Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

În privința apariției filmului, nu sunt nici printre aceia care chestionează momentul. „De ce oare, a apărut filmarea asta abia acum?“. De aia. Pentru că se fac, mâine-poimâine, patru ani de la Colectiv și pentru că așa funcționăm noi, românii: ciclic. Despre mineriada din 1990 vorbim pe 13-15 iunie, înfiecare an. Și atât. Despre revoluție vorbim câteva zile în decembrie. Și atât. Iată, și despre accidentul de la Colectiv vorbim în jurul lui 30 octombrie, anual.

Vorbim. Dar nu rezolvăm nimic. Ne indignăm în pumni, plângem și, din păcate, doar atât.

Aaaa, putem mai mult. Facem petiții online. Să plece Arafat, să demisioneze, să nu mai auzim de el.

Cum-necum, filmul scos la iveală de Libertatea a devenit pretext pentru demisia/demiterea lui Raed Arafat. 

„Am semnat cu două mâni“, scrie o prietenă despre petiția care-i cere demisia ungurului. Am greșit, nu? Nu e ungur, e libanez. Român, în orice caz, nu e. Dacă era român, din ăla adevărat, rezolva lucrurile cât ai bate din palme. Dar nu e, nefericitul. Demisia, așadar!

Din 2009, iunie, aștept un asemenea val popular de revoltă pe care să-mi pun placa de surf. Și eu am ceva de împărțit cu Raed Arafat. Îl țin minte de atunci. L-am sunat ca să-l rog să ne pună la dispoziție o ambulanță, pentru a filma o demonstrație despre nesimțirea bucureștenilor, care nu se dau în lături de la nimic atunci când vine vorba despre bucata de drum pe care le-a cumpărat-o mămicuța lor. 

Arafat, ungurul libanez sau ce liftă o mai fi și el, a refuzat cererea mea. A zis ceva de genul „Nu avem ambulanțe de închiriat, ambulanțele trebuie să fie mereu pregătite pentru intervenții. La revedere!”. Și-l știam om de treabă. Știam că oricine-l sună are parte de o rezolvare a problemei. Serios. Știu o mulțime de ziariști care l-au sunat pentru a-și ajuta rudele sau cunoscuții aflați prin diverse spitale și în situații de viață ori moarte. Deși cred că nu doar ziariști l-au sunat ca să-și salveze rudele și prietenii. Nu e greu să faci rost de numărul lui de telefon și, de obicei, răspunde. Indiferent de oră. Mă rog, pe mine n-a vrut să mă ajute, deci trebuie să-și dea demisia. De filmat oricum am filmat, vedeți aici ce:

Așadar, să plece Arafat. Să demisioneze sau să fie demis. E prea mult!

Am citit pe internet că nici n-ar prea fi medic. Bine, a studiat medicina, a făcut rezidențiatul, a profesat în medicina de urgență, de la început, dar cine sunt eu să mă bat cu internetul. Să plece, să dispară!

Filmul începutului haotic de intervenție de la Colectiv este crunt, este crud, dureros și nedătător de speranță. Necesar oricum este. Îți murseci pumnii a revoltă și plângi a neputință. Dar asta să fie concluzia? Demisia lui Arafat?

În ciuda așa-zisei evidențe filmate, permiteți-mi să spun că nu, nu demisia lui Arafat e soluția.

Raed Arafat este singurul român (bine, știu, e ungur, libanez, musulman, uatevă…) care a dovedit viziune, în ultimii 30 de ani. Puține sunt persoanele publice din țara asta care să fi făcut așa ceva. 

Puține sunt persoanele publice care să fi salvat, ca urmare a viziunii lor, atâtea vieți. Puține? Le numeri pe degetul de la o mână.

Să plece Arafat, da, să demisioneze, să dispară din viața noastră și, mai ales, să nu ne mai stea prin apropiere când suntem muribunzi. Nu ne trebuie, n-avem nevoie de el. „Dă-l în p..a mea!“, cum ar spune CTP. Dacă și-a făcut treaba, serviciile de urgență din România vor funcționa în continuare și fără el. Și ce bine ar fi dacă le-am privatiza…

*Raed Arafat s-a născut la Damasc (Siria), în 1964, din părinți palestinieni. A studiat medicina în România. Nu este nici ungur, deși și-a început cariera la Târgu Mureș, nici libanez, deși mama sa trăiește în Beirut. Eu cred că este român.


Citeşte şi:

Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului, Guvernului și procurorilor! ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!”

Noi înregistrări despre blocarea aflării adevărului de la Colectiv. Ministrul Sorina Pintea: „Mi-au reproșat și Bănicioiu, și Arafat că am dat documente la instanță fără să-i anunț!”. Neștiind că există înregistrarea, ea neagă că a spus așa ceva

Orlando Șchiopu, șeful ISU București-Ilfov, a dat explicații pe Facebook despre dezastre, festivități și funcția lui. A postat și o galerie de fotografii cu el în misiune

O prezentatoare TV implicată într-un accident rutier violent în Pitești. Cine e tatăl ei
GSP.RO

O prezentatoare TV implicată într-un accident rutier violent în Pitești. Cine e tatăl ei

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă
HOROSCOP

Horoscop 12 decembrie 2019. Capricornii au parte de o zi dificilă