12 Oct. 2017 12:00 , de Florian Gheorghe

EXCLUSIV/ Zoli de la ”Sarmalele reci” nu prea mai cântă. E vegan, traduce și ține conferințe antroposofice

Distribuie

Zoltán András, omul datorită căruia generații de tineri au prins drag de rockul românesc prin trupa sa de istorie, Sarmalele Reci, nu mai mănâncă astfel de delicii culinare tradiționale, e vegetarian și, greu de crezut pentru cei ce-l știau pe scenă, ține conferințe antroposofice.

Proaspăt conferențiar al Societății Antroposofice din România, Zoltan se ocupă cu lămuritul profanilor despre căile de cunoaștere care ar dori să conducă spiritualul din ființa omului, la spiritualul din Univers. Intitulată 'Răspunsuri antroposofice la întrebări cotidiene cu Zoltán András', inițiații în doctrina esoterică sus menționată, vor încerca să înțeleagă determinările esoterice ale religiilor existente. În acestă postură greu de imaginat, artistul se va întâlni sâmbătă, cu pasionații antroposofi din Craiova.

Antroposofia este o concepție despre om și lume fundamentată de Rudolf Steiner care își propune să ofere cunoștințe despre lumea spirituală obținute prin cercetare sprirituală-științifică. Ea susține existența unor facultăți de percepție suprasensibilă în cazul tuturor oamenilor, prin dezvoltarea cărora, urmând o metodă precisă și sistematică, se poate atinge perceperea nemijlocită a spiritualului. Un alt obiectiv este acela de a prezenta o concepție occidentală asupra noțiunilor de reîncarnare și karma, spre deosebire de aceea descrisă de perspectiva teosofică, de care s-a desprins la începutul secolului XX.

Mai rar pe scenă cu formația sa de suflet, Zoli (49 ani) își imparte timpul cu o altă trupă de-a sa, Jazzapella (cu care a participat recent la Sibiu Jazz Festival), și cu celaltă meserie a sa, aceea de traducător profesionișt, interpret la conferințe și seminarii. De 'Sarmelele reci' s-a lăsat, a devenit bio vegetarian și acest fapt a contribuit vizibil la schimbarea imaginii sale.

Altfel, liber profesionist, Zoli își petrece mult timp cu şi băiatul său Aron, în vârstă de 9 ani, care-i seamănă leit și căruia pare că-i este părinte, dar și prieten.

Sarmelele Reci, una din trupele care a scris ABC-ul rockului de după 89, amintim succese precum 'Violeta', 'O data-n viață', 'N-ai nimic pe sub tricou', 'La televizor', 'Țara te vrea prost' ori 'Șpriț de vară' continua să activeze concertistic datorită fanilor fideli pe care i-a păstrat, în ciuda abandonării activității discografice. Ultimul album l-au lansat în urmă cu cinci ani și au hotărât că nu e cazul să facă compromisuri, să-și schimbe genul pentru a fi la radio.

 

Loading...
Comentarii