Documentele publicate în aceste zile despre politicile Uber în 40 de țări – trafic de influență grosolan, dincolo de limitele lobbyului, folosirea celor mai puternici lideri pentru zdrobirea voinței politicilor locale – ne arată un tip de imoralitate care ar trebui să ne trezească din mirajul capitalismului tehnologic. Mirajul tehnologic și corporatist se mai putea prăbuși de câteva ori în România – licențe Microsoft vândute la prețuri nesimțite unor sărăcani, corupție și practici ilegale în bănci, scandalul Veolia-Apanova etc. – , însă se vede clar că ochelarii ideologici contează mult mai mult decât faptele. 

Se urlă de o mie de ori mai tare la corupția unui primar decât la faptele de corupție ale unei corporații. Putea Uberul să vină să le fure din buzunare direct noilor tehno-entuziaști de prin 2017, nimeni nu avea pe atunci vreo îndoială că suntem îmbarcați încet în ceva ce semăna cu nava Enterprise. Iar acum, acei entuziaști tac apăsător, subiectul având un impact mic în România, comparând cu importanța dezvăluirilor. 

Mark MacGann, fostul lobbyst-șef al Uber, spune clar ce au făcut el însuși și echipa, în perioada de expansiune agresivă din anii 2014-2016. În țări precum Franța, SUA, Marea Britanie, Rusia, Israel n-au stat la discuție cu primării, comunități locale etc. S-au dus direct în centrul puterii. Așa apar și numele lui Macron, Netanyahu, Biden, nume grele de pe la Bruxelles. Își cumpărau intermediari cu relații în aceste centre de putere și își promovau viziunea fără scrupule: să angajăm oameni prin aplicație și să dăm peste cap tot ce se reglementase în transportul public tip taximetrie. 

Deficienţă majoră de securitate la mitingul lui Trump, vizat de o tentativă de asasinare. Cum sunt securizate evenimentele fostului președinte american
Recomandări
Deficienţă majoră de securitate la mitingul lui Trump, vizat de o tentativă de asasinare. Cum sunt securizate evenimentele fostului președinte american

Și uite așa te trezeai cu legi scrise chiar de lobbyștii Uber. Uneori mergea, alteori nu, însă esența e alta: că în loc să te minunezi de afaceri pe aplicații, mai bine te-ai întreba de ce unora la merge în zona gri sau sau de-a dreptul ilegală și altora, nu.

Gherțoiul Silicon Valley 

Ce știm despre businessul digital din Silicon Valley? Că e totul numai algoritmi, proceduri, precizie, mediu aseptic. Ce știm după dezvăluirea acelor sute de mii de documente interne e că exista, de exemplu, o procedură „kill switch” – nimic altceva decât ascunderea în cel mai rudimentar mod posibil a accesului la documentele companiei-mamă. Astea sunt procedee de „gherțoi”, nu high technology, cum fantazau unii dintre concetățeni și cum își fac reclamă peste tot marile companii de tehnologie.

Procedura a fost folosită inclusiv în România. Dar, în România, nici nu-ți trebuiau cine știe ce documente ca să te fi prins că ceva era profund în neregulă. Fiica șefului ANAF, în funcție pe atunci, a fost numită șefă la Uber! Practic, o companie care se bătea în legislație pe atunci cu toată Europa și cu toate fiscurile la noi reușise să intre direct în familia lui Diaconu, șeful ANAF. Vestea bună e că Poliția Română pare să fi investigat destul de serios cazul – un șef se plânge că ar fi fost angajați polițiști români sub acoperire la Uber, să vadă cum funcționează aplicația.

Reacţia Rusiei după tentativa de asasinat asupra lui Trump: SUA să facă „inventarul politicilor sale de incitare la ură”
Recomandări
Reacţia Rusiei după tentativa de asasinat asupra lui Trump: SUA să facă „inventarul politicilor sale de incitare la ură”

Și mai tragi-comic este că Diaconu, după ce a fost demis, a denunțat la rândul lui practici corporatiste de evaziune, unele dintre ele foarte bine argumentate. Dar, evident, a uitat de Uber. Asta nu trebuie decât să ne arate dimensiunea uriașă a problemei: cum să ai buget serios în țări în care marile companii lucrează atât de fără scrupule?

Nu e numai Uber

Ar fi o lecție foarte proastă să reținem că doar Uber face asta. Uber a fost derivat, de altfel, și într-un substantiv comun: „uberizare”. Metodele se aplică și pentru sute de alte afaceri – că doar Glovo sau Bolt sau mulți alții sunt fix din aceeași paradigmă. Ei au profitat de calea deschisă de mârlănia globală Uber. 

Uberizare înseamnă cum să ai un muncitor angajat fără să-i zici „angajat” – neasigurat medical, mereu forțat să tragă ca nebunul pentru un venit semidecent. Din uberizare au învățat toți angajatorii. 

Fetișizarea glamului corporatist și demonizarea serviciului public. Vă spun eu că n-o să fure vreun pesedist vreodată nici a mia parte din cât a supt Uber profit fără să plătească taxe. Însă e o procedură imorală, semilegală, care a schimbat la față piața muncii. Lucrătorii au devenit „useri”, iar userii sunt, de fapt, angajați fără drepturi.

Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Recomandări
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

Tehno-feudalism

Astfel de dezvăluiri ar trebui să fie semnalul de alarmă despre cât de vulnerabili sunt politicienii, dar și mulți din votanții lor, la propagandă ieftină în numele avansului tehnologic. În numele tehnologiei însă se comit și presiuni nedemocratice pe față. Lucrătorii sunt lăsați fără drepturi, cu mai puțini bani, mai expuși decât părinții lor pe piața muncii. Asta e toată șmecheria. 

Epoca optimismului tehnologic e moartă și îngropată. Toată lumea știe că de la Facebook, Google, la Uber s-au instaurat forme de rentierism și abuz, puțin vizibile, dar pe care le simțim din ce în ce mai tare pe pielea noastră. Forța acestor companii, de a smulge rente de la fiecare dintre useri, e uriașă.

Puterea Silicon Valley de a ne face pe toți să plătim și să ne slăbim infrastructura de stat i-a determinat pe unii să facă această comparație cu feudalismul. Niște aristocrați tehnologici pur și simplu stau și încasează din privatizarea completă a vieții publice, private și a drepturilor pe care credeam că le câștigasem.

Dezvăluirile Uber sunt picături într-un ocean, dar sunt importante. Ele ajută la scăderea toleranței pentru abuzurile digitalizării. Nu tot ce e digital e neapărat bun și modernizator. Poți face aplicații care să te întoarcă și cu 1000 de ani în urmă. Cam asta ar fi lecția. Uber cel nou s-a și delimitat de Uber cel vechi. Și într-un fel au dreptate. Astăzi, sunt mult mai mulți „uberi” pe piață.

Ce ne rămâne de făcut este să râdem puțin și să mai eliminăm din prostia politicienilor, mai ales tineri (doamne, ce mai strigau useriștii în frunte cu Drulă că „jos labele de pe Uber”), din prostia sau cinismul ziariștilor și analiștilor care urlau acum 5 ani că cine e împotriva Uber este un înapoiat. Aveți grijă, înapoierea feudală se pare că vine prin aplicații, împreună cu o corupție nici măcar subtilă, asta în timp ce mulți uber-români aberează despre „nevoia de schimbare”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

dekirico   •   16.07.2022, 16:55

Problema este că statuia nu profită. Statul ia tot, explicație suplimentară. Păi hai să rememorăm. Pe ăia cu ”iamă nene” îi fiscaliza careva? Erau, căcălău , măria ta! Ei da, dar erau pe vremea Lui Ceașcă. Am fost și eu cu un Uber. Chemat de fie-mea. Plătit tot de ea. Online. Când am ajuns, i-am dat omului 10 RON, că atât avem la mine,și a fost un pic jenat. Eu cu cultul bacșișului în cap am fost la rândul meu jenat că i-am dat prea puțin. Sper că fie-mea a luat o notă bună ca utilizator. Taximetriștii clasici ar trebui să se adapteze, să fie mai altfel, ”Joe le taxi” Dacă nu ați prins faza căutați Vanessa Paradis pe YouTube.

Marinica   •   13.07.2022, 22:12

Domnule Rogozanu, vă faceți pierdut mesajul din cauza modului în care îl transmiteți. Ați jignit oameni simpli care se bucură că pot merge în condiții bune și mai ieftin decât cu taxiul, de ici-colo. Iar oamenii ăștia cu atât rămân după ce citesc editorialul. Nu e păcat? Că în esență, nu spuneți rău.

BakerMan   •   13.07.2022, 11:32

Bre, autorul nu indeamna cititorii sa nu mai mearga cu Uber si sa nu mai lucreze pentru companie. De asemenea, nu pretinde ca serviciile multinationalei ar fi mai slabe decat ale companiilor locale de taxi. Zice doar ca multinationalele au atata putere incat pot influenta (negativ) capacitatea fiscala a statului, alte capacitati publice si, mai ales, pot exploata din ce in ce mai puternic munca prin dereglementarile pe care le obtin de le stat. In felul asta, raporturile de putere dintre companie si angajator sunt net in favoarea primeia, dezechilibru pe care l-au sprijinit toti politicienii romani din 2004 incoace. Asta nu inseamna ca toate multinationalele se comporta la fel. ,,Vina'' lui Rogozanu e ca scrie intr-o paradigma cu accente anti-coloniale, care a disparut de pe piata ideilor din Romania de teama sa nu fie exploatata politic. De asta nu mai avem stanga in Romania, ci doar populisti neoliberali. E nevoie ca paradigma asta sa fie manevrata de cineva onest si care stie carte. Altfel, ajungem sa demonizam multinationalele si sa votam (mai ales) cu AUR. Important e sa intelegem cum multinationalele au atat de multa putere in raport cu statele si cetatenii acestora, incat pot practica simultan si virtue signalling, si Realpolitik. In felul asta, factorii externi par mereu virtuosi, iar cei interni mereu corupti. Si nu pentru ca lucrurile stau asa in realitate. Ci pentru ca factorii interni sunt slabi, din varii motive. In primul rand, pentru ca nu-i duce capul.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Aliatul de bază al Rusiei își retrage trupele suplimentare de la granița cu Ucraina: „Nu avem nicio intenţie de a lupta”
Știrileprotv.ro
Aliatul de bază al Rusiei își retrage trupele suplimentare de la granița cu Ucraina: „Nu avem nicio intenţie de a lupta”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Anca Lungu a făcut nuntă în Grecia cu farmacistul milionar și a fost năucitor de frumoasă. Ce condiție le-au pus invitaților
Libertateapentrufemei.ro
Anca Lungu a făcut nuntă în Grecia cu farmacistul milionar și a fost năucitor de frumoasă. Ce condiție le-au pus invitaților
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de aur. Astăzi are numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante
FANATIK.RO
Cel mai mic oraș din România. Localitatea era renumită în trecut pentru zăcămintele uriașe de aur. Astăzi are numeroase obiective turistice și se află aproape de 2 aeroporturi importante
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile din sala de forță: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
GSP.RO
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile din sala de forță: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Blocul din România care e aproape să fie înghițit de pădurea deasă. Zona era foarte populată în trecut, acum a rămas pustie. Nici măcar om nu mai trăiește aici
FANATIK.RO
Blocul din România care e aproape să fie înghițit de pădurea deasă. Zona era foarte populată în trecut, acum a rămas pustie. Nici măcar om nu mai trăiește aici
'S-a dus inocența!' Cum s-a filmat Irina Columbeanu într-o cameră de hotel. Reacțiile nu au întârziat să apară! Tânăra are 17 ani
Unica.ro
'S-a dus inocența!' Cum s-a filmat Irina Columbeanu într-o cameră de hotel. Reacțiile nu au întârziat să apară! Tânăra are 17 ani
Acum se negociază plecarea lui Horaţiu Moldovan de la Atletico! O echipă din LaLiga îl vrea sub formă de împrumut. Portarul poate fi coleg cu alt român | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acum se negociază plecarea lui Horaţiu Moldovan de la Atletico! O echipă din LaLiga îl vrea sub formă de împrumut. Portarul poate fi coleg cu alt român | EXCLUSIV
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul "Beach, Please!"
Observatornews.ro
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul "Beach, Please!"
Horoscop 14 iulie 2024. Capricornii au ocazia de a privi în profunzimile propriei ființe, cu scopul de a descoperi sursa ascunsă a unor probleme
HOROSCOP
Horoscop 14 iulie 2024. Capricornii au ocazia de a privi în profunzimile propriei ființe, cu scopul de a descoperi sursa ascunsă a unor probleme

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI