• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Rolul umorului și al râsului în relații

Cu toții am auzit că râsul este cel mai bun medicament, ceea ce este foarte adevărat. Râsul ameliorează stresul, ridică starea de spirit și ne face mai rezistenți la greutăți, dar este un sprijin foarte bun și în relații. 

În noile relații, umorul poate fi un instrument eficient nu numai pentru atragerea celeilalte persoane, ci și pentru depășirea timidității care apare în timpul procesului de cunoaștere. În relațiile stabile, umorul păstrează lucrurile interesante, vibrante și ne ajută să aplanăm conflicte, dezacorduri și mici dificultăți care, nerezolvate la timp se pot acumula și pot distruge chiar și cele mai puternice legături. 

Umorul creează un sentiment de intimitate și legătură între doi oameni, calități care definesc relațiile solide, de succes. Când râdeți împreună creați o legătură pozitivă între voi. Aceasta acționează ca un tampon puternic împotriva stresului, dezacordurilor și dezamăgirilor din relație. Unde mai punem că râsul este într-adevăr contagios? Doar auzind pe cineva că râde îți vine măcar să zâmbești și vrei să te alături distracției. 

Indiferent dacă vrei să îți îmbunătățești relația de cuplu, cu prietenii, familia sau colegii, umorul te poate ajuta în foarte multe feluri:

  • Formează o legătură mai puternică cu ceilalți oameni. Sănătatea și fericirea depind, într-o mare măsură, de calitatea relațiilor, iar râsul leagă oamenii.
  • Dezleagă limbi. Folosirea umorului blând ne ajută să abordăm chiar și cele mai sensibile subiecte, cum ar fi sexul sau relația cu socrii.
  • Disipă tensiunea. O glumă bine dozată poate ușura o situație tensionată și ne ajută să dezamorsăm conflictele. Simțul umorului este cheia rezilienței și ne ajută să ne confruntăm mai ușor cu greutățile și să ne revenim din situații de adversitate sau în urma unor pierderi. 
  • Ne dă o altă perspectivă asupra lucrurilor. Majoritatea situațiilor nu sunt la fel de sumbre pe cât par atunci când sunt privite dintr-un punct de vedere jucăuș și plin de umor. Umorul ne poate ajuta să reformulăm problemele care altfel ar putea părea copleșitoare și ar putea deteriora o relație.
  • Facilitează creativitatea

Cum folosim umorul pentru gestionarea și dezactivarea conflictelor

Conflictul este o parte inevitabilă a tuturor relațiilor. El poate lua forma unei discordii majore sau poate fi o simplă discuție cauzată de acumularea mai multor tensiuni. Oricum ar fi, modul în care gestionezi conflictul poate determina adesea succesul relației.

Când conflictul și dezacordul aruncă o umbră asupra relației, umorul și atitudinea jucăușă ne pot ajuta să ușurăm tensiunea și să restabilim legătura. Folosit respectuos și cu limite, un pic de umor poate transforma rapid conflictul și tensiunea într-o oportunitate de distracție și intimitate. Umorul bine dozat ne permite să ne exprimăm fără a răni sentimentele celuilalt. 

Iată un exemplu de mic conflict casnic rezolvat cu ajutorul umorului. Alex este pensionar și, atunci când se ocupă de grădină, se urcă frecvent pe acoperiș pentru a curăța jgheaburile. Soția sa îl dojenește de multe ori și îi spune să folosească o scară. La un moment dat, în loc de plângerile obișnuite, ea îi spune: „Știi, soții ca tine sunt cei care transformă soțiile în văduve”. Această abordare i-a stârnit râsul lui Alex și l-a făcut să coboare cu grijă de pe acoperiș și să folosească mai des scara. 

Umorul nu este un remediu miraculos pentru conflicte, dar ne poate ajuta să depășim momentele dificile care afectează fiecare relație din când în când. Umorul, lipsit de sarcasm sau batjocură, neutralizează conflictul și ne ajută să întrerupem lupta pentru putere, să ne reconectăm cu partenerul și să putem privi lucrurile dintr-o altă perspectivă. De asemenea, umorul facilitează spontaneitatea și ne ajută să ne eliberăm de moduri rigide de gândire și să găsim soluții creative la probleme. 

Râsul și umorul ne ajută să fim mai puțin defensivi. Atunci când privim lucrurile relaxat, devenim mai toleranți și putem gestiona lucruri care altfel ni s-ar părea neplăcute. 

Atunci când glumim, ne eliberăm de inhibiții, ne deschidem și putem exprima ceea ce simțim cu adevărat. Prin umor permitem emoțiilor profunde să iasă la suprafață și să fie vindecate. 

Reguli pentru gestionarea conflictelor cu umor

Ca orice instrument, umorul poate fi folosit atât în ​​mod negativ, cât și în mod pozitiv. Observațiile sarcastice, jignitoare, critica sau glumele exagerate pot afecta comunicarea și pot produce efectul invers, adică acutizarea conflictului. 

Atunci când ne propunem să abordăm situațiile cu potențial conflictual cu zâmbetul pe buze este bine să respectăm totuși câteva reguli, pentru a ne asigura că intenția noastră nu este prost înțeleasă.

Asigură-te de reciprocitate

Umorul vă poate ajuta să depășiți conflictul numai atunci când ambele părți iau lucrurile în glumă. Este important să fii atent la sentimentele celeilalte persoane. În cazul în care partenerul, colegul de birou, prietenul sau ruda pe care încerci să o abordezi cu umor nu apreciază gluma, este bine să revii la varianta serioasă. Când gluma este mai degrabă unilaterală decât reciprocă, poate submina încrederea și bunăvoința și poate deteriora relația.

Umorul ar trebui să fie la fel de distractiv și plăcut pentru toți cei implicați. Dacă alții nu cred că glumele sau tachinările tale sunt amuzante este cazul să te oprești. 

Nu folosi umorul pentru a ascunde alte emoții

Umorul te ajută să reziști în fața provocărilor vieții, dar nu este o abordare sănătoasă să îl folosești pentru a acoperi sau a evita emoțiile dureroase de teama de a le confrunta. Râsul poate fi o deghizare pentru sentimentele de teamă, furie și dezamăgire pe care nu ești confortabili să le simți sau nu știi să le exprimi. 

Dezvoltă un simț inteligent al umorului

Unele persoane consideră că este mai ușor să folosească umorul, mai ales în situații tensionate, iar pe altele acest lucru le deranjează. Dacă ți se pare că umorul tău nu este pe placul interlocutorilor, dar nu ți se spune în față acest lucru, ar fi util să monitorizezi indicii nonverbali. Dacă cineva nu agreează glumele, îți vei da seama din limbajul corpului și din mimică. Dacă zâmbetul este forțat și poziția corpului indică mai degrabă defensivă, este cazul să schimbi tactica. 

Evită umorul răutăcios. A spune ceva dureros sau jignitor, chiar și atunci când este încadrat ca o glumă, poate înstrăina cealaltă persoană și poate slăbi legătura dintre voi.

Pentru ca abordarea umoristică să fie mai ușor acceptată, încearcă să folosești glume legate de situații sau povești comune și să te folosești de glume la adresa propriei persoane. Autoironia detensionează atmosfera și le arată celorlalți că nu ai ceva personal cu ei, ci nici pe tine nu prea te iei în serios și doar este o altă formă de abordare. 

Descoperă-ți partea jucăușă

Ți-e greu să glumești sau să te relaxezi? Poate nu crezi că ești amuzant sau poate îți faci griji cu privire la modul în care vei arăta în fața celorlalți. Teama de respingere sau de ridicol este de înțeles, dar nu trebuie să fii un comediant înnăscut pentru a folosi umorul în gestionarea unui conflict. Ideea nu este de a impresiona sau distra pe cealaltă persoană, ci pur și simplu de a ușura atmosfera și a dezactiva tensiunea. 

Pe măsură ce umorul și jocul devin o parte integrantă a vieții tale, vei începe să găsești oportunități zilnice de a-ți folosi abilitățile descoperite pentru a-ți menține relațiile și a gestiona conflictele.

Citeşte şi:

Ce au în comun cuplurile fericite? Cum construiești o relație armonioasă și durabilă?

16 semne că nu ești pregătit pentru o relație serioasă

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie