Pierre Bergé, partenerul al lui Yves Saint Laurent, a murit la 86 de ani

08 septembrie 2017 18:54

Omul de afaceri francez Pierre Bergé, partenerul al lui Yves Saint Laurent, a murit la 86 de ani în locuința sa din sudul Franței, scrie BBC News.

Bărbatul de 86 de ani, care l-a ajutat pe creatorul de modă Yves Saint Laurent să-și creeze brandul de renume mondial, a suferit o boală lungă, a anunțat fundația caritabilă înființată de cei doi.

Saint Laurent și Bergé au înființat împreună brandul YSL în 1961.

Bergé a fost foarte implicat în campaniile de recunoaștere a drepturilor homosexualilor și a înființat Sidaction, o organizație de strângere de fonduri dedicată cercetării și tratamentului SIDA, în 1994.

El a murit vineri la casa sa din Saint-Rémy-de-Provence.

Fostul ministru francez al culturii, Jack Lang, l-a descris drept un „adevărat prinț al artelor și culturii”.

Bergé era un provincial ambițios care a venit la Paris după al doilea război mondial și și-a făcut o nouă viață printre elitele din artă și modă. În prima zi petrecută în Paris, în 1948, mergea de-a lungul Champs-Elysées, când poetul Jacques Prevert a căzut de la o fereastră și a aterizat exact peste el.

În primii săi ani în oraș, Bergé a devenit iubitul artistului Bernard Buffet și a fost prieten cu Albert Camus și Jean Cocteau. Dar în 1958 l-a întâlnit pe tânărul designer Yves Saint Laurent care i-a schimbat viața. Cei doi s-au despărțit în 1976, dar au rămas parteneri de afaceri și prieteni pentru toată viața.

Vânzarea casei de modă din anii 1990 i-a făcut pe amândoi foarte bogați.

Saint Laurent a murit din cauza cancerului cerebral în 2008.

În această toamnă, Bergé urma să inaugureze două muzee dedicate lui Yves Saint Laurent în Paris și Marrakech. „Yves și cu mine ne-am iubit unul pe altul: este important să spunem acest lucru. Și ne-am propus să creăm o nouă modă și am avut un succes magnific”, a declarat el în 2016.


Citește și: EXCLUSIV | Români în calea uraganului Irma. Cum s-au pregătit pentru fenomenul extrem


Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro