distanță, cât și când sunteți împreună fizic

Indiferent dacă locuiesc sub același acoperiș sau îi despart oceane, partenerii  trebuie să învețe modalități sănătoase de a rezolva conflictele. Probleme mai mari pot apărea dacă ignorăm micile situații conflictuale sau ne ferim să abordăm subiecte sensibile.

Evitarea discutării problemelor doar pentru că sunteți la distanță va crea un cerc vicios care va duce la frustrare și, într-un final, la despărțire. Să înveți să vorbești despre subiecte dificile necesită timp și efort, dar este esențial pentru sănătatea relației la distanță să nu lași problemele mici să se transforme în altele mai mari.

7. Concentrați-vă pe aspectele pozitive ale relației la distanță

Să fii despărțit de persoana de care ești îndrăgostit nebunește nu pare a avea aspecte pozitive, dar acolo unde nu poți schimba circumstanțele, o schimbare de atitudine poate face minuni. 

Oricât de frustrant este, încearcă să te gândești la câteva moduri în care relația ta la distanță este, de fapt, benefică. Ai mai mult timp pentru hobby-uri sau pentru a petrece timp cu prietenii și familia? Poți petrece mai mult timp pentru a organiza o revedere de vis cu partenerul? Fă o listă cu aspectele pozitive și concentrează-te pe ele în zilele mai grele, când începi să resimți distanța. 

8. Reamintește-ți motivele pentru care sunteți separați

În mod sigur vei avea zile în care relația la distanță o să pară deosebit de dificilă. S-ar putea chiar să fii tentat să faci ceva impulsiv, cum ar fi să renunți la slujbă sau la studii, doar pentru a putea fi împreună cu persoana pe care o iubești.

Deși poate părea romantic, amintește-ți că există un motiv important pentru care locuiți departe unul de altul, care poate fi cauzat de o situație profesională, financiară sau familială și că este o situație temporară. 

9. Când este momentul potrivit, creează un plan pe termen lung pentru revenirea la o relație apropiată fizic

Dacă ești într-o relație cu persoana cu care vrei să îți petreci viața, la un moment dat va trebui să elaborați un plan pentru a vă uni lumile. Indiferent dacă asta implică o nuntă, o logodnă, o schimbare a locului de muncă sau o mutare, asigură-te că planul ia în considerare următorul pas potrivit la momentul potrivit pentru ambele persoane. Speranța de a fi împreună pe termen lung vă poate ajuta să treceți prin cele mai grele zile în care sunteți despărțiți unul de celălalt.  

Menținerea unei relații la distanță nu este ușoară și cere efort din partea ambilor parteneri, dar cu o comunicare adecvată, lucrurile pot fi făcute să funcționeze pe termen lung, chiar și când sunteți departe. 

Citeşte şi:

Relația la următorul nivel. Cum știi că este timpul să vă mutați împreună

Ce înseamnă să fii într-o relație exclusivă și când știi că este momentul potrivit

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
Playtech.ro
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Observatornews.ro
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
Știrileprotv.ro
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie