De Mihai Niculescu, Camelia Diaconu,

Ce altă specialitate este mai potrivită pentru masa de Crăciun sau Revelion, dacă nu cârnați tradiționali făcuți în casă? Cârnații își au locul lor de cinste pe lângă celelate rețete tradiționale românești, precum sarmalele sau vestita ciorbă de potroace, numai bune de servit după o noapte încărcată cu pahare de vin sau tărie. Îți spunem cele mai bune rețete pentru cârnați de Crăciun!

Cârnați de Crăciun făcuți în casă – rețete tradiționale

Rețetele de cârnați nu sunt neapărat sută la sută românești, pentru că se știe că o adevărată cultură a cârnaților există și în Germania. Însă, românii au unele din cele mai delicioase rețete pentru cârnați de Crăciun. Desigur, diferența stă în carnea de porc de cea mai bună calitate și condimentele felurite: mai picante, mai dulci mai impănate cu grăsime sau mai light.

La capitotul rețete cârnați de Crăciun, vorbim despre preparatul delicios făcut în bucătăria poprie, din ingrediente de prima mână. Tot mai mulți români apelează la preparea cârnaților în casă, pe fondul temerilor despre procentul semnificativ ai aditivilor alimentari folosiți în industria mezelurilor.

În continuare, vă spunem rețete pentru cârnați de Crăciun, fără nici un conservant, preparați și uscați natural pe sârmă – exact așa cum ne amintim de pe vremea bunicilor, când eram copii.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

1. Rețetă cârnați de Crăciun – cârnați de casă

Ingrediente cârnați de casă:

  • 1,5 kg de pulpă de porc;
  • 300 g slănină afumată;
  • mațe de porc spălate foarte bine in prealabil;
  • 8-10 căței de usturoi;
  • 1 linguriță de ienibahar măcinat;
  • 1 lingură de cimbru uscat;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • o jumătate de linguritță de boia iute;
  • 300 ml de supă de oase;
  • 1/2 lingurita de coriandru boabe;
  • sare și piper dupa gust.

Cum se prepară cârnații pentru Crăciun

Pune mațele de porc într-un castron cu apă și oțet și lasă-le acolo circa jumătate de oră. Zdrobește usturoiul într-un mojar împreună cu boabele de coriandru. Taie apoi carnea și slănina cuburi și introdu bucățile de carne în mașina de tocat. Condimentează apoi carnea cu usturoi, coriandru, ienibahar, cimbru, boia dulce și iute și bineînțeles, sare și piper după gust. Amestec-o bine timp de 10 minute, turnând treptat supa de oase. Scoate mațele de porc din castron și spală-le sub un jet de apă și pune mațele în accesoriul pentru cârnați.

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare
Recomandări

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare

Pornește aparatul pe viteză mică și umple-le cu carnea condimentată. Strânge mațul și răsucește-l în funcție de cât de mari dorești să fie cârnații. Lasă-i la uscat la loc răcoros minimum 24 de ore înainte de a-i pregăti. Nu-i găti imediat pentru că există o mare șansă să îți crape. După un timp minim de uscare, cârnații se pot prăji în tigaia cu ulei încins. Prepararea la cuptor e pe cât de delicioasă și cu atât mai sănătoasă

Înainte de a-i pune la tavă, cârnații vor fi înțepați pe alocuri, stropiți cu puțin ulei și puși la cuptorul încins în prealabil la 170 de grade. În funcție de gust, pot fi lăsați în jur de 20 de minute, mai mult sau mai puțin, în funcție de cât vrem să fie de rumeniți. Când sunt gata, se scot din cuptor, se tapetează cu câteva șervețele și pot fi serviți alături de cartofi, muștar, sfeclă sau hrean, murături ori salată.

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA
Recomandări

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA

Cârnați de casă - rețete pentru Crăciun
Cârnați de casă – rețete pentru Crăciun

2. Rețetă cârnați făcuți în casă

Ingrediente

  • 4 kg pulpă de porc;
  • 2 kg fleică;
  • 1/2 kg usturoi;
  • 200 g cimbru uscat;
  • o lingură cu piper măcinat;
  • 2-3 linguri cu sare de bucătărie;
  • 4 linguri cu ardei iute roșu măcinat;
  • 10 m de mațe pentru umplut.

Mod de preparare

Se toacă carnea. Se condimentează după gust cu sare, piper, ardei iute, cimbru uscat (mărunțit) și usturoi pisat. Se amestecă totul, până ce se obține o compoziție omogenă. Se lasă la rece peste noapte, pentru a se întrepătrunde toate aromele. De obicei, din compoziție, se încing câteva chifteluțe pentru a le gusta. Dacă mai este necesar, se completează cu condimente.

Mațele spălate și curățate bine se umplu apoi cu compoziția pregătită.Cârnații astfel obținuți, se lasă la uscat sau, dacă este prea cald, se pot congela.

Citeşte şi:

Rețete gustoase pentru sarmale de Crăciun. Cum le prepari

Rețete pentru piftie de Crăciun. Preparatul care nu lipsește de pe masa de sărbători

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente
GSP.RO

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci