De cele mai multe ori, nu ne temem de succesul în sine, ci de consecințele potențiale ale succesului. Așteptările de succes se bazează adesea pe ideea că atingerea obiectivelor înseamnă să facem sacrificii, compromisuri sau să suportăm pierderi, de aceea suntem foarte atenți la ce ne-ar putea costa succesul în cele din urmă.

  • Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Caracteristici ale fricii de succes

Frica de succes nu este întotdeauna ușor de observat. Unele semne pot indica însă că o persoană se confruntă cu această teamă. 

Lipsa obiectivelor: Având așteptări foarte mici, oamenii se asigură că nu fac niciodată progrese reale spre succes și astfel nu își setează obiective, ceea ce duce la o activitate nestructurată, cu rezultate mai slabe.

Renunțare: în multe cazuri, oamenii își deraiază propriul succes renunțând chiar înainte de a începe sau relativ repede după ce au făcut primii pași.

Procrastinare: Amânarea lucrurilor până în ultimul moment, ceea ce duce la o muncă făcută în grabă, ale cărei rezultate e posibil să nu fie din cele mai bune.  

Autosabotare: persoanele care se tem de succes pot pune obstacole care le scad șansele de a performa. Aceste comportamente pot varia de la acte minore de autosabotaj până la comportamente autodistructive mai grave.

Poate fi dificil să vedem aceste acțiuni ca fiind motivate de teama de succes. În multe cazuri, pot părea ca fiind lene, lipsă de motivație sau de disciplină. Indiferent de modul în care se manifestă această frică, ea subminează grav oamenii de la a-și trăi viața la potențialul maximum.

Identificarea fricii de succes

Dacă bănuiești că s-ar putea să te temi de succes, există câteva indicii în viața de zi cu zi care îți pot arăta dacă este într-adevăr vorba de asta sau nu. Printre caracteristicile fricii de succes se regăsesc: frica de ce s-ar întâmpla dacă ai fi în centrul atenției, îngrijorarea că cei dragi sau persoane importante pentru tine nu pot ține pasul cu succesul tău, anxietatea în legătură cu potențiale responsabilități noi în urma succesului, teama că lucrurile se pot complica odată cu succesul, insecuritatea cu privire la poziția în societate. 

Unii oameni sunt conștienți de aceste griji, dar mulți ar putea să nu aibă o perspectivă asupra adevăratelor cauze ale comportamentelor lor de autosabotare. Identificarea unei frici de succes implică deseori examinarea tiparelor de comportament în timp, ceea ce implică un proces de durată.

Cauze ale fricii de succes

Sindromul impostorului: Uneori, persoanele care au succes se tem că realizările lor sunt nemeritate sau că nu sunt la fel de bune ca ale altor specialiști din domeniul lor. În același timp, se pot teme și că nu se vor ridica la înălțimea așteptărilor sau că ceilalți vor descoperi că nu sunt ceea ce vor să pară.

Interpretarea greșită a sentimentelor asociate cu succesul: entuziasmul și anxietatea împărtășesc multe semnale fizice comune. Din această cauză, uneori este ușor să interpretezi greșit emoțiile de încântare și să le confuzi cu unele de spaimă. În mod firesc, vei căuta să eviți situațiile care pot să declanșeze aceste emoții.

Teama de reacții adverse: uneori oamenii se tem de succes din cauza repercusiunilor potențiale anticipate, de ordin social sau relațional. Cercetătorii au numit acest fenomen evitarea reacțiilor adverse. De exemplu, femeile pot evita promovarea la locul de muncă, deoarece se tem că nu se aliniază la rolurile tradiționale de gen. Cercetătorii au descoperit că femeile tind să asocieze succesul cu consecințe negative mai mari. 

Experiențe negative: Persoanele care au avut un rezultat negativ, deși au făcut un lucru bun – de exemplu, au fost acuzate că vor doar să braveze, să se laude cu o anumită faptă sau succes – se pot teme ca pe viitor să mai facă acțiuni cu rezultate pozitive, pentru a nu fi din nou acuzate.  

Autoeficiență slabă: Cercetările au constatat că persoanele care se tem de succes tind să aibă și o eficiență scăzută, adică să aibă anumite convingeri limitative cu privire la capacitatea de a-și atinge obiectivele.

Timiditate sau anxietate socială: persoanele timide sau anxioase din punct de vedere social se pot teme să reușească, deoarece nu vor să fie în centrul atenției.

Impactul fricii de succes

Teama de succes poate avea un impact negativ asupra întregii vieți a unei persoane. 

Satisfacție mai scăzută a vieții: Un studiu a constatat că această teamă a redus semnificativ satisfacția față de viață. Faptul că nu ne atingem potențialul real pe care îl avem și ne punem permanent frână, din teama de a nu ajunge prea sus, naște frustrări pe termen lung și acel sentiment că „ne-a trecut viața degeaba”.

Dificultăți de urmărire a obiectivelor: Cercetările au constatat, de asemenea, că frica de realizare a fost corelată cu dificultățile de inițiere și menținere a acțiunii și a motivației. Deoarece primii pași către un obiectiv sunt atât de dificili, oamenii care se tem de succes au, de regulă, rețineri în a începe ceva sau pot constata că încep proiecte și apoi le lipsește motivația de a le continua.

Reducerea stimei de sine: Deși realizarea este în mod normal asociată cu o stimă de sine puternică, acest lucru poate să nu fie cazul celor care se tem să aibă succes. Scăderea stimei de sine în urma unui succes merge mână în mână cu sindromul impostorului, deoarece oamenii nu corelează realizarea cu abilitățile, cunoștințele sau munca depusă. 

Așteptări scăzute: Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu frică de succes tind să adopte obiective academice și de carieră scăzute în comparație cu abilitățile lor.

Cum depășești teama de succes

În afară de a apela la un terapeut, există acțiuni pe care le poți face pe cont propriu pentru a depăși frica de succes. Acestea includ reflectarea asupra naturii și sursei fricii și identificarea comportamentelor care apar ca urmare a acestor declanșatori.

Gestionarea stresului

Stresul poate juca un rol în frica ta, de aceea este important să cauți modalități de relaxare și gestionare a stresului și anxietății. Pentru început, poți încerca tehnici, cum ar fi: respirație adâncă, exerciții fizice moderate, meditație, scrisul în jurnal, afirmații pozitive, relaxare musculară prin masaj. 

Identificarea convingerilor negative

Găsirea modalităților de reformulare a gândurilor despre realizări poate fi, de asemenea, o strategie eficientă de adaptare. Începe să fii atent la unele dintre convingerile negative pe care le-ai putea avea despre realizări și succes. Este foarte posibil ca ele să nu fie ale tale, ci să fi fost auzite de la părinți sau bunici, în niște vremuri care nu mai au prea mare legătură cu ceea ce trăim noi astăzi. 

Odată ce ai identificat aceste convingeri negative care te limitează și ai devenit mai conștient de ele, poți începe să lucrezi pentru a le înlocui cu unele pozitive și care te pot conduce, ușor, ușor, către acceptarea succesului. 

Vizualizarea succesului

Exercițiile de vizualizare implică să îți imaginezi cum arată succesul, cum te face să te simți, ce ai obține bun în urma lui, astfel încât să te familiarizezi cu acea stare și să o poți integra mai ușor. 

Indiferent de motivele pentru care ne este frică de succes, recomandarea este să lucrăm la gestionarea și limitarea acesteia, pentru a ne putea manifesta cât mai aproape de potențialul nostru real și a avea o viață împlinită și fericită. 

Citeşte şi:

Cum ne controlăm mai bine furia? Ponturi pentru o viață liniștită

5 efecte pozitive ale visatului cu ochii deschiși

Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
PARTENERI - GSP.RO
Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Playtech.ro
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Detalii înfiorătoare: Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulți cineaști au demisionat după ce s-a tras cu muniție letală pe platou
Observatornews.ro
Detalii înfiorătoare: Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulți cineaști au demisionat după ce s-a tras cu muniție letală pe platou
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele