09 Sep. 2017 21:00

Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Când m-am întors în țară, după un an, am aflat că iubita mea a rămas însărcinată și a și născut”

Distribuie

De când lumea si pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Adela, specialista noastră în probleme de cuplu, îți stă la dispoziție.

Scrie-i Adelei pe adresa scrieadelei@libertatea.ro şi citește în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Sunt Horia, am 34 de ani şi sunt de 3 ani într-o relaţie care nu ştiu sigur cât de mult va mai dura. În urmă cu 2 ani am plecat la muncă în Italia, să câştig bani ca să-mi pot face un viitor mai bun cu Irina. Lucru pe care l-a acceptat şi ea, promiţându-i că atunci când voi strânge destui bani, o să mă întorc în ţară, o să ne căsătorim, o să ne facem o casă şi o să avem o viaţă frumoasă împreună. Cât am fost plecat din ţară, am vorbit aproape zi de zi, la telefon şi pe internet. Părea totul în regulă. În ţară m-am întors, în primul an, de 3 ori, de sărbători şi cu o altă ocazie. După a 3-a vizită, m-am întors în Italia şi timp de 1 an nu am putut să mă întorc mai mult pentru că voiam să economisesc fiecare ban pentru planurile noaste. Când a venit vremea să mă întorc, i-am zis şi, deşi mă aşteptam să fie fericită şi nerăbdătoare să demarăm în sfârşit planurile, a zis că poate ar fi mai bine să rămân, să mai pun bani deoparte, că nu se simte pregătită. M-am întors, pentru că aveam deja biletul cumpărat şi când am ajuns acasă, atunci am avut cea mai urâtă surpriză posibilă. Am aflat că în ultimul an în care am fost plecat şi nu am mai venit în ţară, a rămas însărcinată şi a şi născut. Tatăl, un fost iubit cu care a reluat relaţia pentru scurtă perioadă, de teamă că nu o să mă mai întorc în ţară şi rămâne singură. Iar când i-am zis ei că mă întorc, tipul i-a dat papucii, doar că deja ea îi născuse copilul, care acum are o lună. Sunt supărat şi nu vreau să mai am de-a face cu ea şi să-mi mai fac niciun plan. Numai că mi-e milă de acel copil, de care tatăl lui natural nu vrea să se ocupe, pentru că a zis că mă întorc eu şi o să am grijă de el, şi care nu are nicio vină în toată povestea asta. Cum să procedez mai departe? Mulţumesc.

Adela răspunde:

Dragă Horia,

Poate că ți-e milă de acel copil, dar în mod sigur nu este vina ta că s-a petrecut așa. Acel bărbat care a lăsat-o gravidă pe Irina ar trebui să-și asume responsabilitatea faptelor sale. Dacă ți-a ”suflat-o” pe Irina în lipsa ta, atunci să fie bărbat și să rămână cu ea, pentru că deja te-au exclus din planurile lor. Nu știu dacă îți dai seama, dar tu ești cel care a fost păcălit în situația asta, și tot tu te simți vinovat! Irina, dacă te iubea cu adevărat, te-ar fi așteptat așa cum ți-a promis, și ar fi avut încredere că îți vei ține cuvântul și te vei întoarce. Putem înțelege că s-ar fi simțit singură în anumite momente, putem chiar înțelege și că ar fi avut o idilă cu un fost iubit, dar nu într-atât de neatentă încât să rămână însărcinată. Dacă ea nu și-a luat nici cea mai mică măsură de contracepție, atunci să-și asume și ea consecințele acțiunilor sale. Chiar nu e vina ta că s-a petrecut astfel. Îmi dau seama că tu o iubești și că ți-ai făcut toate planurile vieții tale în legătură cu această fată și cu această relație, dar uite că nu a ieșit cum ai vrut. Uneori suntem puși în fața unor lecții grele și suntem nevoiți să schimbăm ceva radical. În ceea ce te privește, dacă ea nu și-a respectat partea ei de înțelegere – care implica să te aștepte credincioasă – nici tu nu mai ești nevoit să o onorezi pe a ta. Cel puțin pentru moment, până când te detașezi de suferință și de furie, poți ieși în afara acestei relații. În felul acesta are și ea posibilitatea să-și dea seama ce vrea și să-i pună în vedere acelui bărbat penibil că totuși este tatăl unui copil…


E bine să decidem noi viitorul profesional al copilului? Psihologul ne dezvăluie care pot fi consecințele unei meserii impuse


 

Comentarii
← Inchide