• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Ce este stima de sine?

Pentru a avea o stimă de sine ridicată, este important să înțelegem ce este cu adevărat stima de sine. Stima de sine înseamnă să te tratezi cu  respect și admirație. Ea  este definită de specialiști ca „gradul în care calitățile și caracteristicile proprii sunt percepute ca fiind pozitive”.

Stima de sine ridicată nu înseamnă doar să te placi pe tine însuți, ci, în general, să te tratezi cu dragoste, valoare, demnitate și respect. Stima de sine pozitivă înseamnă, de asemenea, să crezi în capacitatea ta și în autonomia de a face lucrurile pe cont propriu. Înseamnă să crezi că ideile, sentimentele și opiniile tale au valoare.

Respectul de sine este modul în care te percepi și curprinde ceea ce crezi și prețuiești la tine și modul în care te raportezi la ceilalți. Este legat și de modul în care simți că ceilalți te privesc, te tratează și te apreciază. Acesta este motivul pentru care cei aflați în situații și relații abuzive sau care au suferit traume, în special în copilărie, au mai multe șanse de a suferi de o stimă de sine scăzută. 

Stima de sine nu depinde în totalitate de un singur factor, ci este alcătuită din viziunea personală asupra tuturor lucrurilor care definesc o persoană, inclusiv personalitatea, realizările, talentele, capacitățile, experiența, relațiile și corpul fizic, precum și modul în care percepem că ne văd ceilalți.

Fiecare persoană poate pune un accent deosebit pe anumite domenii care influențează stima de sine, cum ar fi acordarea unei importanțe suplimentare aspectului fizic, stării relației de cuplu, talentelor sau realizărilor profesionale. Toate acestea contribuie la realizarea stimei de sine.

Stima de sine ridicată înseamnă, în general, să ai o părere pozitivă despre tine. Asta nu înseamnă să iubești totul la tine sau să crezi că ești perfect. Chiar și pentru cei cu o stimă de sine ridicată este obișnuit să fie autocritici și să aibă anumite părți de care nu sunt mulțumiți. Persoanele cu o stimă de sine ridicată au mai multe gânduri pozitive decât negative despre sine. 

Stima de sine ridicată poate fluctua în funcție de circumstanțe. Este normal să fim afectați de anumite evenimente, cum ar fi pierderea jobului sau un eșec pe plan personal. Important este însă ca după depășirea unui obstacol, părerea noastră fundamentală despre noi înșine să nu se schimbe radical.

De ce este importantă stima de sine ridicată

Potrivit Asociației Psihologice Americane, a avea o stimă de sine ridicată este cheia pentru sănătate mintală și bunăstare. Stima de sine ne ajută să ne dezvoltăm abilitățile de a face față situațiilor de viață, de a gestiona adversitățile și de a trata cu reziliență evenimentele negative. 

Persoanele cu o stimă de sine ridicată nu au tendința de a da vina pe sine și a se îndoi de capacitățile lor atunci când se confruntă cu dificultăți. Mai degrabă decât să se simtă deznădăjduită, blocată sau nedemnă din cauza unor eșecuri percepute, o persoană cu o stimă de sine ridicată este mai probabil să caute ceea ce poate schimba sau îmbunătăți decât să se simtă fără speranță. În schimb, cineva cu o stimă de sine scăzută poate experimenta sentimente negative despre sine. 

Cercetările arată că a te simți pozitiv și respectuos față de tine, în special în copilărie, te ajută să te adaptezi la provocările vieții. O imagine sănătoasă de sine îți permite să îți dai seama că nu este sfârșitul lumii dacă ceva nu merge bine, dacă cineva te respinge, dacă faci o greșeală sau ai defecte.

Modul în care getionăm stresul este  strâns legat de nivelul de stimă de sine. Comportamentul prosocial reduce impactul negativ al factorilor stresanți asupra vieții de zi cu zi și ne ajută să gestionăm stresul mai eficient. 

Nivelurile mai ridicate de stimă de sine sunt predictive pentru un succes academic mai mare. 

În plus, o stimă de sine ridicată ne poate proteja împotriva multor afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. O stimă de sine ridicată este direct corelată cu satisfacția  față de viață  și cu capacitatea de a menține o atitudine favorabilă față de sine în situații dificile.

Cercetările arată, de asemenea, că persoanele cu o stimă de sine mai mare sunt mai fericite la locul de muncă, au relații sociale mai bune și, în general, un sentiment ridicat de bunăstare.

Riscurile stimei de sine scăzute

Reactivitate

O stimă de sine ridicată ne ajută să gestionăm  evenimentele nefavorabile și  judecățile negative sau stările de spirit ale altora. În schimb, o stimă de sine mai scăzută ne predispune la a lua personal critici sau respingeri și să presupunem că problemele altcuiva sunt legate de noi.

Acest lucru poate face persoanele cu o stimă de sine scăzută să fie mai reactive la circumstanțele de zi cu zi și la interacțiunile sociale. Cei cu o stimă de sine mai mică sunt mai puțin predispuși să-și țină emoțiile sub control, să facă față bine provocărilor și să privească viața dintr-o perspectivă sănătoasă.

Predispoziție către depresie

Legătura dintre stima de sine scăzută și condițiile de sănătate mintală este deosebit de puternică. Deși depresia nu creează scăderea stimei de sine, o stimă de sine slabă poate contribui la instalarea simptomelor asociate depresiei. 

O stimă de sine mai mare oferă protecție împotriva afecțiunilor de sănătate mintală, probabil datorită abilităților îmbunătățite de a face față situațiilor dificile, pozitivității mai mari și rezilienței.

Specialiștii arată că stima de sine scăzută este puternic corelată cu depresia, anxietatea, problemele emoționale, consumul de substanțe, stresul, tulburările alimentare și gândurile suicidale. 

Comportamente riscante

Studiile arată o legătură între stima de sine slabă și un risc crescut de comportamente riscante pentru sănătate, în special la adolescenți, cum ar fi consumul de droguri și alcool, fumatul conducerea în stare de ebrietate sau chiar auto-vătămare.

Deși înțelegem că o stimă de sine ridicată ne ajută să gestionăm mai bine situațiile de viață, apare întrebarea dacă poți avea prea multă stimă de sine. Da, este important să facem distincția între o stimă de sine sănătoasă și aroganță. Stima de sine ridicată nu înseamnă să fii egoist, să crezi că ești infailibil sau mai bun decât alții. Înseamnă doar să îți cunoști calitățile, să le apreciezi, să recunoști atunci când greșești, fără a face o tragedie și a te bloca în greșeală și să găsești mecanismele să depășești situațiile dificile, bazându-te pe forțele proprii. 

Citeşte şi:

Ce este reziliența emoțională și cum se poate dezvolta?

Cum ne controlăm mai bine furia? Ponturi pentru o viață liniștită

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
Playtech.ro
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Observatornews.ro
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021