Cu toate acestea, visatul cu ochii deschiși nu este neapărat o caracteristică a copiilor. Toți oamenii visează cu ochii deschiși, iar specialiștii sunt de părere că ne petrecem între 30 și 50% din timpul nostru visând cu ochii deschiși. 

  • Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Visatul cu ochii deschiși poate fi definit ca reveria pe care o experimentăm în timp ce suntem treji. În momentele în care suntem în această stare, mintea noastră zboară, iar aceste interludii sunt scurte devieri din lumea reală. Contrar a ceea ce am fost învățați, să visezi la lucruri plăcute este departe de a fi inutil.

Visatul cu ochii deschiși diminuează stresul și anxietatea

Punând puțin pe pauză lumea zgomotoasă din afară, permiți gândurilor să curgă liber. Acest lucru favorizează relaxarea și explorarea mentală. Când gândurile noastre curg astfel, suntem în ceea ce se numește stare de undă alfa. Când suntem în zona alfa, suntem calmi și nu ne gândim la nimic cu încrâncenare. Din această prspectivă, pauzele de visare nu sunt doar distracții, ci sunt chiar necesare, deoarece creierul nu poate menține concentrarea și productivitatea non-stop. O bună sănătate a creierului necesită câteva perioade regulate de relaxare.

După o zi lungă de muncă sau după o discuție în contradictoriu cu un prieten, lasă-ți mintea să plutească spre ceva plăcut, complet fără legătură cu problemele zilei care a trecut. Acest lucru te poate ajuta să te distanțezi de circumstanțele îngrijorătoare. Visatul cu ochii deschiși ne poate fi foarte util, mai ales atunci când avem de-a face cu amenințări percepute – cum este situația pandemică, de exemplu – sau cu medii excesiv de aglomerate. 

Dacă te simți din ce în ce mai anxios, primul pas este să te îndepărtezi de factorul de stres. De exemplu, dacă lucrezi, ia-ți câteva minute de pauză, respiră adânc și gândește-te la ceva plăcut. Te poți imagina într-un loc în care îți place să faci drumeții în pădure sau te poți gândi în detaliu la mașina nouă pe care ți-o dorești. Ce culoare ți-ar plăcea? Ce caracteristici ar avea? Când vei încheia reveria, deja te vei putea întoarce mai relaxat la munca ta. 

La fel ca meditația sau activitățile odihnitoare, visatul cu ochii deschiși acționează ca un remediu natural pentru a atenua stresul și anxietatea.

Visatul cu ochii deschiși contribuie la rezolvarea mai ușoară a problemelor

Visele de zi nu sunt doar mini-evadări. Permiterea gândurilor să se plimbe liber ne revitalizează și ne dă posibilitatea să privim o problemă din unghiuri la care poate nu ne-am fi gândit. 

În afară de a avea o perspectivă nouă, visatul cu ochii deschiși pare să funcționeze mai bine decât încercarea forțată de a găsi o soluție. Într-un studiu care a urmărit diferite modele de gândire, cercetătorii au ajuns la concluzia că lăsatul liber al minții, cu moderație, desigur, este un proces cognitiv care poate conduce la idei noi și este uneori mult mai benefică decât concentrarea excesivă. 

Atunci când suntem mult prea cufundați în problemă, este posibil să trecem cu vederea informații sau aspecte importante. Odată ce ne lăsăm mintea liberă, se pot ivi amintiri sau lucruri pe care le-am citit sau le-am văzut la un moment dat și pe care le putem folosi în rezolvarea problemei cu care ne confruntăm.

Așadar, dacă te confrunți cu o problemă căreia nu îi mai găsești rezolvarea, în loc să încerci mai mult să o rezolvi, încearcă opusul, s-ar putea să dea roade. 

Visatul cu ochii deschiși folosește diverse părți ale creierului 

Nu este un secret faptul că tinerii și copiii visează mult cu ochii deschiși. A avea „capul în nori”, așa cum unii oameni descriu visarea, se dovedește a fi mai mult decât o distracție.

Ceea ce se întâmplă în creierul uman în timp ce visăm cu ochii deschiși sunt niște procese complexe. Pe măsură ce mintea umblă liberă, utilizăm părți ale creierului care activează în mod simultan rețeaua executivă de rezolvare a problemelor și rețeaua de creativitate.

Pe măsură ce activăm aceste zone cerebrale diferite, accesăm informații care ar fi putut să nu fie la îndemână sau să fie inactive. Prin urmare, visatul cu ochii deschiși creează conexiuni importante în creierul nostru.

Visatul cu ochii deschiși ajută la atingerea obiectivelor

Cercetările recente arată că gândurile presupus aleatorii care apar în timp ce visăm cu ochii deschiși sunt de fapt de multe ori motivate de obiectivele noastre. 

Sportivii și artiștii folosesc uneori visarea cu ochii deschiși pentru a exersa înainte de joc sau de performanță. Această metodă pregătește  creierul pentru succes. Este ca și cum ai practica mental mai degrabă decât fizic pentru a obține rezultatul pe care îl dorești. 

Visatul cu ochii deschiși la unul dintre obiectivele tale din viața reală te ajută să te gândești într-un mod relaxat la la pașii pe care i-ai  face, la modalitățile de a rămâne motivat și îți poate da și câteva idei despre cum să depășești obstacolele. 

Visatul cu ochii deschiși stimulează creativitatea

Cercetările au stabilit că visatul cu ochii deschiși determină niveluri mai ridicate de creativitate. Majoritatea dintre noi avem momente de aha în timp ce facem lucruri banale precum spălatul vaselor sau datul cu aspiratorul, unde nu trebuie să ne concentrăm prea tare asupra sarcinii și creăm spațiul mental pentru a primi noi informații. Rareori suntem învățați să ne lăsăm mintea să rătăcească și să stai concentrat doar pe apsectele din viața reală este ca și cum ai avea grijă doar de un copac dintr-o pădure gigantică. Visatul cu ochii deschiși permite minții să vadă întreaga pădure, ceea ce creează o perspectivă diferită și stimulează creativitatea.

Când mintea  nu trebuie să călătorească pe o pistă îngustă, ea reorganizează toate informațiile și formează conexiuni noi și neașteptate. A fi distras și a-ți permite mintea să rătăcească este un proces puternic pozitiv, cu urmări benefice. 

Visatul cu ochii deschiși a obținut o reputație destul de proastă de-a lungul timpului. Cu toate acestea, în ultima vreme, specialiștii atrag atenția asupra beneficiilor acestui obicei. Desigur, această activitate nu trebuie să devină principală și să înlocuiască acțiunea efectivă, ci este bine să o folosim ca pe un stimulent atunci când suntem prea tensionați, anxioși sau frustrați că nu dăm de capăt unei probleme de prea mult timp. 

Citeşte şi:

De ce n-ar trebui să ne ferim de plâns? Efectele benefice ale plânsului asupra organismului

12 beneficii neștiute ale muzicii asupra calității vieți

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Pagubă de 30.000 de lei pentru o femeie din Iaşi. Cum a rămas peste noapte fără bani pe card
Playtech.ro
Pagubă de 30.000 de lei pentru o femeie din Iaşi. Cum a rămas peste noapte fără bani pe card
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Observatornews.ro
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021