Printre cei mai afectați de folosirea în exces a tehnologiei sunt copiii, aflați la vârsta la care se construiesc obiceiurile și orice este folosit peste limita normală poate avea cauze destul de grave. Copiii generației actuale sunt inteligenți, activi, intuitivi și, așa cum sunt des numiți, nativi digitali. Ei petrec mult din timpul liber în fața televizorului sau sunt expuși în mod constant smartphone-urilor și tabletelor.

Există câteva motive pentru care tehnologia a avut un impact atât de mare asupra copiilor și i-a transformat pe aceștia într-o adevărată țintă, făcându-i destul de predispuși la efectele nocive ale folosirii în exces a ecranelor:

1. Smartphone-urile au devenit o suzetă modernă. Ele pot calma copiii și îi pot ține liniștiți, îi pot ajuta să mănânce mai repede sau mai mult, îi scutesc pe părinți de tantrumuri nedorite sau crize de plâns, reduc nevoia de atenție și supraveghere din partea părinților. Pe de altă parte, ca orice este folosit prea mult, tehnologia dă dependență și, în foarte scurt timp, copiii obișnuiți zilnic cu tableta sau telefonul ajung să le solicite non-stop.

2. Copiii ai căror părinți lucrează și sunt lăsați nesupravegheați își găsesc deseori refugiul și distracția în fața ecranelor, deoarece părinții nu găsesc timpul, răbdarea sau energia pentru a petrece timp de calitate cu ei la terminarea serviciului.

3. Părinții consideră că expunerea la televizor, smartphone-uri, iPad-uri și tablete are un efect pozitiv asupra creativității și folosesc ecranele în scop educativ. Această abordare nu este una total greșită, dar este foarte important să existe limite în folosirea dispozitivelor electronice.

4. Succesul obținut online le aduce copiilor și în special tinerilor un anume statut care le poate stimula pe moment încrederea în sine, făcându-i să se simtă puternici și stăpâni pe ei. Din păcate, acest efect trece odată cu terminarea jocului și revenirea la viața reală.

5. Copiii intră într-o concurență acerbă unii cu alții pentru cine are scorul cel mai mare la jocuri, cel mai mare număr de urmăritori pe Instagram sau vizualizări de filmulețe pe Tik Tok. Din păcate, competiția școlară, stimulată odinioară de părinți, s-a transformat azi într-o competiție virtuală, inițiată și susținută de copii. Conținutul online are o viață extrem de scurtă, iar presiunea de a ține pasul este extrem de mare și poate acapara cu totul atenția copiilor și tinerilor.

6. Mulți copii și tineri își dezvoltă în mediul online o viață paralelă. De exemplu, cineva extrem de timid în viața reală poate avea sute sau chiar mii de prieteni virtuali, ceea ce îl va face să se simtă apreciat și valorizat, fără a putea să facă foarte clar diferența între interacțiunea reală și cea de pe rețelele sociale sau din jocurile online.

Importanța dezvoltării sănătoase a unui copil implică interacțiunea socială, jocul creativ imaginativ și implicarea în lumea reală. Din păcate, lumea captivantă a ecranelor atenuează și domină acele procese vitale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Indiferent de rezultatele studiilor, de ceea ce spun specialiștii sau de ceea ce cred părinții, dispozitivele electronice sunt în continuă expansiune și nu vor dispărea prea curând, de aceea este de datoria adulților să acționeze pentru a limita interacțiunea copiilor cu tehnologia și a reduce efectele negative ale folosirii acesteia în exces.  

Ce poți face ca părinte pentru a evita dependența de ecrane a copilului tău?

1. Fii tu însuți un exemplu

Dacă îi ceri copilului să lase telefonul, dar tu dai scroll pe Facebook în timp ce pregătești cina, ce credibilitate vei avea în fața lui ? Copiii preiau comportamentele părinților, așadar, ar fi bine să limitezi folosirea tehnologiei și să alegi, în schimb, să citești o carte, să discuți cu o prietenă sau să propui o activitate distractivă în familie. Evitați cina la televizor, oricât ar fi de tentant și alegeți, în schimb, să povestiți la masă ce ați făcut peste zi.

2. Fii părintele și acționează ca atare

Este de datoria ta să încurajezi comportamentele sănătoase și să le limitezi pe cele nesănătoase, chiar dacă uneori acest lucru înseamnă să iei decizii ce vor fi comentate și vor crea nemulțumiri. Explică fiecare decizie cu argumente logice, nu folosind clasicul „pentru că așa spun eu”.  Folosește exemple din studii și cercetări cu privire la tehnologie și arată-le copiilor care pot fi efectele folosirii în exces a ecranelor.

3. Setează limite și reguli

Poți seta anumite zile sau ore din zi în care este permis accesul la ecrane. Poți recurge la aplicații de control parental, care monitorizează timpul petrecut la ecrane, poți bloca anumite aplicații la jocuri și poți limita interacțiunile pe rețelele sociale. 

4. Încurajează alte activități

Oferă alternative precum cărți interesante, jocuri de societate sau board games, excursii, vizite la muzee, diferite activități distractive în aer liber. Îți poți înscrie copilul la un sport sau la activități extrașcolare care să îi deschidă orizontul și să îl țină departe de lumea virtuală.

5. Joacă-te cu copiii tăi

Petrece mai mult timp cu copiii, seara și în weekend. Inventează jocuri, seri tematice în familie, sesiuni de gătit, drumeții sau jocuri în aer liber. Toate acestea necesită mai mult timp și efort de organizare, dar lărgesc universul copilului și îi stimulează gândirea și creativitatea mult mai mult decât jocurile pe calculator.

6. Fii un părinte implicat

Uneori este mai simplu să îți lași copilul la ecrane decât să intri în discuții profunde cu el despre ceea ce simte, prin ce trece, ce ajutor ar avea nevoie de la tine. Cu toate acestea, implicarea adevărată a părinților în viața copiilor nu poate fi înlocuită de nimic. Așa că  observă, ascultă, întreabă și oferă-ți sprijinul ori de câte ori este nevoie. 

7. Creează în casă zone libere de tehnologie

Poți crea în casă colțul de lectură sau colțul de relaxare, unde accesul cu telefoane mobile sau tablete să nu fie permis. De asemenea, la bucătărie sau în zona de luat masa se poate interzice folosirea ecranelor, pentru a facilita discuțiile și timpul petrecut în familie.

8. Schimbă rutina copilului

Implică-ți copilul în activități care nu implică folosirea gadgeturilor și asigură-te că timpul liber nu înseamnă timp petrecut la televizor sau alte dispozitive electronice.

9. Nu lăsa gadgeturile la dispoziția copilului

În special când copilul este mic, este recomandat ca telefoanele, tabletele și alte dispozitive electronice să nu stea la permanenta lui vedere și, mai ales, să nu poată ajunge la ele.

10. Nu folosi dispozitivele electronice pentru învățare

Când copiii sunt mici, cel mai bine este să stimulezi învățarea prin cărți, jocuri adecvate vârstei, cuburi de lemn sau chiar obiecte de uz casnic – ai idee ce tare se distrează copiii să folosească oalele pe post de tobă și polonicele pe post de bețe? Evită să foloseșți la vârste mici videoclipuri de pe YouTube sau chiar jocuri educative online, care pot deschide prea devreme apetitul pentru electronice.

Dacă nimic din toate acestea nu dă roade, poate este cazul să apelezi la o detoxifiere digitală de câteva zile. Scoate din uz tot ceea ce are legătură cu tehnologia – telefoane, tablete, boxe, laptopuri. S-ar putea să existe rezistențe puternice și multă furie la început, dar fă-l pe copil să înțeleagă motivele și pregătește activități distractive care să vă conecteze, să vă apropie și să puneți bazele unei relații de încredere. După câteva zile, poți relua folosirea tehnologiei, dar cu limite noi și multă supraveghere.

Citeşte şi:

9 efecte nocive ale excesului de tehnologie asupra dezvoltării copiilor

Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
PARTENERI - GSP.RO
Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Playtech.ro
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Observatornews.ro
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
Telekomsport
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți