Scaun cu rotile manual vs electric – Cum alegi corect în funcție de nevoile pacientului?

Dacă te afli în situația de a cumpăra un scaun cu rotile, fie pentru tine, fie pentru cineva drag, acest articol îți va arăta principalele diferențe dintre un scaun cu rotile acționat manual și unul cu roti electrice. Sunt într-adevăr câteva diferențe importante între cele 2 produse de tehnică medicală, de aceea, credem că este necesar să alegi întotdeauna produsul corect, în funcție de nevoile pacientului.

De la disponibilitatea pacientului de a se deplasa și până la resursele consumate de pentru deplasarea unui astfel de produs, vom discuta mai jos despre cele cele 2 tipuri de scaune cu rotile, pentru a face alegerea de cumpărare corectă. Așadar, iată tot ce trebuie să știi despre un scaun cu rotile manual vs un scaun cu rotile electric:

 • Ce trebuie să ofere scaunul cu rotile perfect?
 • Scaunul cu rotile manuale – avantaje
 • Scaunul cu rotile electric – avantaje
 • De unde cumperi online cu scaun cu rotile?

Ce trebuie să ofere scaunul cu rotile perfect?

Așa cum spuneam și în rândurile de mai sus, înainte de a cumpăra un astfel de produs, este important să înțelegi nevoile reale ale pacientului. Și nu doar deplasarea ușoara este singurul criteriu pe care un scaun cu rotile trebuie să îl prezinte, ci mai sunt câteva lucruri importante pe care le poate oferi. Iată care sunt acestea:

 1. Trebuie sa fie ergonomic (ușor de transportat; ușor de depozitat);
 2. Trebuie să ofere confort prin tetieră, suporturile de brate și picioare;
 3. Trebuie să fie rezistent, pentru a susține chiar și o greutate corporală mare;
 4. Trebuie să fie potrivit atât pentru casă, cât și pentru mediul exterior;
 5. Trebuie să fie prevăzut cu sistem de frânare;
 6. Trebuie să fie ușor de manevrat, atât de pacient, cât și de însoțitor.

Pentru că ne-am propus să discutăm despre cele doua tipuri de scaun cu rotile – manual vs electric – să le luăm pe rând și să vedem care sunt avantajele pe care fiecare produs le poate aduce în viața unui pacient:

Scaunul cu rotile manuale – avantaje

Dacă vrei să îți cumperi un fotoliu rulant manual, află că acesta este potrivit pentru persoanele care au suficientă putere în brațe pentru a se deplasa cu ajutorul acestuia, însă poate fi prevăzut și cu mânere pentru deplasarea cu ajutorul însoțitorului. Scaunele cu roți manuale sunt realizate din materiale confortabile, atât la partea de cadru, cât și la cea de tapițerie.

Un scaun cu rotile manual este perfect pentru a fi utilizat atât în casă, cât și în parc sau pe stradă, de aceea, roțile sale sunt extrem de rezistente, fiind totodată dotate cu sistem de blocare a acestora, pentru a reduce riscurile unor eventuale incidente nedorite.

Scaunul cu rotile electric – avantaje

Un scaun cu rotile electric este destinat persoanelor aflate în imposibilitatea de a se deplasa singure și care nici nu dispun de suficientă putere, astfel încât să miște singure fotoliul rulant.

Însă acești pacienți își doresc totuși libertatea pe care deplasarea o oferă, de aceea, scaunul cu rotile electrice este prevăzut cu un panel de comandă extrem de simplu de folosit, pentru o deplasare autonomă oriunde și oricând. În funcție de mediul în care scaunul cu rotile electric este utilizat, putem discuta despre 3 produse diferite:

 • Exterior – scaun cu rotile dotat cu roți mari și suspensii, pentru teren denivelat;
 • Interior – scaun cu rotile gândit special pentru suprafețe mici și netede;
 • Interior / exterior – întregul design oferă o flexibilitate sporită, indiferent de mediu;

De unde cumperi online cu scaun cu rotile?

Catenapascupas.ro te așteaptă cu o gamă completă de fotolii rulante, menite să le ofere persoanelor cu dizabilități o calitate a vieții mult mai ridicată.

Daca ai nevoie de un astfel de produs, nu trebuie decât să intri pe site și să alegi scaunul cu rotile potrivit pentru nevoile unui anumit pacient, așa cum am discutat și în rândurile de mai sus.

Află ca tot aici poți găsi și accesorii pentru acest tip de produse (ex: vasul de toaletă detașabil). Realizate din materiale de calitate și fiind extrem de simplu de transportat / depozitat, scaunele cu rotile de pe catenapascupas.ro permit o deplasare ușoară atât în exterior, cât și în interior, oferind libertate și confort pacienților aflați în indisponibilitatea de a se deplasa singuri.

FOTO: https://pixabay.com/en/wheelchair-disabled-pram-legs-help-1629490/

Mai multe articole