• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Este important să ne amintim că nu există o relație perfectă. Fiecare relație este un amestec de caracteristici atât sănătoase, cât și nesănătoase. Esențial este ca fiecare din parteneri să fie conștient de faptul că o relație necesită muncă și să fie dispus să lucreze la remedierea problemelor.  

Oamenii petrec adesea mult timp vorbind despre cum să identifice o relație proastă, dar există mult mai puține discuții despre ce reprezintă exact o relație sănătoasă. Cum poți ști dacă relația ta este sănătoasă și ce poți face pentru avea o relație și mai bună?

Primele întrebări pe care ar trebui să ți le pui atunci când îți analizezi relația se referă la gradul de încredere și siguranță pe care îl oferă relația, dar și cum se desfășoară comunicarea dintre voi. 

Întrebări de evaluare a unei relații 

Aveți încredere unul în altul? Vă respectați reciproc? Vă sprijiniți? Sunteți sinceri și deschiși unul cu celălalt? Sunteți capabil să vă păstrați identitatea individuală? Vorbiți despre sentimentele, speranțele, fricile și visele fiecăruia? Simți și exprimi dragoste și afecțiune? Există egalitate și corectitudine în relația voastră?

Nevoile fiecărei persoane sunt diferite, iar într-o relație sănătoasă, fiecare persoană este capabilă să obțină ceea ce are nevoie.

Caracteristicile relațiilor sănătoase

Deși fiecare relație are propriile particularități, există câteva trăsături-cheie care ajută la diferențierea unei conexiuni interpersonale sănătoase de una nesănătoasă.

Încredere

Încrederea în partener este o componentă cheie a oricărei relații sănătoase. Cercetările sugerează că abilitatea de a avea încredere în ceilalți este influențată de stilul general de atașament. Relațiile începute de timpuriu în viață ajută la modelarea așteptărilor pe care le avem pentru relațiile viitoare. Dacă relațiile tale din trecut au fost sigure, stabile și de încredere, este mai probabil să ai încredere și în viitorii parteneri. Dacă, însă, relațiile din trecut au fost instabile și nesigure, s-ar putea să trebuiască să rezolvi unele probleme de încredere ca să poți avea o relație sănătoasă în viitor.

Încrederea se stabilește și prin modul în care partenerii se tratează unul pe altul. Când vezi că partenerul tău se poartă frumos cu tine și este acolo când ai nevoie de el, este mai probabil să dezvolți această încredere.

Construirea încrederii necesită să împărtășiți lucruri unul despre celălalt și să vă arătați vulnerabili. Pe măsură ce timpul trece, apar oportunități de a testa și evalua încrederea acordată. Odată cu maturizarea, relația devine o mare sursă de confort și siguranță. Dacă simți că trebuie să ascunzi lucruri de partenerul tău, poate fi din cauză că îți lipsește această încredere esențială.

Deschidere și onestitate

Într-o relație sănătoasă, fiecare ar trebui să simtă că poate fi cine este cu adevărat, nu să ascundă aspecte ale personalității sale sau să schimbe cine este. A fi deschiși și cinstiți unul cu celălalt nu numai că vă ajută să vă simțiți mai conectați ca și cuplu, dar ajută și la stimularea încrederii.

Autodezvăluirea se referă la ceea ce ești dispus să împărtășești despre tine cu o altă persoană. La începutul unei relații, s-ar putea să te abții și să fii mai precaut cu privire la ceea ce ești dispus să împărtășești despre tine. De-a lungul timpului, pe măsură ce intimitatea unei relații crește, partenerii încep să-și dezvăluie mai multe gânduri, opinii, convingeri, interese și amintiri unul altuia.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să împărtășești chiar totul cu partenerul. Fiecare individ are nevoie de intimitate și spațiu propriu. Ceea ce contează cel mai mult este dacă fiecare partener se simte confortabil să-și împărtășească speranțele, temerile și sentimentele, dacă allege să facă asta. Cuplurile sănătoase nu trebuie să fie împreună tot timpul sau să împartă totul.

Granițele sănătoase într-o relație îți permit să faci în continuare lucrurile care sunt importante pentru tine, cum ar fi să ieși cu prietenii și să ai anumite mici secrete, dar nu referitoare la aspect importante ale vieții tale. 

Respect reciproc

În relațiile strânse și sănătoase, oamenii au respect unul față de celălalt, nu simt nevoia să se jignească sau să se umilească și își oferă unul altuia sprijin și siguranță. 

Există o serie de modalități prin care cuplurile își pot arăta respect unul față de celălalt:

 • Se ascultă unul pe altul
 • Nu amână când partenerul are nevoie de ceva
 • Sunt înțelegători și își iartă greșelile
 • Fac loc partenerului în viața lor
 • Permit partenerului să aibă propria individualitate
 • Sprijină și încurajează activitățile și pasiunile partenerului
 • Arată apreciere și recunoștință unul față de celălalt
 • Au empatie unul pentru celălalt
 • Își arată afecțiunea

Relațiile sănătoase sunt caracterizate de dragoste și afecțiune. Cercetările au arătat că pasiunea inițială care marchează începutul unei noi relații tinde să scadă în timp, dar asta nu înseamnă că nevoia de afecțiune, confort și tandrețe scade.

Dragostea pasională apare de obicei la începutul unei relații și se caracterizează prin dor intens, emoții puternice și nevoia de a menține apropierea fizică. Această iubire pasională se transformă în cele din urmă în iubire plină de compasiune, care este marcată de sentimente de afecțiune, încredere, intimitate și angajament.

În timp ce acele sentimente intense timpurii revin la niveluri normale, cuplurile aflate în relații sănătoase sunt capabile să construiască progresiv o intimitate mai profundă pe măsură ce relația avansează.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că nevoile fizice sunt diferite pentru fiecare individ. Nu există o cantitate „corectă” de afecțiune sau intimitate. Cheia unei relații sănătoase este că ambii parteneri sunt mulțumiți de nivelul de afecțiune pe care îl împărtășesc și îl primesc de la partenerul lor. 

Comunicare bună

Relațiile sănătoase, de lungă durată, fie că sunt prietenii sau parteneriate romantice, necesită abilitatea de a comunica deschis.

Deși ar putea părea că cele mai bune relații sunt cele care nu implică conflicte, a ști să argumentezi și să rezolvi eficient diferențele de opinie este mai important decât să eviți pur și simplu discuțiile pentru a menține pacea.

Uneori, conflictul poate fi o oportunitate de a consolida relația, pentru că permite partenerilor să facă schimbări  care sunt deseori benefice pentru viitorul relației.

Atunci când apar conflicte, cei care au relații sănătoase sunt capabili să evite atacurile personale și rămân respectuoși și empatici față de partener, în timp ce își expun gândurile și sentimentele și lucrează la găsirea unei soluții.

Reciprocitate

Relațiile puternice sunt marcate de reciprocitate naturală. Nu este vorba de a ține scorul sau de a simți că îi datorezi celuilalt ceva. Faceți lucruri unul pentru altul pentru că doriți cu adevărat, nu înseamnă că raportul dintre ceea ce dai și ceea ce primești este întotdeauna egal. Uneori, un partener poate avea nevoie de mai mult ajutor și sprijin. În alte cazuri, unul din parteneri poate prefera să își asume mai mult rolul de protector. Astfel de inegalități sunt în regulă atâta timp cât fiecare persoană este de acord cu dinamica și ambii parteneri primesc sprijinul de care au nevoie.

Semne ale problemelor

Relațiile se pot schimba în timp și nu orice relație este 100% sănătoasă tot timpul. Momentele de stres pot genera comportamente nesănătoase și mecanisme de adaptare care să ducă ulterior la probleme. O relație este nesănătoasă atunci când răul depășește binele sau când anumite comportamente sunt dăunătoare uneia sau ambelor persoane.

Câteva din semnele că relația nu este una sănătoasă:

 • Te simți presat să schimbi cine ești
 • Îți neglijezi propriile nevoi și îți pui partenerul pe primul loc
 • Ești presat să renunți la lucrurile care îți plac
 • Lipsa de intimitate sau presiunea de a împărtăși partenerului fiecare detaliu din viața ta
 • Control inegal asupra resurselor comune, inclusiv bani și transport
 • Încercarea de a vă controla comportamentele unul altuia
 • Critică recurentă
 • Îți este frică să-ți împărtășești opiniile sau gândurile
 • Comunicare slabă
 • Lipsa de corectitudine în soluționarea conflictelor
 • Resimți ca pe o obligație petrecerea timpului împreună
 • Vă evitați
 • Vă certați foarte des

Unele probleme pot fi temporare și se pot rezolva împreună, fie prin comunicare și multă ascultare, plus efort comun , fie consultând un terapeut pentru cuplu. Când vine vorba de probleme mai grave, cum ar fi comportamentele abuzive, preocuparea principală ar trebui să fie menținerea siguranței și securității. 

Toate relațiile au parte de denivelări.  Conflictele legate de finanțe, provocările legate de copii și alte diferențe pot crea suișuri și coborâșuri într-o relație pe termen lung. Chiar dacă tu și partenerul aveți o relație sănătoasă,  de multe ori pot apărea probleme care ar putea beneficia de ajutor profesional. Nu ezitați să apelați la un terapeut de cuplu dacă fiecare din voi își dorește salvarea relației și construirea unei legături mai strânse și mai sănătoase. 

Este important să reții că nu poți forța pe cineva să-și schimbe comportamentul decât dacă dorește. Dacă partenerul tău nu este interesat sau nu dorește să meargă la consiliere, mergi pe cont propriu și concentrează-te pe propriile nevoi și bunăstare. Lucrează la construirea unei rețele sociale în afara relației și ia în considerare și încheierea unei relații, dacă aceasta este nesănătoasă.

Chiar dacă relația ta pare sănătoasă, poate fi util uneori să căutați îmbunătățiri la care puteți lucra împreună. Relațiile sănătoase sunt marcate de capacitatea de a recunoaște problemele, inclusiv cele proprii, care ar putea reprezenta o amenințare pentru succesul pe termen lung al relației. Fiind dispuși să vă analizați relația, puteți lucra împreună pentru a construi un parteneriat mai împlinit.

Urmărește-ne pe Google News
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
PARTENERI - GSP.RO
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
Produsul care s-a vândut în Lidl la preț de chilipir, deși valorează o avere. E de 40 de ori mai scump, ce s-a întâmplat în Anglia
Playtech.ro
Produsul care s-a vândut în Lidl la preț de chilipir, deși valorează o avere. E de 40 de ori mai scump, ce s-a întâmplat în Anglia
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Observatornews.ro
Petrecere sângeroasă într-o vilă din Bușteni. Fiul fostului lider al clanului Sportivilor și-a înjunghiat în cap prietenul și s-a făcut nevăzut
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
HOROSCOP
Horoscop 27 ianuarie 2022. Peștii s-ar putea să se streseze singuri, într-un mod inutil și ciudat, prin pesimism exagerat
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Știrileprotv.ro
O rachetă scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna. Ce se poate întâmpla
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta