De Dana Aramă, Camelia Diaconu,

Piftia sau răcituri, așa cum mai este cunoscut preparatul, este un fel de mâncare care se pregătește în mod special pentru masa de Crăciun. Se poate pregăti din carne de pui, carne de porc sau pește, în funcție de preferințele fiecăruia. Te învățăm cum să pregătești acasă piftie de Crăciun, în doar câțiva pași simpli.

Iată câteva rețete pentru piftie de Crăciun

1. Rețetă de piftie – carne de porc

Ingrediente piftie de porc:

  • două picioare de porc,
  • un ciolan afumat,
  • o jumătate căpățână de porc,
  • o căpățână de usturoi,
  • un morcov, un pătrunjel,
  • o țelină,
  • o ceapă,
  • sare,
  • 1 plic de gelatină incoloră.
Piftie de porc
Piftie de porc

Mod de preparare piftie de porc pentru Crăciun:

Se spală carnea și pune la fiert vreo trei ore până se desprinde de pe oase, apoi se adaugă legumele și se mai lasă la fiert o jumătate de oră. Se adaugă sare, cât e necesar, apoi usturoiul pisat și se ia de pe foc. Gelatina se pune puțin la umflat în apă, apoi se încălzește pe baie de abur pînă devine ca o miere fină, fără cristale, și când piftie este destul de bine răcorită se adaugă gelatina. Cu o paletă se scot carnea și legumele și se lasă puțin să se răcorească. Apoi se dezosează carnea și se așază în farfurii, se toarnă zeama strecurată, cât să le acopere. Rețeta de piftie de porc se dă la rece.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

Sursă rețetă: Retete.unica.ro

2. Rețetă piftie de Crăciun – carne de curcan

Ingrediente pentru piftie de Crăciun:

  • 1,5 kg carne de curcan (două aripi),
  • un morcov,
  • o țelină,
  • 4 cepe,
  • 10 căței de usturoi,
  • sare,
  • piper.
Piftie din carne de curcan
Piftie din carne de curcan

Mod de preparare piftie de curcan:

Se pune la fiert carnea în apă cu sare, alături de ceapa tăiată în jumătăți, morcovul curățat și tăiat felii și rădăcina de țelină tăiată cubulețe, până se înmoaie (cam o oră). Se scot legumele, se taie felii apoi se pun într-un castron. Se adaugă puțin piper la fiertura de curcan și se mai lasă la fiert la foc mic până scade zeama și carnea este foarte bine fiartă. Se scoate carnea din zeamă, se porționeaza în castronașe, se adaugă legumele iar în zeamă se pune usturoiul zdrobit și se toarnă în castroane până se umplu. Se servește după ce s-a întărit, cu mărar deasupra.

3. Rețetă de piftie pentru Crăciun – carne de pui

Ingrediente piftie din carne de pui:

  • 1 kilogram de carne de pasăre (mai bătrână) cu os şi piele;
  • 1,5 litri supă de pui;
  • 1 ceapă;
  • 1 lingură de ulei;
  • 2-3 căţei de usturoi;
  • 4-5 boabe de piper;
  • 1 plic de gelatină
  • sare.
Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare
Recomandări

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare

Piftie din carne de pui
Piftie din carne de pui

Mod de preparare piftie de Crăciun:

Se taie carnea de pasăre în bucăţi potrivite care se pun la fiert în supa de pui şi 1,5 litri de apă rece. Se fierbe la foc mic luând spuma formată cât mai des. După o oră de fiert, se adaugă în oală o linguriţă de sare şi ceapa întreagă și se mai fierbe încă o jumătate de oră sau până când carnea începe să se desprindă de pe oase.

Se adaugă în oală usturoiul pisat și se lasă să mai dea un clocot şi se ia oala de pe foc. Se mai adaugă un plic de gelatină înmuiată în apă rece. Se strecoară zeama printr-o sită deasă și se lasă să se răcorească. Se pun bucăţile de carne, distribuite egal în fiecare castroane, fie cu tot cu os sau dezosate. Se toarnă zeama de carne, în mod egal, în castroane. Se lasă la rece minimum 6 ore înainte de a se consuma.

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA
Recomandări

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA

4. Rețetă piftie de Crăciun – din pește

Ingrediente:

  • 1 crap de 1 kg,
  • o ceapă,
  • 1 morcov,
  • o rădăcină de pătrunjel,
  • 6-10 boabe de piper,
  • 3 căței de usturoi,
  • o foaie de dafin,
  • sare,
  • lămâie.
Piftie de pește
Piftie de pește

Mod de preparare:

Se pune la fiert în apă cu sare, după gust, zarzavatul curățat și spălat, mai puțin usturoiul, foia de dafin, boabele de piper, capul și coada de pește. După ce au fiert legumele, se strecoară zeama și se toarnă în alt vas în care se pune trunchiul de crap feliat, astfel încât zeama să acopere peștele cu cel mult 2 degete.

Se ia spuma și se lasă pe foc până când peștele este fiert, după care se scoate, se dezosează și se așază într-un castron. Se lasă la răcorit și se pune în ea usturoiul zdrobit apoi se strecoară peste feliile de pește din castron. Piftia de pește se servește cu felii de lămâie.

Secrete pentru cea mai bună piftie de Crăciun

  • Piftia trebuie să fiarbă la foc foarte mic. Cea de porc cam 4 ore, cea de curcan, mai puțin.
  • Se spumează și doar după ce e fiartă carnea se adaugă zarzavatul. Piftia e gata când zeama este lipicioasă.
  • Dacă vrei o piftie mai slabă las-o în oală până a doua zi.
  • Curăță stratul de grăsime, apoi pune-o pe foc, strecoară zeama, adaugă usturoiul și e gata.

Citeşte şi:

Rețete gustoase pentru sarmale de Crăciun. Cum le prepari

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente
GSP.RO

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci