• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Singurătatea este o stare negativă în care simți disconfort sau durere. S-ar putea să te simți singur, gol în interior, chiar nedorit. Nu este neobișnuit să te simți singur într-o mulțime de oameni sau alături de cineva drag. Acest sentiment de izolare socială are loc adesea chiar dacă atunci când ne aflăm printre alte persoane.

Potrivit cercetărilor recente, singurătatea este o problemă de sănătate publică. Mai mult, pandemia globală a adâncit o epidemie de singurătate pe tot globul, din cauza izolării, a distanțării sociale și a restricțiilor.

În cuplu, una dintre cele mai mari provocări este să te simți singur chiar dacă ai un partener „oficial”. Uneori, doar unul dintre parteneri resimte singurătatea, dar există situații când ambii parteneri se pot confrunta cu aceste stări. 

Motive pentru care te poți simți singur în timpul unei relații

Dacă te simți singur, poate că unul dintre voi s-a retras sau amândoi v-ați îndepărtat și nu mai comunicați ca înainte. Presiunile situaționale, cum ar fi apariția copiilor sau perioade stresante și aglomerate la serviciu, pot provoca rupturi în cuplu.  

S-ar putea să fiți prea obosiți pentru momentele de intimidate sau unul din parteneri s-ar putea simți prea presat de a satisface nevoile celuilalt. 

Este important să identificați amândoi ce vă provoacă sentimentele și să fiți sinceri unul cu altul. 

Dacă te simți singur într-o relație, s-ar putea să nu-ți împărtășești temerile, grijile și vulnerabilitățile cu partenerul tău sau, din contră, s-ar putea să te bazezi prea mult pe celălalt pentru a te ajuta să găsești sens vieții în perioadele de încercare.

Un alt motiv pentru care s-ar putea să te simți singur, chiar dacă ești într-o relație, este că încerci să umpli un gol care nu are nimic de-a face cu relația și pe care niciun partener, indiferent de ce ar face, nu îl poate umple. 

Semne de singurătate într-o relație

Iată câteva lucruri care ar putea indica sentimente de singurătate într-o relație:

  • Dacă te simți singur chiar și atunci când te afli în apropierea fizică a partenerului tău.
  • Dacă observi că nu poți comunica și ești mereu trist sau dezamăgit. 
  • Dacă nu mai ești dornic să împărtășești povești despre viața ta de zi cu zi cu partenerul tău. 
  • Dacă nu mai ai atracție sexuală față de partenerul tău.
  • Dacă încerci să eviți să petreci timp cu partenerul și îi spui celui mai bun prieten că lucrurile nu funcționează între voi.

Impactul singurătății în doi

Deși poate părea că nu este mare lucru, singurătatea este un factor de risc pentru afecțiunile cronice de sănătate.  Când te simți singur, cortizolul, care este un hormon de stres, crește, ceea ce poate împiedica performanța mentală, poate afecta sistemul imunitar și poate crește riscul de inflamație și boli de inimă.

Prețul pe care îl plătești pentru singurătatea resimțită în cuplu poate include o serie de probleme fizice și emoționale grave, inclusiv depresie, anxietate, abuz de alcool sau droguri și abuz domestic. 

Ce poți face pentru a reduce sentimentele de singurătate în cuplu

Limitează timpul petrecut pe rețelele sociale

Mulți oameni petrec o cantitate exagerată de timp pe Facebook, Instagram și alte aplicații, fără ca măcar să își dea seama de acest lucru. Deși social media este un mod viabil de a ne conecta atunci când nu putem fi împreună, a devenit clar că trăitul mai mult în mediul virtual decât în ​​viața reală are consecințe negative.

Odată cu răspândirea rețelelor sociale, oamenii vizionează în mod constant imagini cu cupluri fericite din toată lumea. Este firesc să te compari pe tine și pe partenerul tău cu acești oameni, mai ales când treci prin momente grele, fără să realizezi că în multe cazuri privești imagini superficiale, care reprezintă doar versiunea filtrată a vieții reale.  

O modalitate de a vă îmbunătăți relația este să vă culcați în același timp și să nu vă uitați pe telefon. Când un partener este distras de ce vede în ecran, celălalt se simte mai puțin apreciat și băgat în seamă.

Discută despre sentimentele tale cu partenerul

Împărtășește-ți sentimentele partenerului tău, fără a-l critica sau învinovăți. Spune-i cum te simți și ce te face să te simți așa, definește-ți nevoile și transmite-le celuilalt. Cel mai probabil, fiecare dintre voi trebuie să facă schimbări, dar acest lucru este posibil doar dacă există comunicare. 

Fă gesturi frumoase 

O carte preferată pe care să i-o dăruiești partenerului tău, să mergi să îi speli mașina sau să iei copiii de la școală în timp ce partenerul lucrează de acasă, să îi permiți să ia o pauză făcând ceva care să îi aducă bucurie, toate acestea pot fi gesturi care să vă ajute să vă îmbunătățiți relația și să producă apropiere. 

Faceți lucruri împreună

Să vă găsiți activități care vă plac amândurora și pe care le puteți face împreună vă poate ajuta să vă regăsiți și să recreați conexiunea dintre voi. Vă puteți înscrie împreună la dansuri sau puteți face acțiuni de voluntariat, care vă vor hrăni și nevoia de a ajuta și vă vor ajuta să petreceți mai mult timp împreună. 

Îmbrățișează-ți partenerul

Fii afectuos fizic. Când îți îmbrățișezi partenerul, eliberezi oxitocină, numită adesea „hormonul îmbrățișării”. Când vă atingeți unul pe altul, veți simți un sentiment de apropiere. Veți câștiga, de asemenea, sentimente mai profunde de conexiune, legătură și încredere.

Hrănește și alte relații apropiate

Sună-ți prietenii sau petrece timp cu membrii familiei. Nu uita să hrănești și celelalte relații importante din viața ta. Astfel îți vei aminti că iubești și ești iubit.

Încercați terapia de cuplu

Un terapeut de cuplu vă poate învăța tehnici a căror eficiență este deja dovedită în alte relații. Apelați la un profesionist pentru a vă ghida separat sau pe amândoi pentru a descoperi modalități concrete prin care puteți combate sentimentul de izolare într-o relație.  

A fi singur poate fi un lucru bun până la un punct, pentru că ne ajută să ne încărcăm bateriile, ne oferă timp pentru a ne explora pe noi înșine și trăirile pe care le avem. Cu toate acestea, dacă ești într-o relație și te simți singur și deconectat de partener, caută modalități de a te ajuta pe tine și relația ta. Fă ceva constructiv, pentru a construi o relație sănătoasă atât cu tine cât și cu partenerul tău. 

Citeşte şi:

Cum să îți îmbunătățești viața sexuală pentru a avea o relație împlinită

Ce faci dacă partenerul tău nu își dorește copii

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Observatornews.ro
Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac legile nu știu cum arată porcul”
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2021. Berbecii simt nevoia să ridice ochii din pământ și să privească cu mai mult curaj spre viitor
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie