• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Semne că sunteți gata să vă mutați împreună

Specialiștii în cuplu enumeră câteva semne care pot indica că doi parteneri sunt pregătiți să facă pasul de a locui împreună, dar și câteva lucruri care le spun că ar trebui să mai aștepte. 

Practic, deja trăiți împreună

Dacă deja petreceți destul de mult timp împreună, de exemplu cinci sau șase nopți pe săptămână și vă simțiți confortabil așa, acesta poate fi un semn că sunteți pregătiți să locuiți oficial împreună și este practic doar o chestiune de asumare totală și de angajament și, desigur, de stabilirea unor detalii logistice. 

Sunteți gata să vă luați un angajament

Un alt semn este că vrei să îți asumi un angajament mai mare față de partenerul tău. Perspectiva de a te trezi lângă celălalt în fiecare zi ar trebui să te entuziasmeze, mai degrabă decât să inspire sentimente de teamă. De asemenea, ar fi bine să discutați și ce urmează după mutatul împreună și să vă puneți de acord asupra acestor aspecte. Poate că unul dintre parteneri vede o căsătorie sau copii în viitorul apropiat, iar celălalt nu, iar acest lucru ar trebui clarificat de la început. 

Sunteți pe aceeași lungime de undă

A avea o viziune comună asupra viitorului este esențial, pentru că vă ajută să mergeți pe aceeși cale, în loc să vă îndepărtați din cauza așteptărilor și agendelor diferite pentru ceea ce doriți fiecare.

Înainte de a vă muta, ar trebui să aveți o conversație despre ce înseamnă mutarea pentru fiecare dintre voi și ce opțiuni vedeți pentru viitorul vostru comun.

Ați discutat despre implicațiile financiare

A te muta cu un partener este diferit de a trăi cu un coleg de cameră, deoarece structura financiară a relației nu este la fel de clară și concisă. Există multe zone gri, ceea ce necesită o conversație amănunțită.

Să te simți stabil cu situația ta financiară față de partener, să discuți deschis cu el despre bani și să faceți împreună planificarea cheltuielilor pot fi semne că sunteți echipați pentru a gestiona majoritatea greutăților cu care se confruntă cuplurile în stadiile incipiente de coabitare.

Nu vă mutați pentru a rezolva o problemă

Oamenii care se mută împreună pentru a rezolva o problemă tind să se lupte, deoarece mutarea va fi doar o soluție pe termen scurt la o problemă care va perista și mai adânc în relație.

Cuplurile ar trebui să se mute împreună atunci când simt că acest pas este simbolic pentru a-și lua angajamente unul față de celălalt, menținând în același timp înțelegerea față de individualitatea și independența fiecăruia.  

Nu ești pregătit să te muți dacă ești motivat în primul rând de factori care par soluții la probleme, cum ar fi dacă îți dorești mai mult timp împreună, dacă te muți din motive financiare sau dacă încerci să rezolvi problemele de încredere în partener ținându-l mai mult timp aproape de tine. 

Nu poți rezolva probleme prin circumstanțe indirecte sau externe, ele trebuie gestionate prin discuții și comunicare directă. 

Ce trebuie să ai în vedere atunci când decizi să te muți cu partenerul 

Când te muți cu cineva, cel mai important este să-ți creezi și să-ți păstrezi independența și să îți lași timp pentru tine.  Este esențial ca partenerii să-și mențină propriile lumi separate și să se reunească pentru a-și revigora și a-și consolida relația. Dacă acest lucru nu se întâmplă, partenerii pot deveni cu ușurință codependenți și se nasc resentimente, care le pot afecta amândurora sănătatea mintală și relația.

Există câteva lucruri care îi pot ajuta pe parteneri să se adapteze mai ușor la traiul în doi. 

Verificați starea celuilalt în mod regulat

Etapele incipiente ale mutării sunt importante pentru că învățați amândoi despre celălalt și navigați împreună în acest context nou. 

Asigurați-vă că verificați permanent cum se simte partenerul, pentru a afla ce funcționează bine și ce ar putea fi îmbunătățit. Acest lucru creează un sentiment de considerație și recunoaștere și le întărește ambilor parteneri convingerea că relația este importantă și pentru celălalt. 

Păstrați liniile de comunicare deschise

Comunicați mult despre orice. Dacă ceva te irită în legătură cu partenerul tău, fii proactiv în a veni cu soluții și a comunica ceea ce nu funcționează pentru tine. Comunicându-vă nevoile și prioritățile în avans vă va economisi mult timp și stres, înainte ca unele comportamente problematice să devină modele înrădăcinate.

Ce faci dacă traiul în doi nu funcționează?

Dacă v-ați mutat împreună de o perioadă, dar lucrurile par să nu meargă, nu te grăbi să pleci sau să crezi că relația se termină. Cel mai bine este să comunici, să spui ce te nemulțumește și să îți rogi și partenerul să facă la fel. Chiar dacă ați crezut că sunteți sincronizați înainte de mutare, aceasta este o tranziție semnificativă și va necesita multă flexibilitate, autoreflecție și compromis din partea fiecăruia pentru a face lucrurile să meargă pe termen lung. 

Este bine să plecați din capul locului cu așteptarea că acest lucru va fi o provocare și să vă luați angajamentul de a vorbi unul cu celălalt atunci când lucrurile nu merg, cu intenția de a păstra relația.  Decizia a doi parteneri de a se muta împreună este una importantă, cu un impact semnificativ asupra relației. Este important să vă asigurați împreună că o faceți din motivele corecte și că sunteți amândoi aliniați în opinii și dorințe în ceea ce privește viitorul. Atunci când faci acest pas, nu este loc de îndoieli și ar trebui ca fiecare dintre voi să se simtă liniștit și fericit la perspectiva de a trăi împreună. 

 
Citeşte şi:

Singurătate în doi. Ce faci când te simți singur într-o relație?

Slab sau autentic? De ce e importantă vulnerabilitatea într-o relație

     
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
PARTENERI - GSP.RO
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Observatornews.ro
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Știrileprotv.ro
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Telekomsport
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!