• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach-asistent în cadrul grupului de suport pentru divorț, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Pentru orice om, să fie forțat să facă ceva este foarte greu de acceptat și digerat, de aceea cerințele care condiționează continuarea unei relații pot duce adesea la sfârșitul ei. Există însă și cazuri speciale în care ultimatumurile pot salva o relație sau o pot face mai puternică. 

Ce este un ultimatum?

Când îi dai un ultimatum partenerului tău, îl avertizezi sau îi ceri să acționeze într-un mod anume și într-o perioadă specificată sau riscă să te piardă pe tine și relația.

Conform terapeuților de familie, ultimatumurile nu sunt niciodată o idee bună, dar oamenii apelează la ele atunci când se simt neputincioși în fața comportamentului partenerului și refuzului acestuia de a se schimba. 

Ultimatumurile în relație pot avea mai multe cauze și pot îmbrăca mai multe forme. Câteva tipuri de ultimatumuri pe care le dau oamenii în relațiile de cuplu includ:

  • Cerința ca până la finalul unei luni partenerul să se decidă dacă relația devine una de lungă durată
  • Amenințarea unuia dintre parteneri că va ieși din relație dacă până la finalul anului nu are loc căsătoria
  • Cerința ca partenerul să renunțe la o persoană sau la o situație cu care nu ești de acord, altfel te pierde

De ce sunt ultimatumurile periculoase pentru o relație

Specialiștii avertizează, în primul rând, că ultimatumurile sunt o formă de abuz emoțional, deoarece subminează securitatea în relație. Aceste amenințări forțează schimbări în comportament și duc adesea la resentimente și nesiguranță, deoarece îl presează pe unul dintre parteneri să facă ceva împotriva voinței lui.   

Ca și în cazul părinților care își amenință copiii, dar nu recurg și la fapte, și în relațiile de cuplu, partenerul care condiționează rămânerea în relație, rar merge până la capăt și chiar pleacă dacă schimbările nu se produc. Astfel, persoana care dă ultimatumul își pierde respectul și credibilitatea partenerului, iar consecința și mai gravă este pierderea respectului de sine. Să îți pierzi încrederea în tine este mult mai greu de gestionat decât pierderea unui partener care nu ia în calcul dorințele și nevoile tale. 

Deși într-un cuplu normal ultimatumurile nu sunt deloc recomandate, există situații în care reprezintă chiar singura soluție și ar putea funcționa, spre binele ambilor partener și al relației. Acestea sunt, în general, cazurile care implică violență domestică, dependență de alcool, droguri, jocuri de noroc sau alte comportamente care periclitează siguranța și sănătatea unuia sau ambilor parteneri și securitatea relației în sine. 

De asemenea, dacă partenerul depășește recurent limitele cu anumite comportamente, de exemplu are o igienă precară, locuiește departe de tine și nu face nimic să schimbe acest lucru, refuză să îți cunoască familia și prietenii, minimizează subiectele importante pentru tine, poate un ultimatum te-ar lămuri dacă intențiile sunt sunt într-adevăr serioase, dacă relația contează pentru el și dacă își dorește să o ducă mai departe. 

Pentru probleme și neînțelegeri uzuale însă este recomandat să apelăm la alte metode de comunicare și la strategii mai blânde și mai puțin radicale. 

Dacă totuși decizi să îi dai partenerului un ultimatum, acesta ar trebui să fie făcut cu tact și numai ca ultimă soluție. Este indicat totuși să iei în calcul și riscurile, atât cele legate de relație și de partener, cât și cele care te privesc în mod direct. De exemplu, dacă îi dai partenerului un ultimatum și el decide să facă acea schimbare, te vei întreba mereu dacă a făcut-o pentru că te iubește cu adevărat sau doar pentru că s-a simțim amenințat și constrâns. 

Alte strategii de încercat în loc de ultimatum

Deci ești într-un impas în relația ta, indiferent de motive, există modalități de a comunica acest lucru partenerului și fără să folosești ultimatumurile. 

Comunicare deschisă și clară

Una dintre cele mai bune modalități de a rezolva problemele relației fără a folosi un ultimatum este printr-o comunicare clară și deschisă. Partenerul este cel care îți știe, teoretic, toate vulnerabilitățile. Ar trebui să îți cunoască și nevoile, și dorințele, iar într-o relație bazată pe încredere, comunicarea acestora este esențială pentru a evita conflictele majore. Discută periodic în mod deschis și onest cu partenerul tău pentru a clarifica problemele existente. 

Stabilirea limitelor

O altă alternativă excelentă pentru ultimatumuri în relații este crearea de limite. În timp ce ultimatumurile se concentrează pe schimbările comportamentale pe care vrei să le facă partenerul tău, limitele se concentrează pe tine și pe lucrurile de care ai nevoie pentru a fi fericit și a te simți în siguranță în relația ta.

Comunicarea grijilor sau nemulțumirilor către partenerul tău poate face minuni pentru creșterea relației. Partenerii din cuplurile care comunică în mod regulat tind să se simtă auziți și luați în serios și astfel este mai puțin probabil să recurgă la amenințări.

Sunt recomandate discuții săptămânale, în care partenerii să se țină la curent unul pe altul cu lucrurile care funcționează și să  abordeze eventualele provocări sau nemulțumiri cu care se confruntă. 

Mai simplu spus, prioritizarea comunicării și a limitelor sănătoase atunci când există dispute vă poate ajuta să cultivați o relație mai sănătoasă, fără ultimatumuri, care trebuie să rămână ultima opțiune între doi oameni care împărtășesc sentimente și valori comune. Dacă tu și partenerul tău aveți probleme de comunicare, luați în considerare să apelați la un terapeut de cuplu, care vă poate indica o serie de strategii deja testate și care au funcționat în alte cazuri.

Citeşte şi:

Singurătate în doi. Ce faci când te simți singur într-o relație?

Ce înseamnă să fii într-o relație exclusivă și când știi că este momentul potrivit

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Un jandarm din Bucureşti a oferit imaginile anului la parada de 1 Decembrie: cum a reuşit să cadă de pe cal
Observatornews.ro
Un jandarm din Bucureşti a oferit imaginile anului la parada de 1 Decembrie: cum a reuşit să cadă de pe cal
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Știrileprotv.ro
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Loţi Boloni s-a întâlnit cu Ronaldo. La ce echipă l-a sfătuit să se transfere: ”Pot să ghicesc de ce a făcut asta”
Telekomsport
Loţi Boloni s-a întâlnit cu Ronaldo. La ce echipă l-a sfătuit să se transfere: ”Pot să ghicesc de ce a făcut asta”
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie