Trucuri pentru cozonaci pufoși

  • Vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătește-l înainte cu apă fierbinte, după care şterge-l foarte bine.
  • Folosește numai ouă de găină, nu de rață sau de gâscă.
  • Pentru o culoare galbenă a aluatului ai trei variante: pui sare în gălbenușuri, folosești ouă de găini hrănite cu porumb, sau adaugi puțin șofran (dizolvat în lapte) în făină.
  • Încălzește puțin laptele când pregătești maiaua din drojdie, dar ai grijă să nu fie fierbinte.
  • Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugă puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.
  • Alege ingrediente proaspete și de calitate. Contează mult dacă vrei un cozonac perfect.
  • Pregătește nuca. Curăț-o bine (nimic nu e mai neplăcut decât să simți coji de nucă în felia de cozonac, când o mănânci). Pentru a înlătura gustul amar, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.
  • Cerne făina înainte de a te apuca de aluat.
  • Cozonacul nu trebuie frământat ore întregi și nici izbit de blat cu putere. În medie sunt de ajuns 20 de minute. Semnul că a fost suficient frământat este când aluatul se desprinde ușor de pe mâni, este elastic și face bășici.
  • Unge bine blatul cu ulei și mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi. După ce ai pus umputura mai lasă cozonacii să crească și în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii. Apoi, înainte de a-i băga în cuptor, unge-i cu ou bătut cu puțin lapte.
  • Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute dupa ce ai pus cozonacii.
  • După ce s-au cozonacii rumenit deasupra îi poți acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc și în interior.
  • Vezi mai multe trucuri care să te învețe cum faci cozonac la tine acasă!
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Cozonac cu cacao, nucă și rahat – rețetă tradițională

Ingrediente:

Pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg faină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coaja de lămâie;
  • un praf de sare;

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.
Cozonac cu nucă, stafide și cacao
Cozonac cu nucă, stafide și cacao

Mod de preparare

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare.  În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc.

Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri.  Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros.

Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întrega compoziție.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți.
După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți.

Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.

Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Rețete de cozonac - cozonac cu rahatIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Rețetă pentru cozonac pufos

Ingrediente:

  • 1 kg făină;
  • 2 cubulețe de drojdie proaspătă;
  • 500 ml de lapte gras;
  • 250 de grde zahăr tos;
  • 200 de g de unt;
  • 6 gălbenușuri;
  • o linguriță sare;
  • 3 plicuri de zahăr vanilat;
  • coajă de lămâie;
  • umplutură după preferință.

Mod de preparare

Făina se cerne de trei ori, încă de cu seara, pentru ca astfel să devină mai pufoasă. Apoi, într-un vas se încălzește laptele cu tot zahărul, iar apoi se lasă la răcit. Se pregătește maia din drojdie. Astfel, drojdia se topește cu o linguriță de zahăr, se adaugă două linguri de făină și alte 2-3 linguri de lapte. Se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină.

După ce și-a dublat volumul, se adaugă toată cantitatea de lapte și cinci gălbenușuri frecate. Apoi se frământă aproximativ jumătate de oră. Aluatul se lasă la dopsit în bucătăria încălzită aproximativ 40 de minute. Apoi, se împarte în patru părți. Fiecare bucată se întinde pe masă și este umplută după preferințe – cacao, nucă, stafie, rahat, fulgi de ciocolată.

Se frământă aproximativ jumătate de oră
Se frământă aproximativ jumătate de oră

Se fac patru suluri și se împletesc două câte două. Se adaugă în tava tapetată cu hârtie de copt și apoi se ung cu un gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte. Se lasă la crescut din nou până când își dublează volumul și apoi se bagă la cuptor aproximativ 45 de minute.

Ccozonac pufos
Cozonac pufos

Cozonac fără frământare – rețetă simplă

Ingrediente:

  • 1 kg de făină;
  • 300 g zahăr;
  • jumătate de pachet de unt;
  • 5 ouă;
  • 200 ml de lapte;
  • 400 gr nucă;
  • 5 linguri de ulei;
  • 4 linguri cacao;
  • coajă de lămâie;
  • o fiolă de esență de rom;
  • 42 g de drojdie crudă;
  • zahăr vanilat.

Mod de preparare

Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr la dopsit, într-un crater făcut în făină.

Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr la dopsit, într-un crater făcut în făină
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr la dopsit, într-un crater făcut în făină

Ulterior, se adaugă gălbenușurile și restul de zahăr. Se adaugă și esența, uleiul, untul topit și călduț, dar și puțină sare. Se amestecă întreaga compoziție până când se încorporeză toată făina și se obține un aluat elastic.

Pentru umplutură, se separă ouăle, iar albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr și se amestecă cu nucă și cacao.

Vasul în care este aluatul se acoperă cu folie și se lasă într-un loc cald timp de aproximativ o oră. Apoi, cu mâinile unse cu ulei se împarte în patru părți, care se întind în formă de foaie și se umplu cu compoziția de nuci. Se rulează și se împletesc patru astfel de suluri.

Fiecare este așezat într-o tavă de cozonac bine unsă și tapetată cu făină sau cu foaie de copt. Se lasă la crescut încă o oră și sunt unși cu ou bătut.

iecare este așezat într-o tavă de cozonac bine unsă
Fiecare este așezat într-o tavă de cozonac bine unsă

Apoi sunt introduși în cuptor setat la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Când sunt copți, se scot din formă și se presară cu zahăr vanilat praf.

Cozonac moldovenesc – rețetă clasică

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg de făină;
  • 8 gălbenușuri;
  • 300 gr zahăr;
  • 400 ml lapte;
  • 50 gr drojdie proaspătă;
  • coajă de lămâie;
  • esențe;
  • 100 gr unt topit;
  • 100 ml ulei;

Pentru umplutură:

  • albuș de ou bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată;
  • bucățele de rahat;
  • stafide.
Rețete de cozonac
Rețete de cozonac

Mod de preparare

Într-un vas se cerne făina. Se încălzește laptele în care se dizolvă zahărul și se pune coaja de lămâie. Se face maiaua din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie, însă, să fie fierbinte. Se presară peste maia o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.

Într-un vas se cerne făina
Într-un vas se cerne făina

Gălbenușurile se freacă cu sare. Se adaugă laptele călduț și gălbenușurile frecate, în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna, în timp ce adăugăm treptat și untul. Se încorporează toată făina. Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate.

Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate
Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate

Ulterior, se împarte în patru, iar fiecare bucată de aluat se întinde cu mâna, pe o plansă unsă cu ulei. Se presară stafide, rahat, umplutura preparată și se rulează. Se împletesc două câte două și se așează în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt sau unsă și se mai lasă la crescut aproximativ 30 de minute. Se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte și se dau la cuptor.

Cozonac cu umplutură de mac

Ingrediente

Pentru aluatul de cozonac:

  • 400 gr făină;
  • 60 gr unt;
  • 50 gr zahăr;
  • 1 cub de drojdie de bere;
  • 1 ou;
  • 1 gălbenuş;
  • 125 ml lapte călduţ;
  • 2 linguri coajă rasă de lămâie;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • sare.

Pentru umplutua cozonacului:

  • 200 g mac;
  • 100 g zahăr;
  • 150 ml lapte;
  • 1 lingurita unt;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 1 lingura coajă rasă de lămâie.

Mod de preparare

Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă la crescut, într-un loc cald, 10 minute. Între timp, oul şi gălbenuşul se bat cu restul de zahăr şi un praf de sare, iar untul se înmoaie.

În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou.

În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou
În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou

Se amestecă până se înglobează toată făina, apoi se adaugă câte puţin unt înmuiat şi se frământă până se obţine un aluat omogen, ce se desprinde uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, până îşi dublează volumul, aproximativ o jumătate de oră.

Pentru umplutură, se amestecă macul spălat, laptele, untul şi zahărul şi se fierb până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă vanilie şi coajă de lămâie şi se lasă la răcit.

Aluatul crescut se întinde în două foi groase de 1 cm, care se ung cu mac, se rulează şi se împletesc. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se lasă din nou la dospit, jumătate de oră. Se unge cozonacul cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, 35-40 de minute.

Cozonac cu mac
Cozonac cu mac

Sursa rețetă: Retete.unica.ro

Cozonac făcut la mașina de pâine

Din aceste ingrediente ies doi cozonaci mari. Maşina de pâine folosită are capacitate de 1 kilogram. Nu dublați cantităţile! Dacă vreţi 4 cozonaci, reluaţi procesul.

Ingrediente pentru aluat:

  • 220 ml de lapte călduţ;
  • 230 gr de zahăr;
  • 3 ouă – se bat spumă cu zahărul, după care se adaugă peste lapte;
  • 1 lingură de smântână;
  • 35 ml de borş;
  • 1 fiolă de rom;
  • un praf de sare;
  • 100 de ml de ulei;
  • 70 gr de unt la temperatura camerei;
  • coaja de la 1 lămâie mare sau 2 lămâi mici;
  • 810 gr de făină;
  • 35 de grame de drojdie uscată (aproape 2 piculeţe de drojdie).

*toate acestea se adaugă în vasul maşinii de făcut pâine, în ordinea în care au fost enumerate

Cozonac făcut la masina de făcut paine- Toate ingredientele se adaugă în vasul maşinii de făcut pâine
Toate ingredientele se adaugă în vasul maşinii de făcut pâine

Maşina de făcut pâine se porneşte la programul pentru blat de pizza, care se reia după ce s-a terminat etapa de frământare, pentru ca aluatul să fie cât mai pufos. La etapa de dospire se lasă aluatul aproximativ 15 minute.

Ingrediente pentru compoziţie:

  • nuci măcinate;
  • 1 lingură de cacao;
  • 1 fiolă de rom;
  • 4-5 linguri de zahăr;
  • 2 albuşuri de ou.

Se amestecă ingredientele uscate, după care se incorporează albuşul de ou. Când aluatul este gata, compoziţia se încorporează într-o jumătate de aluat, după care se îmbină în cealaltă jumătate, luând astfel forma unui cozonac. Se aşează compoziţia în tavă de cozonac unsă cu puţin unt sau ulei şi se mai lasă la crescut 10-15 minute. Înainte de a băga cozonacii în cuptor, ungeţi-i cu gălbenuş şi onrnaţi-i cu nucă sau zahăr. Se lasă la cuptor la foc mediu aproximativ 35-40 de minute.

Cozonac făcut la mașina de pâine
Cozonac făcut la mașina de pâine

Cozonac ardelenesc kovasc

Ingrediente

Pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg faină;
  • 25 gr drojdie;
  • 4 oua întregi;
  • 1/2 litri lapte;
  • 1 cană zahăr;
  • vanilie;
  • coajă lămâie;
  • rom;
  • 12 linguri ulei;

Pentru umplutură:

  • 2 albușuri de ou;
  • 1 cană zahăr;
  • 4 linguri de cacao;
  • rom;
  • 200 gr stafide;
  • 400 g nucă.

Mod de preparare

Se cerne făina, în mijloc se pune 3/4 cubuleț drojdie frecată cu 1 linguriță zahăr, 2 linguri lapte, 1 lingură fâină. Se lasă la crescut aproximativ  30 min. Se amestecă laptele fierbinte cu zahărul și mirodeniile. Separat, se bat ouăle întregi.

Cozonac ardelenesc- Separat, se bat ouăle întregi
Separat, se bat ouăle întregi

După ce a crescut maiaua, punem laptele călduț, ouăle bine bătute, apoi uleiul călduț, puțin câte puțin. Se lasă la crescut o oră în lighean, până își dubleaza volumul.

Se prepară umplutura, amestecându-se toate ingredientele la rece. Se poate înlocui nuca cu mac fiert în lapte. Se incalzesc bine tăvile, se tapetează cu ulei și făină și se pune aluatul la crescut și în tăvi pentru 30 de minute. Se bagă la cuptor dupa ce am uns cozonacii cu ou bătut.

Cozonac făcut în casă
Cozonac făcut în casă

Sursa: Rețete.unica.ro

Cozonac cu brânză dulce

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 600 gr făină;
  • 120 gr untură sau unt;
  • 4 linguri zahăr;
  • 2 ouă;
  • un vârf de cuțit sare;
  • coajă de lămâie;
  • 25 g drojdie;
  • 150 ml lapte;
  • un galbenuș de ou pentru uns.

Pentru umplutura cozonacului:

  • 800 gr brânză dulce;
  • 100 gr unt;
  • 200 gr zahăr;
  • zeama de la o lămâie;
  • 80 gr griș;
  • 2 ouă;
  • 100 gr stafide;
  • 1 vârf de cuțit sare;
  • 2 esențe sau plicuri de zahăr vanilat.

Untura se freacă cu făina. Se adaugă ouăle, sarea, zahărul, coaja de lămâie. Drojdia este dizolvată în laptele călduț și se lasă aproximativ 10 minute, apoi se toarnă peste făină. Se frământă un aluat potrivit de tare care se lasă aproximativ 30 de minute să crească.

Cozonac cu branza dulce- Drojdia este dizolvată în laptele călduț și se lasă aproximativ 10 minute, apoi se toarnă peste făină
Drojdia este dizolvată în laptele călduț și se lasă aproximativ 10 minute, apoi se toarnă peste făină

Se frământă brânza cu untul moale până se formează o pastă fină. Se adaugă restul de ingrediente pentru compoziție. Aluatul se împarte în trei și se întinde pe rând câte o foaie. Se pune umplutură și se rulează. Se ung cu gălbenuș de ouă amestecat cu 2 linguri de lapte.

Cozonac cu branza dulce
Cozonac cu brânză dulce

Budincă de cozonac

Ingrediente:

  • 3 felii de cozonac întărit;
  • 300 ml lapte;
  • 5 ouă;
  • 3 linguri de zahăr;
  • esenă de rom/ vanilie;
  • câteva stafide.

Mod de preparare

Feliile de cozonac se taie în cubulețe. Se bat ouăle cu zahărul, esențele și apoi se adaugă laptele și puțină sare.

Budinca de cozonac- Feliile de cozonac se taie în cubulețe
Feliile de cozonac se taie în cubulețe

Cubulețele de cozonac se îmbină bine cu compoziția și se pun în forme de brioșe unse cu unt sau ulei. Se presară câteva stafide și se lasă câteva minute. Se tornă și restul de lapte cu ou în forme și se bagă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.

Budinca de cozonac
Budinca de cozonac

Rețetă de cozonac cu mac și stafide

Ingrediente:

  • 1 pachet de drojdie;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 2/3 ceașcă de apă caldă;
  • 1 cană de unt;
  • ¼ pahar de zahăr;
  • ½ linguriță de sare;
  • 2 linguri coajă rasă de lămâie;
  • ¼ pahar de lapte praf;
  • 2 căni de făină;
  • semințe mac;
  • Stafide;
  • jumătate de cană de lapte;
  • 1 ou.

Mod de preparare

Într-un pahar se dizolvă drojdia și zahărul în apă, iar apoi se lasă timp de câteva minute. Între timp, într-un castron mare sau pe blatul de lucru, se amestecă untul cu zahăr, sare, coaja de lamâie și lapte. Se adaugă apoi două căni de făină, alternativ cu amestecul de drojdie.

Reteta de cozonac cu mac si stafide = Se adaugă apoi două căni de făină, alternativ cu amestecul de drojdie.
Se adaugă apoi două căni de făină, alternativ cu amestecul de drojdie.

Se amestecă aluatul bine, iar apoi se pune pe o suprafață presărată cu făină. Se amestecă aproximativ 10 minute, până când aluatul este fin. Se adaugă mai multă făină dacă este necesar. Aluatul se pune apoi într-un vas uns, unde se lasă să crească aproximativ o oră.

Reteta cozonac cu mac si stafide- Aluatul se pune apoi într-un vas uns, unde se lasă să crească aproximativ o oră
Aluatul se pune apoi într-un vas uns, unde se lasă să crească aproximativ o oră

Se amestecă semințele de mac, zahărul, stafidele, laptele și restul de coajă de lămâie. Se toarnă apă fierbinte peste amestec și se fierbe aproximativ 10 minute până se face o pastă destul de groasă. Ulterior, aluatul se împarte în două, se întinde și se umple cu mac, apoi se răsucește.

Cozonacii se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și se coc aproximativ o oră.

Cozonac cu mac si stafide
Cozonac cu mac si stafide

Rețetă de panettone

Ingrediente:

  • 600 gr făină;
  • 100 gr zahăr;
  • 200 ml lapte,
  • 100 gr unt;
  • 7 gr drojdie uscată;
  • 2 ouă;
  • 200 gr fructe confiate;
  • 1 linguriță extract de vanilie;
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie;
  • 1 linguriță esență rom;
  • 1 lingură coajă rasă de portocale;
  • 2 linguri gem de caise.

Se pune făină cernută și drojdia uscată într-un vas. Se adaugă laptele în care a fost dizolvat zahărul, ouăle bătute ușor, esențele și untul topit. Compoziția se frământă până nu se mai lipește de mâini, iar apoi se adaugă fructele confiate și se frământă din nou.

Cozonac Panettone- Compoziția se frământă până nu se mai lipește de mâini, iar apoi se adaugă fructele confiate și se frământă din nou
Compoziția se frământă până nu se mai lipește de mâini, iar apoi se adaugă fructele confiate și se frământă din nou

Aluatul se lasă la dospit până își dublează volumul. Apoi este pus pe o masă tapetată cu făină, unde se frământă până se obține o bilă care nu se lipește de mâini. Ulterior, se tapetează pereții unei cratițe rotunde cu hârtie de copt și se așează aluatul în cratiță.

Se mai lasă la crescut încă aproximativ 40 de minute. Se ține la cuptor, la foc mediu, până devine rumen la suprafață. Apoi se unge cu gem de caise diluat cu puțină apă fierbinte. Se lasă în formă până când se răcește complet.

Panettone
Panettone

Cozonac fără gluten cu portocale, ciocolată neagră și ghimbir

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:

  • 450 gr faină fără gluten;
  • 15 gr drojdie proaspătă;
  • 200 ml lapte;
  • 50 gr unt;
  • 2 ouă;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 2 linguri zahar;
  • 1 linguriță pudră de portocale;
  • 1 linguriță pudră de ghimbir;

Pentru umplutură:

  • 100 gr ricotta moale;
  • 40 gr unt;
  • cacao;
  • 100 gr ciocolată neagră;
  • Coajă rasă de la o portocală;
  • 100 gr de zahăr;
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Se pun 100 ml de lapte pe foc, împreună cu zahărul. Când laptele este călduț, se oprește focul și se adaugă drojdia. Amestecul se lasă timp de 10 minute. Între timp, se cerne făina, împreună cu sare, pudra de ghimbir și pudra de portocale (care sunt opționale), iar la mijloc se face un crater. Acolo, se toarnă maiaua, apoi ouăle și cei 100 ml de lapte. Se frământă aluatul până când devine moale și nelipicios.

Retete de cozonac-Se frământă aluatul până când devine moale și nelipicios
Se frământă aluatul până când devine moale și nelipicios

Se frământă încă 10 minute, iar apoi se adaugă untul moale, după care se frământă din nou până când acesta este complet încorporat. Aluatul este lăsat la dopsit pentur o oră și jumătate, într-un loc cald. Apoi, este împărțit în două bucăți egale. Se întinde o bucată într-o foaie dreptunghiulară cu o grosime de aproximativ jumătate de centimetru și se unge cu jumăatate din cantitatea de unt, apoi cu jumătate din cantitatea de ricotta.

Se presară puțină cacao, 50 gr de zahăr și coaja rasă de portocală. Peste toate acestea se pun 50 gr de ciocolată tocată mărunt. Se rulează cu grijă foaia de aluat. Se procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Cele două suluri sunt puse în tăvi de cozonac, tapetate anterior cu hârtie de copt sau cu făină și ulei. Cozonacii sunt ținuți aproximativ 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.

Cozonac fără gluten cu portocale, ciocolată neagră și ghimbir
Cozonac fără gluten cu portocale, ciocolată neagră și ghimbir

Rețetă cozonac babka

Ingrediente

  • 1/2 linguriță de extract de vanilie
  • 120 grame lapte integral (la temperatura camerei)
  • 20 grame (2 1/2 linguri)
  • drojdie proaspătă SAU 6 grame (2 lingurițe) drojdie uscată activă
  • 280 de grame făină normală cernută plus o cantitate suplimentară pentru presărare și frământare
  • 220 grame făină de patiserie sau de prăjituri (cernută, 8,5-9%)
  • 2 ouă mari
  • 75 de grame de zahăr granulat
  • 1 vârf mare de sare fină
  • 80 de grame unt nesărat (la temperatura camerei)

Umplutură și sirop simplu

  • 420 grame Nutella
  • 150 de grame chipsuri de ciocolată semidulce
  • 160 de grame de zahăr granulat
  • 120 grame apă

Mod de preparare

Se prepară mai întâi aluatul. Se amestecă vanilia cu laptele în bolul unui mixer de bucătărie vertical dotat cu cârlig de aluat. Folosiți o furculiță sau degetele pentru a amesteca ușor drojdia în lapte. Apoi, în această ordine, adăugați făinurile, ouăle, zahărul, sarea și, în final, untul în bucățele mici. Amestecați la cea mai mică viteză, oprind mixerul pentru a răzui pereții și fundul castronului la nevoie și pentru a trage aluatul de pe cârlig pe măsură ce se acumulează acolo și a-l desface astfel încât să se amestece uniform, până când aluatul este bine combinat, aproximativ 2 minute.

Dacă aluatul este foarte uscat, adăugați mai mult lapte, câte o lingură pe rând; dacă aluatul pare umed, adăugați mai multă făină integrală, câte o lingură pe rând. Măriți viteza mixerului la medie și amestecați până când aluatul este neted și are o elasticitate bună, 4 minute.

Se pudrează ușor suprafața de lucru cu făină și se întinde aluatul deasupra; se pudrează ușor cu făină partea de sus a aluatului și interiorul unui bol mare. Prindeți porțiunea de sus a aluatului și întindeți-l departe de dumneavoastră, rupând aluatul. Apoi, împăturiți-o peste mijlocul aluatului. Continuați să împăturiți și să frământați. Continuați să faceți acest lucru până când puteți întinde o bucată mică de aluat foarte subțire fără să se rupă, aproximativ 5 minute. Apoi, folosiți mâinile pentru a împinge și trage aluatul de suprafața de lucru și cu o mișcare circulară pentru a crea o bilă frumoasă de aluat.

Așezați bila în bolul presărat cu făină, acoperiți bolul cu folie de plastic și lăsați-o deoparte la temperatura camerei timp de 30 de minute.

Așezați apoi aluatul pe o bucată de folie de plastic și formați-l într-un dreptunghi cu grosimea de 3 cm. Înfășurați aluatul în folie de plastic și dați-l la frigider pentru cel puțin 1 oră sau până la 24 de ore înainte de a continua. Se întinde aluatul răcit: Se ung ușor 2 forme standard de cozonac cu unt nesărat la temperatura camerei. Desfaceți aluatul rece de babka și așezați-l pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină (sau pe o masă lungă – aveți nevoie de cel puțin 1,5 metri de spațiu de lucru). Rulați aluatul într-un dreptunghi cu o parte lungă orientată spre dumneavoastră. Trageți și modelați colțurile în formă de dreptunghi.

Apoi întindeți Nutella într-un strat uniform peste aluat, până la margini. Apoi presărați bucățelele de ciocolată într-un strat uniform peste Nutella, pe întreaga suprafață a aluatului. Pornind de la marginea de sus, se rulează aluatul într-un cilindru strâns. Pe măsură ce îl rulați, împingeți și trageți puțin cilindrul pentru a-l face și mai strâns. Apoi, ținând cilindrul la capete, ridicați și întindeți-l ușor pentru a-l face și mai strâns și mai lung.

Cozonac babka- intindeti nuttela si rulati sub forma unui cilindru
Întindeți Nutella într-un strat uniform peste aluat, până la margini, apoi se rulează aluatul

Răsuciți fâșiile într-o babka: Folosiți un cuțit de pâine pentru a tăia cilindrul în jumătate pe lungime, astfel încât să aveți 2 bucăți lungi, și așezați-le cu straturile de ciocolată expuse. Împărțiți bucățile transversal în jumătate, creând 4 benzi de lungime egală.

Reţete de cozonac. Cum faci cei mai gustoși și pufoși cozonaci | 14 rețete
Folosiți un cuțit de pâine pentru a tăia cilindrul în jumătate pe lungime

Suprapuneți o fâșie peste alta pentru a forma un X, asigurându-vă că partea de ciocolată expusă a aluatului este orientată în sus; apoi răsuciți capetele împreună, ca firele unui șurub, astfel încât să aveți cel puțin 2 răsuciri pe fiecare parte a X-ului. Repetați cu celelalte două bucăți.

cozonac babka- Suprapuneți o fâșie peste alta pentru a forma un X, asigurându-vă că partea de ciocolată expusă a aluatului este orientată în sus; apoi răsuciți capetele împreună, ca firele unui șurub
Suprapuneți o fâșie peste alta pentru a forma un X, asigurându-vă că partea de ciocolată expusă a aluatului este orientată în sus; apoi răsuciți capetele împreună, ca firele unui șurub

Așezați fiecare babka în forma de babka într-o tavă de cozonac pregătită, cu partea de ciocolată expusă în sus. Aluatul trebuie să umple tava cu două treimi și să se potrivească perfect pe lungime. Se acoperă tava cu folie de plastic și se repetă cu celelalte bucăți de aluat. Lăsați aluatul să crească: Așezați formele de cozonac deoparte într-un loc cald, fără curenți de aer, până când aluatul se ridică la 2,5 cm deasupra marginii formei și este foarte moale la atingere, între 2 și 3 ore, în funcție de cât de caldă este camera dvs.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Puneți babka în cuptor și coaceți-le până când sunt maro închis și coapte bine, aproximativ 40 de minute; verificați-le după 25 de minute și, dacă se întunecă prea tare, acoperiți-le lejer cu o bucată de hârtie pergament sau cu folie de aluminiu. Între timp, preparați siropul simplu: Se combină zahărul și apa într-o cratiță mică și se aduce la fierbere la foc mare. Reduceți focul la mediu-jos și fierbeți la foc mic, amestecând ocazional pentru a dizolva zahărul. Opriți focul și lăsați siropul deoparte pentru a se răci. Scoateți babka din cuptor și, cât timp sunt încă fierbinți, pune sirop cu pnesula generos suprafața cozonacului. Folosiți un cuțit de bucătărie pentru a separa babka de marginile tăvii și scoateți-le din tavă. Se taie și se servesc calde, sau se lasă să se răcească complet în tăvi înainte de a le desface și de a le tăia.

Cozonac Babka
Cozonac babka

Află tot ce trebuie să știi despre cozonacul babka

Cozonac de post

Ingrediente

Pentru aluat

  • 500 g făină de tip 000
  • 250 ml lapte de migdale sau cocos
  • 70 ml ulei de floarea soarelui
  • 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
  • un vârf de cuțit de sare
  • două plicuri de zahăr vanilat
  • o esență de vanilie
  • coajă rasă de la o portocală și o lămâie
  • 100 g zahăr pudră

Pentru umplutură

  • 150 g de nucă
  • 80 g zahăr
  • 30 ml lapte de migdale
  • 100 g fulgi de migdale
  • 1 esență de vanilie
  • Pentru decor
  • 2 -3 linguri de lapte vegetal
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 30 g fulgi de migdale 

Mod de preparare

Aluatul

Pentru aluat, formează maiaua, amestecând zahărul vanilinat, 100 ml din laptele vegetal, 100 g de făină și drojdia uscată sau proaspătă. Lasă maiaua la crescut, apoi ia un castron mare și adaugă făina, laptele călduț, sarea, coaja de portocală și lămâie, zahărul pudră, esența de vanilie. Amestecă bine și apoi pune și uleiul și maiaua crescută.

Frământă aluatul până devine omogen și se dezlipește de mână ușor. Dacă după 30 de minute încă este lipicios, mai adaugă puțin ulei. Nu mai pune făină, pentru că va ieși un cozonac de post dens, ca o pâine. Cel mai bine este să mai adaugi ulei până ți se dezlipește de mâini.

Retețe de cozonac - Imagine cu aluatul de cozonac după ce a crescut
Aluatul de cozonac de post după ce a crescut

Poți frământa și cu ajutorul unui mixer mare sau cu un robot de bucătărie. Pune aluatul în castron și unge totul bine cu ulei, apoi acoperă cu folie alimentară și cu un prosop curat. Lasă castronul într-un loc călduț, ferit de curenți de aer pentru măcar o oră.

Umplutura

Poți să te joci cu această umplutură și să adaugi și mac sau fructe uscate. În funcție de ingredientele pe care le ai în casă, poți face cozonac de post cu stafide, mac, cremă de vanilie sau budincă.

Pentru umplutura cu nuci și cacao, trebuie să mărunțești nucile într-un blender. Adaugă zahărul și cacaua într-o tigaie alături de nuci și amestecă bine. Adaugă apoi puțin lapte și lasă să fiarbă până devine totul o cremă. Poți gusta și poți să mai adaugi esență de vanilie sau zahăr, după gust. 

Formarea cozonacilor

După ce aluatul a dospit, se împarte în două bucăți egale. Fiecare bucată se întinde pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Îl întinzi cât să fie suficient de lat, dar nu foarte subțire. Apoi, iei din cremă și ungi bine fiecare bucățică de aluat, până la margini.

Îl răsucești într-o ruladă și prinzi bine marginile. Procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Acum, dacă vrei poți să îi coci în tăvi separate și să obții doi cozonaci, sau poți să împletești cele două rulade și să faci un singur cozonac mare. Oricum ai decide, pune cozonacul în tavă și acoperă cu un prosop curat. Lasă la dospit măcar 30-40 de minute. 

După ce au crescut, pune-l în tavă tapetată cu foaie de copt sau cu ulei și făină. Unge-i bine cu o pensulă cu lapte, apoi presară zahăr brun și fulgi de migdale. 

Pune-o la cuptor la 170 de grade în cuptorul preîncins. Scoate din cuptor cozonacul de post și lasă-l să se răcească în tavă, apoi scoate-l. 

Retețe de cozonac - Imagine cu felii de cozonac de post cu nucă şi cacao
Cozonac de post cu nucă şi cacao

Vezi şi alte idei pentru un delicios cozonac de post!

Câte calorii are o felie de cozonac de casă?

Cozonacul este un dulce tradiţional bogat în zahăr şi grăsimi, iar specialiştii în nutriţie recomandă să nu consumăm mai mult de una-două felii de cozonac pe zi, în perioada sărbătorilor, dacă nu vrem să avem probleme cu silueta.

De exemplu, 100 g de cozonac românesc de 1 kg, cu cremă de nuci şi stafide conţine 394 kcal, 18,7 grăsimi şi 21,7 g zaharuri, iar o felie (119 g) de panettone conţine între 290 şi 326 de calorii, potrivit Nutritionix. De obicei, pe eticheta oricărui tip de cozonac este indicat numărul de calorii, dar şi conţinutul de grăsimi, glucide şi zaharuri. Cozonacul cu rahat este şi mai caloric. Acesta conţine nu mai puţin de 422 kcal la 100 g produs, dintre care 18 g de grăsimi şi 55g de carbohidraţi.

Foto:123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

surica   •   23.12.2023, 16:44

Multumim frumoa pentru retete ! Care mai de care mai delicioase!

Luntrasul   •   22.12.2023, 11:45

Un articol foarte foarte util.

Luntrasul   •   22.12.2023, 11:44

Arata foarte bine toti cozonacii

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Leguma din piețe care a ajuns să coste dublu față de carne. Prețurile i-au enervat pe români
FANATIK.RO
Leguma din piețe care a ajuns să coste dublu față de carne. Prețurile i-au enervat pe români
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Patru zodii cu noroc în dragoste în luna aprilie. Cupidon e de partea lor
FANATIK.RO
Patru zodii cu noroc în dragoste în luna aprilie. Cupidon e de partea lor
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Știrileprotv.ro
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Observatornews.ro
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI