1 mai. Iau un taxi spre gară, o să-mi petrec Paştele în oraşul natal – Brăila. Nimeresc un şofer tânăr, pe la vreo 30 de ani, cu o maşină neaşteptat de luxoasă. Facem conversaţie, cum se face. Îmi povesteşte cum avea o afacere pe care a vândut-o chiar înainte să înceapă pandemia de COVID-19 în România, pentru că aflase că urmează să fie rău. Asta explică maşina şmecheră. Aşa a devenit taximetrist. Însă partea care mă prinde mai tare e perspectiva lui despre pandemie. Mai exact, despre cum coronavirusul a fost „inventat de fundaţia lui Bill Gates ca să depopuleze planeta, pentru că suntem prea mulți și consumăm prea multe resurse – nu ne mai ține planeta”. 

Nu e prima oară când aud astfel de teorii despre COVID-19. Mai citisem prin comentarii sau postări online. Dar e prima dată când mă lovesc de ele propriu-zis. Îmi amintesc de ultimul moment în care m-am ciocnit frontal şi cu oarecare stupoare de teorii ale conspiraţiei. Era în 2016, când Trump era ales preşedinte şi când, la fel, ajunsesem să întâlnesc oameni care-mi împărtăşeau tot felul de informaţii bizare, majoritatea culese din online. 

„E mare lucru să știi când să renunți”, îi zic, prietenos, la plecare, după un scurt dialog în care tânărul taximetrist se declară mulțumit că a renunțat la timp la afacere și și-a păstrat astfel, spune el, sănătatea mintală. Ar fi fost greu să țină afacerea în pandemie, prea mult stres, vede cum au fost alții afectați, fără a primi prea mult ajutor. Simt în glasul lui cum mustesc dezamăgirea și frustrarea. 

Îmi rămân în minte două întrebări: cum ajung oamenii să creadă în conspiraţii și de unde îşi iau ei informaţiile? 

Dacă prima parte a întrebării e mai complicată, măcar pentru următoarea pot începe a căuta nişte răspunsuri. Așadar, am pornit să aflu cum se răspândesc teoriile conspiraţiei privind COVID-19 în online. Nu toate, unele. Cele mai vizibile. Şi nu peste tot, ci pe Facebook-ul românesc. 

Definiția conspirației

DEX-ul definește conspirația ca „uneltire îndreptată împotriva (conducătorilor) statului sau a ordinii publice; complot; conjurație”. În timp ce dicționarul român pare să fie preocupat aproape exclusiv de acțiunile care ar amenința puterea și statul, definițiile din spațiile anglofone sunt mai generale. Dicționarul Cambridge, de exemplu, vede conspirația ca „plan secret făcut de două sau mai multe persoane pentru a face ceva rău, ilegal sau împotriva dorințelor cuiva”. 

Înțelese astfel, conspirațiile au existat de-a lungul istoriei (ex. scandalul Watergate) și există și astăzi, mai ales în cercurile politice, motiv pentru care unii cercetători avertizează că nu ar trebui să le respingem automat ca pe ceva neapărat fals și nociv sau chiar patologic. Tocmai pentru că termenul a căpătat o reputație foarte proastă, fiind asociat cu presupusa iraționalitate a oamenilor care cred în astfel de teorii, el a ajuns să fie instrumentalizat, mai ales de clasa politică, pentru a respinge și delegitima critici și îngrijorări legitime privind posibile abuzuri de putere.

Pe de altă parte, „teoriile conspirației” sunt acele încercări de a explica evenimente sau fenomene sociale, politice și culturale complexe exclusiv prin prisma unor comploturi secrete care ar avea scopul de a manipula și controla populația. De regulă, complotiștii sunt văzuți a fi fie cei de la putere, fie diferite minorități (ex. evrei, musulmani, refugiați sau imigranți etc.). 

La rândul lor, teoriile conspirației pot fi folosite pentru a controla fricile și anxietățile oamenilor cu scopul de a câștiga capital politic sau a obține diferite alte foloase. Astfel de instrumentalizări au fost comune de-a lungul istoriei, rezultând adesea în demonizarea extremă a unor grupuri de oameni, ceea ce a condus la vânători de vrăjitoare sau chiar genocide. Alte teorii ale conspirației care pun la îndoială consensul științific asupra unor chestiuni de interes general, cum ar fi schimbările climatice sau vaccinurile, pot avea consecințe negative profunde și de lungă durată asupra sănătății și bunăstării populației.

De la această perspectivă nuanțată asupra conceptului de conspirație am pornit în analiza răspândirii teoriilor conspiraționiste privind COVID-19 în online-ul românesc.

1,4 milioane de vizualizări

Folosind aplicaţia CrowdTangle, dezvoltată chiar de Facebook, am identificat 1.845 de pagini care au publicat cele mai populare postări despre COVID-19 în ultimul an. Deşi par multe, doar 38 (adică 2%) dintre ele sunt responsabile pentru peste o treime din totalul postărilor şi reacţiilor primite. Putem, deci, să considerăm că ele dau tonul în discuţiile online despre COVID-19. 

Mai departe, m-am uitat la cele mai populare postări cu iz conspiraţionist sau negaţionist şi, prin ele, am găsit pagina COVID-negaţionistă „Reset România 2020”. Aceasta se numără printre cele 38 de pagini de pe lista scurtă de „agenda-setteri”, reuşind să aibă 48 de postări legate de COVID-19 distribuite de peste 48.500 de ori.

Deşi pare să fi fost activă doar câteva luni – din iulie până în decembrie 2020, prima postare despre COVID-19 reuşea o performanţă pe care alte pagini nu o reuşesc nici după ani: avea sute, chiar mii de distribuiri la postările despre coronavirus. Cea mai „virală” a atins peste 11.000 de distribuiri. Este vorba de un video distribuit simultan pe mai multe pagini de Facebook („crossposting”), care a reuşit astfel să obţină 1,4 milioane de vizualizări. Cam cât audiența TV de la meciul Anglia-România din 6 iunie.

Sigur, nu ştim, de fapt, câţi oameni s-au uitat cu atenţie sau până la capăt la respectivul video (cu siguranţă mult mai puţini decât fanii fotbalului), câţi erau reali sau dacă erau conturi false. Nu știm nici câţi cred ce văd şi câţi se amuză sau rămân sceptici. Chiar şi aşa, cifra rămâne suficient de mare cât să merite investigată. 

„Nu accepta să te conducă autoritățile”

Un alt aspect care merită subliniat este că această postare, la fel ca și altele care promovează scepticismul sau negaționismul față de pandemie, are mult mai multe distribuiri decât au like-uri, un comportament mai degrabă atipic. Doar una din 7 postări din baza noastră de date are o viralitate mai mare decât numărul de aprecieri. Acest lucru este susținut și de rezultatele cercetărilor, care arată că știrile false se răspândesc mai repede decât cele factuale sau că cei care cred în teorii ale conspirațiilor sunt mai predispuși în a le promova mai departe decât cei care urmăresc informații validate științific.

Pagina „Reset România 2020” se definea ca „LAW ENFORCEMENT AGENCY” şi avea următoarea descriere:

„Niciodata sa nu te consideri prea mic fata niste escroci care au furat miliardele poterea nu sta in euro ci in suflet. Nu accepta sa te conduca Auoritatile pt ca ei sint hotii si criminalii tai iar tu esti Poporul adica Autoritatea Suprema !” (greșelile ortografice aparțin autorului descrierii)

Astăzi, pagina nu mai există, cel mai probabil a fost reperată şi închisă chiar de Facebook. Din acest motiv nu mai putem vedea clipul postat. Ştim însă ce apărea în descrierea postării – o amplă teorie conspiraţionistă care începe aşa: 

„🇷🇴🔝Noua Ordine Mondială vs Omenire👊☣🇷🇴… Iată povestea Pandemiei […]”, urmând o lungă poveste despre „Oculta Masonilor”, Traian Băsescu și „prietenul lui Bill Gates”, „mega infractoarea Kovesi”, care ar fi inventat SARS-CoV-2 împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Povestea bifează aproape toate căsuţele pentru o conspiraţie de top: arme psihotronice, biologice şi chimice, satanişti, Lucifer însuși și microcipare, concluzia fiind că pandemia e un plan gândit încă din 2002 de autorităţi.  

Marea Resetare: un fel de QAnon de pandemie 

Începe să sune similar cu povestea taximetristului, aşa că decid să sap mai departe. Aflu că „Marea Resetare” („The Great Reset”) este cea mai nouă teorie a conspiraţiei după QAnon, ba chiar a absorbit parte din această mişcare. „Marea Resetare” se suprapune cu QAnon în crezurile de bază: clasa politică tradiţională este coruptă, elitele politice malefice şi magnaţi precum Bill Gates vor să instituie o „Nouă Ordine Mondială”, iar Trump este singurul care ne poate salva.

Din acest motiv ar fi fost şi îndepărtat de la putere. „Marea Resetare” a fost promovată, ca şi QAnon, de vedete media alt-right sau ultraconservatoare din SUA precum Tucker Carlson şi Laura Ingraham (Fox News), Candace Owens, Glenn Beck ş.a.

Sfaturile lui Călin Georgescu

Ce rol joacă Departamentul de Informații România în răspândirea teoriei conspiraționiste „Marea Resetare”
Premierul propus de AUR, Călin Georgescu, promovează ideile teoriei „Marea Resetare”

Unul dintre cei mai vizibili promotori ai teoriei conspiraţiei „Marea Resetare” în România este chiar Călin Georgescu, propunerea de premier din partea AUR. Acesta a mai vorbit despre Marea Resetare și pe pagina lui de Facebook. De altfel, recent revenit în țară, Călin Georgescu face vizite la sate, unde le împărtășește oamenilor ideile și viziunile sale. 

Într-un video cu peste 600.000 de vizualizări postat pe 31 august pe pagina lui de Facebook, acesta îi învață cum să-și apere copiii de vaccinul anti-COVID, susținând că totul e o manipulare (min. 3): „Ţineţi de Biserica strămoşească, de familie şi apăraţi-vă copiii. Cu tot ce se poate. N-are nimeni dreptul să spună cum să vă creşteţi copiii. Nimeni! Şi în clipa când vor veni să spună «trebuie să-l vaccinăm sau să-i facem test» – Nu treci peste mine! Mor cu tine de gât! Creşteţi copiii aşa cum vreți fiecare. Nu cum vor ei. Ei n-au niciun drept peste familiile voastre. Deci totul este pornit să ne distrugă sufletul. De aici vin şi bolile, din suflet. Boala, de fapt, nici nu există, vă spun eu. Totul a fost o manipulare”. 

Acest mesaj riscă să întărească reticența oamenilor de a se vaccina, România având cea mai mică rată de imunizare din UE, după Bulgaria. Mai ales la sate, unde doar 15% din populație este vaccinată.

O teorie antivaccin

Specificul „Marii Resetări” este că militează împotriva vaccinării și avansează teorii care susţin că pandemia a fost inventată într-un laborator și că este o armă biologică cu scop de depopulare și de preluare a controlului asupra populaţiei. Nu lipsesc nici teoriile anexe despre microcipare, 5G şi ce mai e popular azi în materie de conspiraţii. 

Ce rol joacă Departamentul de Informații România în răspândirea teoriei conspiraționiste „Marea Resetare”
Ca şi în alte ţări, şi pe Facebook-ul românesc, conspiraţia a devenit populară în noiembrie 2020, chiar în perioada alegerilor prezidenţiale din SUA. În România a generat interes relativ constant, cu anumite vârfuri de atenție, până la începutul lunii aprilie 2021, când interesul a început să scadă

Pentru a vedea cum s-au răspândit pe Facebook-ul românesc acest set de teorii conspiraţioniste, am analizat postările din ultimul an care conţineau cuvintele „Marea Resetare”. M-am uitat la ce pagini de Facebook şi website-uri au scris cel mai mult şi mai vizibil despre asta, cu ce impact, şi ce legătură există între ele. 

Aşa am descoperit o întreagă reţea care, în mod surprinzător, este încă activă la început de septembrie 2021, deşi Facebook a început să şteargă din ce în ce mai agresiv paginile pe care le consideră a încălca „standardele comunităţii”.  

Departamentul de Informaţii România (DIR) – Reţeaua conspiraţionistă cu nume de departament de stat

Ce rol joacă Departamentul de Informații România în răspândirea teoriei conspiraționiste „Marea Resetare”
Paginile care au scris despre „Marea Resetare”. Cu roşu este cea mai mare dintre subreţele, creată în jurul paginii şi website-ului DIR – Departamentul de Informaţii România, ale cărei postări sunt distribuite de paginile din capătul săgeţilor roşii, de ex. Came Cocoon, Dragoş Anunnaki, Sănătate Spirituală, Mistere şi Secrete, Zamolxe Dacia etc. Paginile ale căror nume apar în reţea sunt cele „centrale”, adică fie distribuie, fie sunt distribuite de mai multe alte pagini. Dacă săgeata e înspre ele, înseamnă că sunt distribuite de alte pagini. Dacă pleacă de la ele, înseamnă că distribuie altă pagină care scrie despre „Marea Resetare” 

În reţeaua de pagini interconectate care distribuie articole sau postări despre „Marea Resetare”, câteva ies în evidenţă, cu legături clare şi nu chiar întâmplătoare. Cea mai importantă dintre acestea pare a fi Departamentul de Informații România (DIR), care are mai multe pagini de Facebook: DIR1 – 104,961 urmăritori, DIR2 – 19,143 şi DIR3 – 1,291, un grup public cu aproape 12.000 de membri şi un website unde publică regulat articole. 

Pe lângă acestea, DIR mai are conturi – însă cu mult mai puţin succes – pe Telegram, Instagram, pe reţeaua socială rusă VKontakte, pe YouTube, Twitter, şi chiar şi Scribd. Multe dintre aceste platforme sunt considerate ca fiind „necenzurate” sau ca având reguli mai permisive decât Facebook, motiv pentru care DIR și alte pagini încearcă redirecționarea cititorilor către ele.

Ce rol joacă Departamentul de Informații România în răspândirea teoriei conspiraționiste „Marea Resetare”
Coverul DIR – Sfinxul – simbol mistic şi mitic, tricolorul – simbol al naţionalismului, şi gama cromatică galben-negru – de regulă steagul libertarianismului

O rețea de „presă” alternativă

O adevărată reţea de „presă” alternativă, atent pusă la punct şi care necesită suficiente resurse pentru a o gestiona. Mai ales întrucât conturile sunt foarte active – numai pagina de Facebook postează numeroase articole de pe propriul website într-o singură zi. 

De exemplu, în ziua de 30 mai 2021 au fost publicate peste 70 de postări cu articole de pe website-ul dir.org.ro (unele se repetă). Acest lucru, precum şi folosirea scrierii „va**inurilor” – probabil în încercarea de a evita detectarea automată care ar putea să le ridice probleme, arată o cunoaştere bună a algoritmilor şi a modului de funcţionare a platformei. Unele studii pe rețele sociale ca Twitter consideră că peste 50 de postări/zi este un posibil indicator de automatizare/„boți”.

Ne putem astfel întreba de unde provin resursele pentru a ține active conturile DIR şi cine e în spatele acestei reţele? 

  • Mai multe despre Departamentul de Informații România, mâine, în Libertatea.

Textul a fost scris în urma participării la Atelierul de scriere academică creativă organizat de platforma Iscoada și a beneficiat de îndrumarea echipei editoriale

Citeşte şi:

Marea Negație. De ce ignorăm criza climatică și ne irosim șansele la viață?

Corespondență din Basarabia: ce se întâmplă când o cunoscută jurnalistă TV recunoaște că are un copil cu simbolul corupției?

Ipoteză despre criza politică – și dacă nu ne dorim lucruri chiar atât de diferite?

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Observatornews.ro
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Horoscop 28 ianuarie 2022. Săgetătorii au multe pe cap, ceea ce nu e deloc o noutate, dar asta e ceea ce poate complica lucrurile
HOROSCOP
Horoscop 28 ianuarie 2022. Săgetătorii au multe pe cap, ceea ce nu e deloc o noutate, dar asta e ceea ce poate complica lucrurile
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
Știrileprotv.ro
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer