Ilie Năstase, despre uriașul scandal referitor la blaturile din tenis: «Greu de crezut că e adevărat»

18 ianuarie 2016 21:45

Potrivit jurnaliştilor de la BBC şi BuzzFeed, în hora meciurilor aranjate s-ar fi prins jucători din Top 50, inclusiv câştigători de turnee de Mare Şlem. Fostul mare tenismen Ilie Năstase (69 de ani) nu înţelege de ce ar risca un sportiv de top, care poate câştiga sume considerabile evoluând corect.

Libertatea: Vi se par plauzibile dezvăluirile despre meciurile aranjate din tenis?

Ilie Năstase: Domnule, din ce citesc, din ce aud, tot sportul e afectat de chestia asta, şi cum tenisul e un sport… Totuşi, nu-mi pot explica un anumit lucru: văd că se vorbeşte de jucători din Top 50, ba chiar de câştigători de turnee de Mare Şlem. Păi, ăştia sunt sportivi care pot câştiga mulţi bani şi fără să facă blaturi! De ce să rişte pentru câteva zeci de mii de euro?

Să înţeleg că nu vă surprinde existenţa blaturilor, ci nivelul la care s-a ajuns?

Cam aşa ceva. Să zicem că un “anonim” din circuit se poate bucura la banii ăia, pentru că cine ştie cât timp i-ar lua ca să-i câştige cinstit, pe teren, dar un star… Greu de crezut că e adevărat. Nu ştiu cât e realitate şi cât este imaginaţia celor care comentează sportul.

Puteţi fi mai exact?

Pe sportivi, în special pe sportivii de top, e o presiune imensă. Fanii, presa, toată lumea se aşteaptă să câştige meci de meci, dar nu se poate aşa ceva. Cum apare un eşec, cum apar discuţiile, că de ce a pierdut, că de ce n-a jucat altfel şi tot aşa. Pe unii, mintea îi poate duce şi la chestii “necurate”.
Trişorii trebuie excluşi pe viaţă

Dar sunteţi de acord că există meciuri normale şi meciuri ciudate, eşecuri acceptabile şi eşecuri greu de înţeles?

Da, dar câte sunt astea? La un sportiv de top, unul, două, trei pe an. Şi Simona Halep pierde meciuri, dar o face foarte rar la jucătoare mult mai slab cotate.
Ce sancţiuni ar merita vinovaţii, dacă dezvăluirile presei se vor adeveri?
Excluderea pe viaţă! Şi confiscarea tuturor titlurilor. Cum a păţit Lance Armstrong (n.r. – ciclist american deposedat de cele şapte titluri în Turul Franţei, din cauza dopajului), chiar dacă din alt motiv. Pentru dopaj, dar şi dopajul tot o înşelătorie este.
Halep debutează azi 

Monica Niculescu s-a impus ieri cu 6-2, 6-1 în faţa braziliencei Teliana Pereira, în turul inaugural al Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului. În această dimineaţă au fost programate patru partide cu participare românească pe tabloul feminin (orele de start din paranteze sunt aproximative): Andreea Mitu – Julia Georges (ora 4.15), Johanna Larsson – Irina Begu (ora 6.30), Storm Sanders – Alexandra Dulgheru (ora 8.00), Shuai Zhang – Simona Halep (ora 10.00). Ultimele trei meciuri vor fi transmise în direct de Eurosport 1.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro