De Camelia Diaconu,

Sărbătorile de iarnă sunt momentul ideal pentru a-i aduna pe toți membrii familiei la masă. Ocazia perfectă pentru a petrece timp de calitate cu familia, dar și pentru a vă bucura împreună de cele mai bune preparate gătite din suflet de mama și bunica. Pe lângă rețetele clasice de sarmale de Crăciun, piftie ori cârnați de casă, prăjiturile nu lipsesc niciodată, ba chiar completează meniul de sărbătoare. Pentru un plus de inspirație, îți lăsăm mai jos rețete pentru prăjituri de Crăciun, simple, dar extrem de gustoase . Iată ce îți recomandăm să încerci anul acesta de sărbători:

Rețete de prăjituri pentru Crăciun
Rețete de prăjituri pentru Crăciun

Rețete de prăjituri de Crăciun

1. Rețetă pentru cozonac cu cacao, nucă și rahat

Ingrediente:

Pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg faină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coaja de lămâie;
  • un praf de sare;

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.

Mod de preparare cozonac cu cacao, nucă și rahat

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri.  Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.

Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros. Albușurile se bat spumă cu zahăr.

Se adaugă cacao, nucă toccata și se amestecă întrega compoziție. După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți, iar prima parte se împarte din nou în două. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare
Recomandări

Calvarul unei familii din București după ce și-au dat în chirie apartamentul unei agenții imobiliare

Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.

Cozonac de Crăciun
Cozonac de Crăciun

Sursă rețetă: culinar.ro

Rețete de prăjituri de Crăciun – cel mai bun chec

Ingrediente:

  • 5 ouă;
  • 200 grame de faină;
  • 200 grame zahăr;
  • 1 plic de praf de copt;
  • 1 plic de zahăr vanilat;
  • 2 linguri de cacao;
  • 4 linguri de ulei;
  • 1 praf de sare;
  • 100 ml lapte.

Mod de preparare

Separă albușurile de gălbenușuri. Galbenușurile le vei bate cu zahăr. E mai bine să folosești zahăr pudră, căci se topește imediat. Albușurile le vei bate spumă. Pune în ele puțină zeamă de lămâie (sau chiar un strop de oțet) sau un praf de sare, ca să se întărească și să devină o spumă perfectă.

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA
Recomandări

După 22 de ani de trăit în SUA, medicul Daniela Bota a vrut să se întoarcă în România ca să salveze vieți. Ce a urmat după ce a vrut să își echivaleze studiile facute în SUA

Amestecă gălbenușurile cu uleiul și făina. Să pui faină puțin câte puțin, în timp ce amesteci, ca să nu ai cocoloașe. Așa sigur vei avea un chec pufos. Amestecă și laptele la temperatura camerei. Amestecă și albușurile bătute spuma și amestecă ușor cu o lingură. Dacă ai amestecat până acum cu mixerul, uită de el când încorporezi albușurile.

Împarte aluatul de chec în două: într-o jumătate de compoziție pui vanilie, iar în alta pui cacao. Pune în tavă o parte din compoziție, apoi toarn-o și pe a doua și cu o furculiță sau un bețișor pentru frigărui, marmorează checul.

Checul pufos se poate prepara și doar cu cacao (în acest caz pui 3-4 linguri de cacao) sau doar cu vanilie (cu 2-3 pliculețe de zahăr vanilat). Poți să pui în acest chec pufos nuci, ciocolată, stafide și alte fructe uscate, poți să îl servești pudrat cu zahăr sau cu nucă de cocos.

Sursa: avantulliber.ro

Rețete de prăjituri de Crăciun pentru întreaga familie

3. Rețetă de tort cu cremă caramel și ciocolată

Ingrediente

  • Pentru blaturi:
  • 150 g unt;
  • 300 g zahăr (pudră);
  • 4 ouă;
  • 300 g iaurt natural;
  • 100 ml lapte;
  • 375 g făină;
  • 50 g cacao;
  • 10 g praf de copt;
  • esența de vanilie;
  • 1/2 boabă de tonka;
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 400 g ciocolată (54%cacao);
  • 400 ml smântână pentru frișcă/frișcă lichidă;
  • 250 g mascarpone;
  • esența de vanilie;
  • Pentru crema caramel:
  • 150 g zahăr;
  • 250 ml lapte;
  • 2 linguri amidon;
  • 125 g mascarpone.

Mod de preparare

Rețete de prăjituri pentru Crăciun

Blaturi pentru tort cu cremă caramel și ciocolată:

Untul topit parțial se mixează cu zahărul și un praf de sare până devine cremos. Se adaugă apoi ouăle pe rând, mixând bine după fiecare, laptele, esența de vanilie, boabă de tonka răzuită și iaurtul. La final cernem în castron faină, cacaoa și praful de copt. Mixăm bine, până compoziția devine omogenă. Aceasta va avea consistența unei smântâni mai groase. În funcție de făină și de tipul de cacao s-ar putea să mai fie necesar să puneți puțin lapte în plus.

Compoziția pentru blat o împărțim în 6 părți și vom coace 6 blaturi subțiri, într-o tavă de 26 cm diametru, tapetată cu hârtie de copt, la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilație). Blaturile coapte se scot pe un grătar și se lasă la răcit cu tot cu hârtia de copt.

Cremă de ciocolată pentru tort:

Ciocolata ruptă bucățele, amestecată cu smântână pentru frișcă, se topește într-un vas, la foc mic. Se amestecă încontinuu, până ciocolată este topită, fără a da în clocot. Vasul se da la rece până crema se răcește foarte bine și începe să se întărească. Crema răcită se mixează puțin, pentru omogenizare, apoi se adaugă mascarponele și esență de vanilie. Se mixează bine. Se dau deoparte 2 linguri din cremă, pe care le vom folosi la decor.

Cremă caramel pentru tort:

Zahărul îl caramelizăm într-o cratiță. Când a devenit lichid și de culoarea chihlimbarului turnăm cu atenție 100-150 ml lapte și lăsăm deoparte până se topește caramelul. Separat amestecăm amidonul cu restul de lapte. Când caramelul este topit punem cratița din nou pe foc. Când ajunge aproape de punctul de fierbere turnăm laptele cu amidon și amestecăm bine bine până compoziția se îngroașă. Dăm deoparte și lăsăm la răcit.

Peste crema călduță punem o folie alimentară și dăm la rece până se racește foarte bine. În crema răcită adăugam mascarponele și mixăm bine, până la omogenizare.

Asamblare tort cu cremă caramel și ciocolată:

Punem cremele în 2 posh-uri la care am atașat un dui cu vârf rotund. Le repartizăm între cele 6 blaturi, crema de caramel o punem la mijloc. Învelim în folie alimetară și dăm la frigider pentru câteva ore (de preferat peste noapte).

Idee de decor:

Marginea tortului am „îmbracat-o” într-o fâșie de dantelă de ciocolată.

  • tai o bucată de hârtie de copt de mărimea și înălțimea tortului.
  • topești 100 g ciocolată pe baie de aburi, pui într-o pungă mai groasă și tai un colț fin.
  • „desenezi” hârtia de copt cu ciocolată
  • pui fâșia de hârtie de copt de jur împrejurul tortului și dai la rece pentru câteva minute
  • dezlipești cu atenție hârtia de copt

Pentru decor am folosit frișca cu cremă de brânză, plus cele 2 linguri de cremă de ciocolată

  • smântâna pentru frișcă/friscă lichidă (200 ml) o mixezi până începe să prindă consistență
  • adaugi 1 lingură de zahăr pudră vanilat și crema de brânză (150 grame) și mixezi până crema devine fermă
  • pui crema într-un posh alternând-o cu crema de ciocolata și ornezi după preferință

Sursa: dulciurifeldefel.ro

4. Rețetă de cornulețe

Ingrediente

  • 250 g făină;
  • 125 g margarină;
  • 100 g iaurt;
  • 25 g drojdie;
  • 25 g zahăr;
  • arome;
  • zahăr pudră;
  • rahat, gem.
Cornulețe pentru Crăciun
Cornulețe pentru Crăciun

Mod de preparare cornulețe:

Într-un vas se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază. Se adaugă apoi margarina topită(rece), sau foarte moale, puțină sare, iaurtul, coaja de lămâie și, la sfârșit, făina. După ce se frământă bine cu mâna (6-7 minute), aluatul se lasă într-un loc călduț, să crească (foarte puțin), cam 30 minute.

Se pune apoi pe o foaie de nailon, presărată cu puțină făină și se modelează în forma de sul mai gros, care se taie în 6 bucăți egale. Fiecare bucată se modelează în formă de minge; se acoperă. Aluatul e elastic, se lucrează foarte ușor.

Fiecare bucată se întinde cu sucitorul, în formă rotundă, de mărimea unei farfurii întinse; aceasta se taie cu ruleta sau cuțitul, trecut prin făină, în jumătate, apoi în sferturi și fiecare sfert în trei triunghiuri. Se obțin 12 triunghiuri egale.

La baza fiecărui triunghi se pune umplutura (rahat, gem) apoi se rulează, obținându-se cornulețe. Se așează în tava neunsă, cam la 1 cm distanță între ele, se lasă să crească aproximativ 15 minute. Se coc la foc mijlociu (cuptorul încălzit înainte) 15-20 minute, până se rumenesc puțin. Nu cresc prea mult, dar sunt fragede și gustoase. Se trec fierbinți prin zahăr pudră.

Sursa: gustos.ro

Rețete de prăjituri de Crăciun

5. Rețetă de brioșe

Ingrediente:

Brioșe
Brioșe

Mod de preparare:

Bate albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adaugă zahărul treptat, apoi esența de vanilie, până ce albușurile se țin de tel, însă până să devină lucioase. Separat, combină gălbenușurile cu untul topit, bicarbonatul, apoi cu făina. Încorporează gălbenușurile în albușuri cu o spatulă, cu mișcări delicate, de jos în sus.

Toarnă aluatul obținut în forme de brioșe unse bine înainte. Dă brioșele la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 grade, sau până când acestea trec testul scobitorii. Încearcă să nu deschizi cuptorul până ce brioșele se rumenesc superficial, căci se vor dezumfla sigur.

6. Rețetă de turtă dulce

Ingrediente:

  •  500 g făină
  •  4 ouă
  •  9 linguri miere
  •  200 g zahăr pudră
  •  1 linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason.
  •  1 linguriță bicarbonat
  •  1 lingură zeamă de lămâie
Turtă dulce
Turtă dulce

Mod de preparare

Amestecă untul topit cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, într-o crăticioară, pe focul mic. Dă de pe foc după ce s-a omogenizat și lasă la răcit. Între timp, amestecă ingredientele uscat (tot ce a rămas, cu excepția ouălor). Combină amestecul de unt topit cu ingredientele uscate. Bate ouăle și adaugă-le peste.

Frământă lent dar ferm aluatul de turtă dulce, până la omogenizare. Dacă încă ți se lipește de mâini, înseamnă că îi mai trebuie făină. Adaugă făină puțin câte puțin până ajungi la consistența dorită – aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios.

Acoperă castronul în care e aluatul cu un prosop curat și lasă să crească cel puțin 30 de minute. Încinge cuptorul și tapetează o tavă cu foaie de copt. Formează biluțe de turtă dulce din aluat și pune-le pe tavă, păstrând distanță de 1-2 cm între ele ca să aibă loc să crească fără să se lipească. Dă-le la cuptor 10-15-20 de minute (în funcție de cât de mari ai format turtele), verificând din când în când să nu se ardă.

7. Rețetă pentru tiramisu

Ingrediente

  •  200 ml cafea tare
  •  40 ml coniac
  •  4 ouă
  •  50 g zahăr
  •  500 g mascarpone
  •  150 g pişcoturi
  •  2-3 linguri cacao
Tiramisu
Tiramisu

Mod de preparare

Se face cafeaua şi se lasă la răcit, apoi se pregătesc celelalte ingrediente. Se separă gălbenuşurile de albuşuri în două vase. Se pune zahărul peste gălbenuşuri. Cu ajutorul unui mixer, reglat la o viteză medie, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul. Se mixează gălbenuşurile cu zahărul circa 2 minute, până ce zahărul se dizolvă complet. Mascarpone se freacă până se înmoaie puţin şi se pune peste crema de gălbenuşuri. Cu ajutorul mixerului, se amestecă brânza mascarpone cu crema de gălbenuşuri.

Amestecul se mixează 1 minut, până ce se obţine o cremă omogenă, cu aspect lucios. Se mixează albuşurile circa 2 minute, până ce se obţine o spumă care se desprinde de vas. Peste crema de mascarpone şi gălbenuşuri se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Pişcoturile se înmoaie în siropul de cafea cu coniac şi se aşază într-o tavă, ca în imagine. Peste pişcoturi, se pune 1/2 din crema de ma-scarpone. Se adaugă încă un strat de pişcoturi. Se întinde restul de cremă, iar deasupra se pre­sară cacao. Se pune la frigider cel puţin 3 ore.

Sursa: unica.ro

8. Rețetă pentru ecleruri

Ingrediente

  • 250 gr de făină
  • 100 ml ulei
  • 300 ml apă
  • 5 ouă
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • Pentru cremă:
  • 2 ouă
  • 100 gr zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 2 linguri de făină cu vârf
  • 500ml lapte
  • esență de vanilie
  • Pentru glazura
  • 50 gr unt
  • 100 gr ciocolată cu lapte
  • 1 lingură apă
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri de cacao
Ecleruri
Ecleruri

Mod de preparare

Cojile pentru eclere:
Într-o crăticioară puneți apa la fiert împreună cu uleiul și sarea.
Amestecați făina cu zahărul vanilat
Când apa fierbe luați crăticioara de pe foc și adăugați făina. Amestecați energic până ce compoziția se desprinde cu ușurință de pe crăticioară.
Adăugați ouăle pe rând, unul câte unul amestecând cu un mixer după fiecare, până se încorporează.
Cu lingura puneți compoziția într-o pungă sau posh și dați formă eclerelor într-o tavă tapetată cu hârtie.
Adăugați suficientă compoziție ca acestea să nu vă iasă foarte joase.
Coaceți cojile la 180 grade timp de 25 de minute.

Crema de vanilie:
Puneți ouale într-o crăticioară și le bateți bine. Adăugați zahărul și zahărul vanilat
Turnați apoi făina și amestecați până la omogenizare
Înfierbântați laptele și îl adăugați treptat peste compoziția preparată înainte.
Puneți oala pe foc, adăugați esența de vanilie și lăsați să se îngroașe compoziția amestecând tot timpul pentru a nu se lipi.
Când compoziția s-a îngroșat suficient adăugați untul tăiat și amestecați până acesta s-a topit.

Glazura:Amestecați toate ingredientele și le puneți la bain Marie până s-au topit. Puteți pune și direct pe foc însă cu mare grijă să nu se încingă foarte tare. Luați de pe foc atunci când ciocolata începe să se topească și amestecați continuu până ce toate ingredientele s-au topit și încorporat. Dacă este nevoie mai puneți pe foc pentru câteva secunde.Dacă doriți, deasupra cremei de vanilie puteți pune și frișcă.

Rețete de prăjituri de Crăciun

9. Rețetă salam de biscuiți

Ingrediente

  •  500 g biscuiţi simpli
  •  100 g zahăr
  •  100 ml lapte
  •  100 g unt
  •  300 g rahat
  •  300 g nuci
  •  50 g stafide
  •  2-3 linguri rom
  •  3 linguri cacao
  •  1 linguriță coajă de lămâie sau de portocale
  •  1 linguriță zahăr pudră sau cacao

Mod de preparare

Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie absorbantă. Se pun apoi într-un vas mai mic, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat.
Nucile se usucă în cuptorul încins, 10-15 minute, apoi se curăţă de coajă şi jumătate se dau prin maşina de tocat, iar cealaltă jumătate se toacă mărunt.
 Biscuiţii se zdrobesc astfel încât să se obţină bucăţi mici de aproximativ 1 cm, iar rahatul se taie cubuleţe mici.

Într-un vas de 2-3 l se face un sirop din zahăr şi lapte, apoi se adaugă untul şi cacaua. Se amestecă bine până se omogenizează şi se lasă să se răcească. Se amestecă cu nuca măcinată, biscuiţii pisaţi, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile tocate. Dacă se obţine o compoziţie prea tare se mai adaugă o lingură de rom, iar dacă este prea moale se mai adaugă 2-3 biscuiţi pisaţi.

Totul se pune pe o foaie din celofan pudrată cu zahăr sau cacao şi se formează un sul gros, foarte compact, de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore, apoi se taie felii.

Citeşte şi:

Rețete gustoase pentru sarmale de Crăciun. Cum le prepari

Rețete pentru cârnați de Crăciun – cârnați tradiționali făcuți în casă

Rețete pentru piftie de Crăciun. Preparatul care nu lipsește de pe masa de sărbători

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente
GSP.RO

Premieră mondială! Anunțul făcut de Marian Drăgulescu în urmă cu câteva momente

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci