• Ioana Marinescu este consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer. De la începutul anului 2021, este coach – asistent în cadrul grupului de suport pentru divort, un program de sprijin prin metoda coaching-ului, unde asistă și consiliază persoane care trec prin trauma divorțului. Mai multe despre Ioana Marinescu, pe pagina de autor.

Frica de vorbit în public apare deseori pe locurile fruntașe în rândul temerilor mari ale omenirii, alături de frica de moarte. Specialiștii au descoperit, de-a lungul timpului, o serie de tehnici care ne ajută să ne organizăm mai bine discursul, să interacționăm mai eficient și să reducem anxietatea, pentru a putea să susținem prezentări sau discursuri publice. 

Vorbitul în public. 15 tehnici pentru un discurs de succes

Acceptă-ți emoțiile

Toți oamenii simt unele reacții fiziologice, cum ar fi bătăi accelerate ale inimii, tremurul mâinilor sau transpirație în exces, înaintea unui eveniment important. Nu asocia aceste emoții cu ideea că vei avea o performanță slabă sau te vei face de râs. Unele emoții sunt bune, pentru că adrenalina ne pune în stare de alertă și ne poate ajuta să avem rezultatele dorite. 

Pregătește-te și exersează

Cel mai bun mod de a depăși anxietatea este să te pregătești temeinic. Fă-ți timp pentru a scrie ceea ce ai de prezentat și a revizui notițele de câteva ori. Odată ce ai devenit familiar cu materialele, exersează discursul de mai multe ori. O poți face în fața oglinzii, te poți înregistra sau poți ruga un prieten să te asiste și să îți ofere feedback.  

După ce știi suficient de bine conținutul, repetă-l și cu distrageri în jur, pentru a testa cât ești de pregătit pentru situații neprevăzute. Încearcă să susții discursul cu televizorul deschis sau în timp ce copiii tăi te întreabă lucruri sau se joacă zgomotos în jurul tău. Cu cât sunt provocările mai mari în faza de pregătire, cu atât vei putea să le faci față în situația reală.   

Înainte de a susține discursul, ia-ți câteva minute pentru a sta singur și a-ți goli mintea. Poți apela la câteva exerciții de relaxare sau la meditație. 

Cunoaște-ți publicul. Discursul tău este despre audiență, nu despre tine

Înainte de a începe să-ți creezi mesajul, ia în considerare cui este destinat. Află cât poți de multe despre cei care îți vor asculta discursul. Astfel vei ști cum să alegi cuvintele, nivelul de informații, cum să le organizezi și cum să realizezi acele cârlige care să motiveze publicul. Într-un fel te vei pregăti pentru un discurs la un eveniment informal, unde accentul va fi pe distracție și altfel la un eveniment corporatist, unde va trebui să inspiri și să motivezi.

Familiarizează-te cu mediul

În afară de a cunoaște publicul, este indicat să cunoști și locul unde vei vorbi. Ajungi acolo înainte, pentru a-ți da timp să te acomodezi cu atmosfera și să te simți pregătit. Dacă susții o prezentare online, asigură-te că ai testat foarte bine echipamentul înainte de a începe și că intri online înaintea celorlalți, pentru a face ultimele verificări. 

Organizează-ți materialul în modul cel mai eficient pentru a-ți atinge scopul

Creează cadrul pentru discurs. Scrie subiectul, scopul general, scopul specific, ideea centrală și punctele principale. Asigură-te că atragi atenția publicului în primele 30 de secunde, care sunt cruciale pentru succesul unui discurs.

Urmărește feedback-ul și adaptează-te 

Păstrează atenția asupra publicului. Măsoară reacțiile, ajustează mesajul și rămâi flexibil. Este important să păstrezi un echilibru. Un discurs imprevizibil sau neadaptat va duce la pierderea atenției audienței, indiferent de cât de interesați păreau la început.  

Pune-ți amprenta personală

Fii tu însuți, nu deveni un robot. Vei avea o credibilitate mai bună dacă lași să transpară propria personalitate în ceea ce spui, iar publicul tău va avea mai multă încredere dacă te percepe ca pe o persoană reală. Nu ezita să dai exemple personale, să vorbești despre tine în raport cu subiectul prezentat, să te arăți audienței așa cum ești. 

Folosește umorul și emoțiile

Nu contează despre ce vorbești, există întotdeauna loc pentru emoții și umor. Este posibil ca oamenii să nu-și amintească tot ce ai spus, dar își vor aminti cum i-ai făcut să se simtă. Anecdotele sau lucrurile amuzante inserate cu tâlc în prezentare pot atrage atenția, iar o poveste spusă la momentul potrivit sensibilează și menține atenția. 

Evită să citești de pe foaie

Citirea  discursului de pe foi fracturează conexiunea interpersonală. Prezentarea liberă, naturală creează conexiune și atrage atenția asupra vorbitorului și mesajului transmis. O scurtă schiță cu principalele subiecte de atins te poate ajuta să nu îți pierzi linia și ideile.

Menține contactul vizual

Indiferent de mărimea audienței, contactul vizual este foarte important, deoarece îl face pe interlocutor să simtă că vorbești direct cu el și pentru el. Dacă vorbești unei săli mici, încearcă să realizezi contact vizual cu fiecare persoană, pe cât posibil. Dacă sala este mare, nu te limita la a privi doar rândurile din față, ci uită-te și la oamenii din spate. 

Folosește-ți vocea și mâinile eficient. Evită gesturile care trădează nervozitate

Comunicarea nonverbală poartă cea mai mare parte a mesajului. Cuvintele contează, dar comunicarea este mai mult despre ton și limbajul corpului. O prezentare bună transmite ideile vorbitorului în mod clar și fără distragere. 

Schimbă tonul și volumul vocii

Folosește inflexiunile din tonul vocii pentru a rupe ritmul și a crea dinamism discursului. Un vorbitor monoton, care nu pare să fie mișcat de nimic din ceea ce spune va pierde publicul, indiferent de cât de interesant este subiectul abordat. 

Fă pauze lungi și încetinește ritmul

Pauzele ajută la a accentua lucrurile importante și facilitează conectarea emoțională cu publicul. Stabilește câteva puncte-cheie în discurs unde să te oprești, pentru a lăsa loc publicului să asimileze ceea ce ai spus. De asemenea, în timp ce vorbești, rărește ritmul, pentru a lăsa spațiu de gândire auditoriului. 

Utilizează cu moderație materialele ajutătoare

Prea multe fotografii sau fișiere audio-video inserate în prezentare pot rupe legătura cu publicul, așa că este recomandat să le folosești moderat. Acestea au rolul de a clarifica conținutul, de a capta și menține atenția publicului, dar trebuie folosite la momentul potrivit și cu măsură

Atrage atenția la început și realizează un final dinamic

Îți place să auzi un discurs care începe cu „Astăzi am să-ți vorbesc despre X”? Probabil că nici altora. Începe discursul cu o statistică interesantă, o glumă sau un citat concis și atractiv. Încheie discursul cu un rezumat și o declarație puternică, în măsură să se rețină și să motiveze publicul.  

Vorbitul în public este o modalitate excelentă de a ne conecta cu oamenii și o abilitate pe care ar trebui să o stăpânim cu toții. O comunicare bună nu este niciodată perfectă și nimeni nu se așteaptă să fii perfect. Dacă acorzi timpul necesar pentru pregătire și ții cont de aceste reguli simple, ai toate șansele să reduci emoțiile și să ții un discurs reușit, care să inspire și să rămână în memoria auditoriului. 

Citeşte şi:

Cum să recunoști și să gestionezi comportamentul evitant

Cum îți dai seama că ai o stimă de sine scăzută și ce poți face pentru a-ți recăpăta încrederea în tine

Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
Playtech.ro
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Știrileprotv.ro
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută