Skopje – un oraș al patrimoniului istoric și al vieții urbane

Skopje este capitala Republicii Macedonia. Orașul este împărțit în două părți de cel mai mare râu din țară – râul Vardar. Orașul vechi este martor al istoriei vechi de secole și al modului tradițional de viață, în timp ce noul și modernul urmeaza evoluția și tendințele globale.

Este dificil să dai un răspuns universal întrebării – de unde ar trebui să înceapă explorarea orașului Skopie. Majoritatea oamenilor încep cu centrul orașului, deoarece există multe lucruri care trebuie vizitate și văzute.

Cu o plimbare pe străzile pavate ale orașului vechi, arhitectura lăsată de Imperiul Otoman este o mărturie a orașului vechi de secole. Structura medievală a cetății Kale este păstrată și este unul dintre locurile de cea mai mare importanță a orașului Skopje. Cetatea lui Iustinian I este unul dintre cele mai atractive locuri pentru cercetarea arheologică.

Descoperirile făcute de-a lungul timpului în incinta cetății Kale datează din epoca preistorică, de asemenea, din perioada antică și medievală până în perioada turcă și secolul al XX-lea.

Vechile biserici și moschei situate în partea veche a orașului reprezintă un exemplu tipic al unei vieți diferite în Macedonia ce imbina trecutul cu viața actuală a oamenilor. Călătoria din trecut în viitor se poate face doar prin trecerea unui pod – Podul de Piatră. În timpul existenței sale, timp de 6 secole, simbolul orașului Skopje a fost modificat de mai multe ori, dar astăzi este plasat pe steagul orașului ca element principal care leagă istoria de prezent. Lăsând în urmă trecutul și vechiul oraș, noul oras oferă o experiență complet diferită, pentru ochii și stomacul turiștilor. Mirosul mâncărurilor delicioase provenite din orice colț al orașului va satisface așteptările gastronomice ale turistilor și în același timp va oferi o plăcere absolută prin arhitectura și creativitatea orașului.

Orașul Skopje este cunoscut pe plan internațional ca fiind locul de naștere al Sfintei Maica Tereza. În 2009, în Skopje a fost construită o casă memorială dedicată vieții și activității acestei minunate femei. Locul unde s-a născut a devenit una dintre cele mai populare atracții din Skopje și face parte integrantă din harta turistică a Republicii Macedonia. La intrarea casei comemoriale este scris un mesaj călduros de bun venit, în amintirea acestei femei excepționale: „Întotdeauna binevoiește cu un zâmbet, pentru că zâmbetul este începutul iubirii”.

Skopje este un loc interesant și veți avea nevoie, probabil, de mai mult de o zi pentru a vedea cum funcționează acest oraș și ce poate oferi!

Pentru mai mulțe informații, consultați pagina următoare www.macedonia-timeless.com

Mai multe articole