Fiind o sărbătarea atât de importantă pentru români, Sfântul Dumitru este o zi marcată de tradiții și superstiții aducătoare de noroc și sănătate.

Pelerinajul de Sf. Dumitru 2021

UPDATE 25 octombrie: Începând din 21 octombrie, până pe 28 octombrie, în Capitală are loc pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului. Patriarhia Română a anunțat că manifestările religioase vor avea loc „cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauţie, ordine şi protecţie igienico-sanitară”, instituite în București. Este al doilea an la rând când pelerinajul are loc în contexul pandemiei de coronavirus.

Ce reguli de protecție sanitară au fost stabilite în timpul pelerinajului

 • Accesul la racla cu moaște se va face pe un singur rând de persoane, care trebuie să păstreze între ele o distanță de 1,5 metri, pe traseul de acces fiind marcaje pentru facilitatea păstrării distanței și anunțuri privind respectarea regulilor de igienă.
 • Fluxul unic de circulație a participanților va avea intrarea la baza Dealului Patriarhiei, iar ieșirea va fi separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 Iunie.
 • În timpul pelerinajului, voluntari echipați cu măști de protecție și mănuși vor oferi credincioșilor dezinfectanți și măști, în cazul în care aceștia nu au.
 • Aproximativ 2.000 de pachete alimentare vor fi oferite de voluntari pelerinilor. Acestea conțin biscuiţi sau eugenii și apă plată în sticle sigilate, produsele fiind însoţite de certificat de conformitate.
 • Pelerinii care s-au închinat la Sfintele Moaște și se îndreaptă către ieșirea dinspre strada 11 Iunie vor primi agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate. Pe esplanada din faţa Altarului de vară vor exista marcaje care să indice locurile ce trebuie ocupate de persoanele care participă la slujbele în aer liber.
 • De asemenea, acolo vor fi amplasate 200 de scaune, cu o distanță de 1,5 metri între ele.
 • Raclele cu Sfintele Moaște vor fi acoperite cu un capac transparent, ce va fi dezinfectat permanent.

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Așa, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților lui și a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Sf. Dumitru a crescut cu înțelepciune și, ajungând la vârsta cea mai desăvârșită, părinții s-au stins din viață și l-au lăsat pe Sf. Dimitrie moștenitor al averii, dar și al bunului lor nume.

Când Maximian împăratul a auzit de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Sf. Dimitrie și l-a făcut voievod în locul tatălui său. A fost primit cu mare cinste de cetățeni și conducea cu multă vrednicie poporului, propăvăduind pe fața dreaptă credința și aducându-i pe mulți la Hristos.

Însă, Maximian împăratul când a aflat că Dimitrie este creștin s-a înfuriat foarte tare și a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate în cinstea zeilor. Imediat cum Dimitrie a mărturisit că este creștin, împăratul a poruncit să fie închis în temniță, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.

Pentru acest lucru ajunge în temniță, unde îl binecuvântează pe Nestor să lupte împotriva lui Lie. Tânărul Nestor, după ce este însemnat cu semnul sfintei cruci de Dimitrie, iese învingător din luptă cu Lie. Când Maximian află de binecuvântarea lui Dimitrie, poruncește ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul.

De ce i se spune Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir

Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său. Pentru că din moaștele sale a curs și curge mir, Sfantul Dimitrie a primit și numele de Izvoratorul de Mir. Mirul este dăruit creștinilor pentru diverse boli spre vindecare.

În prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dimitrie, la Vecernie, este deschisă racla în care sunt prezente sfintele moaște.Aici, Mitropolitul scoate tava de sub sfintele moaște cu mir, care este amestecat cu ulei de la Sfantul Maslu și este dăruit credincioșilor bolnavi spre tămăduire.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru este ultima, dar și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei. Conform superstițiilor pastorale, ziua de Sf. Dimitrie reprezintă începutul iernii.

În ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, se aprinde focul lui Sumedru.

Ce ai voie si ce nu ai voie să faci de Sf Dumitru

 • De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii
 • În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de pagubă
 • Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor
 • Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă
 • De ziua Sf. Dumitru se taie coama cailor tineri, până la trei ani, pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă
 • În Oltenia, tradiția spune că dacă respecți toate tradițiile sărbătorii, vei fi ocrotit și protejat de necazuri
 • În noaptea de Sânmedru, dacă este lună plină și senin, iarna va fi bună; iar de nu va fi luna plină, ci nor sau ploaie, este semn că iarna va fi grea și zăpezile mari.

 
Citeşte şi:

Mănăstiri din România – Top 25 cele mai frumoase mănăstiri din țara noastră

Minunea de la Mănăstirea Nicula – locul unde icoana a lăcrimat încontinuu timp de 26 de zile

Sfânta Parascheva – viața Sfintei Cuvioase, tradiții, obiceiuri și informații despre cel mai mare pelerinaj din România

Focul lui Sumedru – tradiția veche dinaintea Sfântului Dumitru

     
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Un bucureştean şi-a instalat 8 camere de supraveghere la geam. Imaginea a devenit rapid virală: "Am găsit sediul SRI din sectorul 6"
Observatornews.ro
Un bucureştean şi-a instalat 8 camere de supraveghere la geam. Imaginea a devenit rapid virală: "Am găsit sediul SRI din sectorul 6"
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Știrileprotv.ro
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Ion Ţiriac a zguduit lumea sportului mondial. Decizie istorică luată de miliardarul român
Telekomsport
Ion Ţiriac a zguduit lumea sportului mondial. Decizie istorică luată de miliardarul român
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!