• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Sentimentele de pierdere, tristețe, anxietate, durere și frică sunt frecvente în rândul părinților care se confruntă cu sindromul cuibului gol, iar afecțiunea afectează atât bărbații, cât și femeile.

Iată cele mai frecvente cinci semne ale acestui sindrom și cum le poți gestiona, astfel încât să-ți echilibrezi viața după ce copiii pleacă de acasă.

Pierderea scopului

Zilele tale erau odată pline de antrenamente de fotbal, lecții de pian, ședințe cu părinții, întâlniri de joacă și petreceri de zile de naștere. Acum agitația creșterii copiilor este de domeniul trecutului. În ciuda prietenilor, familiei, serviciului și altor activități, zilele tale s-ar putea să pară un pic goale.

Acest sentiment este obișnuit pentru părinții ai căror copii au părăsit recent cuibul. Renunțarea la îndatoririle active de zi cu zi ale părintelui poate fi o tranziție dificilă de făcut, mai ales dacă te-ai definit în mare parte prin rolul tău de părinte.

Vestea bună este că, după o perioadă de adaptare, îți poți găsi un nou scop în viață. Acest lucru este valabil mai ales dacă folosești timpul pentru a te apuca de un hobby sau pentru a descoperi noi provocări. 

Pe măsură ce te adaptezi, este normal să simți un sentiment de durere când te confrunți cu faptul că un capitol din viața ta s-a încheiat. Doar nu pierde din vedere noul capitol care începe, atât în viața copilului tău, cât și în a ta.

Frustrare din cauza lipsei de control

Ani de zile, ai avut destul de mult control asupra vieții copiilor tăi, dar odată cu plecarea lor de acasă nu vei mai cunoaște atâtea detalii despre ziua lor ca înainte.

Lipsa de control asupra activităților normale din viața copilului tău – când merge la cursuri, la serviciu, la o întâlnire sau iese cu prieteni – poate fi frustrantă. De asemenea, s-ar putea să te simți lăsat deoparte atunci când nu știi detaliile programului zilnic al copilului tău. 

Evită să devii părinte-elicopter și nu încerca să îți convingi copilul să te implice mai mult în viața lui.

Deși ai cele mai bune intenții, copilul tău – acum adult – s-ar putea să fie supărat de ceea ce consideră că este o intruziune în noua lui viață și o încercare de a-i submina independența. 

Amintește-ți că l-ai învățat suficiente abilități pentru a fi capabil să se descurce în viață, iar acum este un moment bun să le pună în practică. 

Copilul tău încă are nevoie de tine și va avea întotdeauna, dar rolul tău acum ar trebui să fie unul de consilier, mai degrabă decât o sursă constantă de instruire sau corectare a vieții lui. 

În loc să încerci să ai control asupra detaliilor vieții copilului tău, concentrează-te pe a face față disconfortului tău în moduri sănătoase:

  • Ocupă-te de activități pentru care nu aveai timp când copiii tăi erau acasă
  • Înscrie-te la un curs pe o temă care te interesează
  • Reconectează-te cu prietenii
  • Învăță noi abilități

Cu timpul, casa goală va deveni mai ușor de suportat. Te vei obișnui ca și copilul tău să fie responsabil de propria viață și vei începe să te bucuri de noua normalitate.

Stres emoțional

Dacă izbucnești în plâns la filme romantice sau chiar atunci când faci activități de rutină în casă, nu te îngrijora. Treci printr-o perioadă puternică din punct de vedere emoțional și ești mai sensibil la anumite situații care în mod normal nu te-ar fi afectat. 

Odată ce copilul tău a plecat de acasă, este posibil să te confrunți cu o paletă largă de emoții și sentimente:

  • Tristețe pentru trecerea timpului
  • Furie pentru că nu ai fost mai disponibil pentru copiii tăi atâta timp cât au stat în casă cu tine
  • Frustrare pentru deteriorarea relației de cuplu sau căsniciei
  • Frică pentru că îmbătrânești
  • Dezamăgire pentru că nu ești acolo unde ți-ai imaginat că ai fi în această fază a vieții tale

Orice simți este ok. Încercarea de a-ți nega durerea sau de a-ți suprima tristețea nu o va face să dispară și ar putea chiar să o agraveze, făcând-o să apară la momentul sau la locul nepotrivit.

Permite-ți să simți orice emoții apar și amintește-ți că emoțiile nu sunt corecte sau greșite. Mai degrabă, ele sunt o reflectare a situației cu care te confrunți.

Stres conjugal

În procesul de creștere a unui copil, multe cupluri își lasă relația deoparte și se concentrează foarte mult în jurul copiilor. Dacă ai petrecut ani de zile neglijându-ți căsnicia, s-ar putea să descoperi că relația ta are nevoie de ceva muncă de reparație, odată ce copiii pleacă de acasă.

Este posibil să nu știți ce să faceți cu voi înșivă ca și cuplu, dacă activitățile voastre s-au învârtit întotdeauna în jurul școlii și activităților copiilor. Să vă descoperiți din nou unul pe altul poate fi o mică provocare.

Unii parteneri descoperă că reacționează diferit la momentul plecării copiilor. Dacă unul dintre voi se adaptează mai bine sau apreciază viața fără copii în casă mai mult decât celălalt, este posibil să experimentați o tensiune suplimentară în relație.

 Fă-ți un scop din a te familiariza din nou cu viața în doi. Privește acest moment ca pe o oportunitate de a te reconecta cu partenerul tău și de a redescoperi ceea ce te-a determinat să te îndrăgostești de el la început.

Anxietate legată de copiii tăi

Indiferent dacă copilul tău pleacă la facultate sau pur și simplu se mută la casa sa, este normal să-ți faci griji despre cum se descurcă. Ceea ce nu este normal este să simți o anxietate constantă cu privire la asta. Să îi verifici permanent contul de social media sau să îi dai zeci de mesaje pe WhatsApp nu va fi de ajutor niciunuia dintre voi. Evită să îl suni ca să îl verifici sau să îi amintești lucruri banale, cum ar fi să se îmbrace că e frig afară sau să nu uite să își ia vitaminele. Aceasta este oportunitatea copilului tău de a-și întinde aripile și de a pleca pe cont propriu. 

Echilibrează dorința ta de a fi mereu informat cu nevoia de independență a copilului tău și creează un plan pentru a rămâne conectați. Puteți să stabiliți un apel telefonic săptămânal, să comunicați prin mesaje text sau e-mail sau să aveți o întâlnire săptămânală la cină, dacă copilul locuiește în apropiere.

După 18 sau mai mulți ani cât ai fost în control din postura de părinte, momentul în care copilul pleacă de acasă poate fi înfricoșător și emoționant deopotrivă.  Sentimentele pe care le trăiești acum se vor estompa pe măsură ce te vei obișnui cu o casă mai liniștită și o viață mai concentrată pe propriile tale dorințe.

Dacă simți că viața ta nu mai are sens sau crezi că depresia sau anxietatea ar putea fi mai gravă decât este normal, apelează la un terapeut sau la un grup de suport. Discuțiile cu oameni care trec prin aceleași experiențe sau ajutorul de specialitate te pot ajuta să depășești această perioadă dificilă și să integrezi faptul că ți-ai făcut datoria față de copilul tău și este timpul să te bucuri de viață și pentru tine, cu toate libertățile și oportunitățile pe care le ai.


Resurse utile:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/empty-nest-syndrome/art-20047165

https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_etom70c6

https://www.psychologytoday.com/us/conditions/empty-nest-syndrome

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/oct/25/how-to-cope-empty-nest-syndrome-children-move-out-gordon-ramsay

Citeşte şi:

Ce este anxietatea de separare și cum o gestionezi

Ce sunt stilurile de atașament și cum ne afectează relațiile cu ceilalți

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
BOMBĂ! Ilie Năstase îl face praf pe Klaus Iohannis! HALUCINANT ce i-a zis
Playtech.ro
BOMBĂ! Ilie Năstase îl face praf pe Klaus Iohannis! HALUCINANT ce i-a zis
"Eşti puiul lui mama?" O adolescentă de 14 ani din Bihor, mamă după ce a fost violată de un bărbat de 31 de ani
Observatornews.ro
"Eşti puiul lui mama?" O adolescentă de 14 ani din Bihor, mamă după ce a fost violată de un bărbat de 31 de ani
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie