• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Un angajament serios nu este ceva ce poate fi forțat. Uneori, poate fi vorba doar de un blocaj, de o emoție mai veche care te împiedică să te implicit serios într-o relație, alteori poate fi vorba de nepotrivire de caracter. De multe ori, este vorba de frica instalată în urma eșecurilor din experiențele anterioare, dar acest lucru este destul de greu de recunoscut. Preferăm să ne convingem singuri că nu suntem pregătiți, invocând tot felul de motive, fără a sta să analizăm puțin și să mergem la rădăcina blocajelor respective, pentru a ne da ulterior voie să simțim și să trăim o relație cu adevărat împlinită. 

Ești pregătit pentru o relație serioasă? 16 semne care te pot lămuri

Nu poți anticipa întotdeauna corect dacă inima ta este pregătită pentru dragoste sau dacă mintea ta dorește să mai “copilărești” în relații pasagere, dar există câteva întrebări pe care ți le poți pune pentru a afla ce vor atât mintea cât și inima. Sunt semne, credințe, gânduri, pe care dacă le observi cu atenție, îți poți decodifica mintea și poți afla dacă ești cu adevărat pregătit să intri într-o relație serioasă. 

1. Crezi că nu te-ai întâlnit cu suficiente persoane

Teama de a te angaja într-o relație exclusivă poate proveni din senzația că nu ai experimentat destul și din dorința de a mai simți o perioadă fiorii și bucuriile relațiilor fără angajamente serioase. Fie că ești abia la începutul vieții amoroase, fie că ai ieșit dintr-o căsnicie sau o relație de lungă durată, este posibil să îți dorești să experimentezi și să te distrezi mai mult și nu simți deloc nevoia să “te așezi la casa ta”. 

2. Îți este frică să îți dezvălui adevăratul sine

Într-o nouă relație, mulți oameni nu își dezvăluie adevăratul lor sine și credințele lor, deoarece se tem că ar putea să nu mai fie plăcuți așa cum sunt ei cu adevărat.  Dacă nu ești tu în preajma persoanei care te iubește, doar ca să îi faci pe plac și să pari perfect, este evident că nu poți intra într-o relație pe termen lung. Dă-ți timp să te cunoști și să te accepți și apoi îți va fi mai ușor să te arăți așa cum ești și în fața unui posibil partener.

3. Încă suferi în urma fostelor relații

Dacă găsești dificil să îți iei un nou angajament, este posibil să fii încă prins în relația sau relațiile precedente. Poate ai încă sentimente pentru fostul partener sau faci comparații, ceea ce face destul de grea relaționarea profundă cu o altă persoană. Fă pace cu trecutul tău și cu toate amintirile legate de foști iubiți, pentru a putea face loc noului în viața ta. 

4. Nu ți-ai învățat lecțiile din experiențele trecute

Pe măsură ce facem greșeli în relații, învățăm și lecții și teoretic ar trebui să știm ce să nu repetăm într-o relație nouă, la ce comportamente să fim atenți și cum să ne gestionăm mai bine emoțiile. Asta ne duce la evoluție. Așadar, dacă consideri că nu ai făcut nicio greșeală în relațiile precedente, poate ar fi bine să îți iei puțin timp să analizezi mai bine tot ceea ce s-a întâmplat și să îți înveți lecțiile trecutului ca să poți merge către viitor.  

5. Nu simți compatibilitate

Îți place persoana cu care te întâlnești, dar simți permanent ceva în neregulă, care te înfrânează. Este posibil să fiți prea diferiți și ceva din interiorul tău să îți spună că relația nu ar merge pe termen lung și atunci este mai bine nici să nu încerci. Poate nu ar strica să ai puțină răbdare, să petreceți ceva mai mult timp împreună și să vezi dacă acele incompatibilități sunt reale.  

6. Folosești relația doar pentru a te distrage de la altceva

Este foarte posibil să ai de-a face cu o relație tampon, pe care să o folosești fie ca pansament după o altă relație eșuată, fie ca să îți distragi atenția de la o problemă care te frământă în viața de zi cu zi. Este absolut în regulă să fie așa, dar este bine să clarifici și să îți anunți și partenerul că nu ești pregătit pentru ceva mai mult momentan. 

7. Ești prea independent 

Nu-ți place ideea de a fi nevoit să “raportezi cuiva  ce faci și nici nu vrei să te simți obligat să te întâlnești cu cineva periodic, deși îți place compania persoanei respective. Îți iubești independența și te sperie îngrădirile pe care le aduce o relație serioasă. O soluție ar fi să discuți despre asta cu partenerul tău și să îi spui că libertatea personală este o valoare importantă pentru tine, chiar și atunci când te afli într-o relație. 

8. Îți place prea mult partea de tatonări într-o relație

Îți place să îți dai întâlniri, să simți fluturași, să treci prin emoțiile de început. Atât de mult încât atunci când încep să pălească, te sperii și fugi într-o nouă relație. Poate este un semn că într-adevăr nu ai găsit încă persoana potrivită sau poate este nevoie să te maturizezi din punct de vedere emoțional și să accepți că acesta este cursul firesc al relațiilor. 

9. Dualitate

 Te întâlnești cu cineva care îți place foarte mult, dar mintea ta este și la altcineva, iar asta te face să te simți vinovat și incapabil să intri într-o relație serioasă. Poate că tocmai ai ieșit dintr-o relație sau poate ești încă în tatonări cu altcineva. În faza de întâlniri este în regulă să nu existe exclusivitate, mai ales dacă îți informezi și partenerul de asta, dar este totuși indicat să nu te joci cu focul prea mult timp.

10. Te consideri un salvator

Sindromul salvatorului este ceva ce dăunează destul de mult tuturor relațiilor.  Nu vrei să te întâlnești cu cineva pentru calitățile sale, ci pentru că îți dorești să îl salvezi dintr-o situație în care se găsește. Dorința de a-i ajuta mereu pe ceilalți, uneori în dertimentul propriei fericiri, ne poate duce la stări de anxietate sau chiar depresie, pentru că nimeni nu poate fi salvat dacă nu își dorește. Așadar, este indicat să re-evaluezi motivele pentru care te întâlnești cu cineva și să faci o alegere potrivită pentru echilibrul tău.  

11. Ești indisponibil din punct de vedere emoțional

Pur și simplu nu simți nevoia să te conectezi emoțional cu cineva. Te retragi când trebuie să vorbești despre sentimentele tale și chiar dacă ceva te doare sau te deranjează, preferi să te descurci în felul tău, în loc să confrunți situatia sau persoana implicată. 

12. Cauți o relație pentru a umple un gol emoțional

Nu poți iubi cu adevărat pe cineva dacă nu te iubești pe tine însuți, iar să ieși cu o persoană doar pentru a umple un gol emoțional este cât se poate de greșit. Doar atunci când te simți complet din interior vei putea vedea binele într-o altă persoană și într-o relație. Așadar, dă-ți timp să te cunoști, să te accepți și să te iubești și îți va fi mai ușor să dezvolți o relație serioasă.

13. Presiunea din exterior

Prietenii sau familia pot juca un rol important într-o relație. Dacă persoanele apropiate cred că persoana cu care te întâlnești este perfectă pentru tine și fac deja planuri de nuntă, e posibil să te sperii și să vrei să fugi cât mai departe. Clarifică cu cei dragi limitele până la care pot să se amestece în relația ta și nu lăsa pe nimeni din exterior să îți dicteze ce să faci.

14. Nu ești la fel de implicat 

Îți place o anumită persoană, flirtezi cu ea și chiar te întâlnești cu ea. Dar, oricât de mult o placi, nu faci efortul să inițiezi tu interacțiunea. Nu suni, nu scrii mesaje, nu vrei să vă întâlniți din proprie inițiativă. Doar răspunzi dacă inițiază celălalt, dar de la tine nu pornește nimic în sens invers. Acest lucru poate bloca relația și te poate împiedica să dezvolți o relație pe termen lung. Analizează motivele din spatele acestei atitudini și vezi de ce nu simți să faci niciun pas.  

15. Probleme de încredere  

Îți place persoana respectivă, dar oricât ai încerca, nu poți avea încredere deplină în ea. Încrederea este fundamentul unei relații, așa că, dacă nu poți învăța să ai încredere în celălalt, cu siguranță nu ești pregătit pentru o relație serioasă cu acea persoană. 

16. Ai alte priorități

Nu ai nimic împotriva ideii de a intra într-o relație serioasă, dar există și alte lucruri în viața ta care sunt mai importante în acest moment.

Chiar dacă partenerul acceptă ideea că nu se află pe lista priorităților tale pentru o scurtă perioadă de timp, pe termen lung cu siguranță nu va fi prea mulțumit de această situație. 

Există o linie subțire între o relație superficială și una serioasă. Dacă identifici oricare dintre aceste 16 semne că nu ești pregătit pentru o relație serioasă, fă un pas înapoi, cel puțin până când simți cu adevărat că ești gata pentru următoarea etapă. 

Citeşte şi:

De ce înșală oamenii în relație. Principalii factori care determină infidelitatea

10 semne care îți spun că partenerul te înșală

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
Aparatul electric banal care îţi poate da contorul de curent peste cap dacă îl laşi în priză. Are un consum enorm
Playtech.ro
Aparatul electric banal care îţi poate da contorul de curent peste cap dacă îl laşi în priză. Are un consum enorm
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Observatornews.ro
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele