Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Ea are 32 de ani şi recent a decis să divorţeze de soțul bădăran. Acum, ea a cunoscut pe cineva, dar e copia fidelă a soțului violent”

30 iulie 2017 23:30
De când lumea si pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Adela, specialista noastră în probleme de cuplu, îți stă la dispoziție.

Scrie-i Adelei pe adresa scrieadelei@libertatea.ro şi citește în Libertatea sfaturile ei.

Bună, Adela

Îţi scriu în legătură cu o problemă a unei prietene. Eu nu ştiu cum să o ajut, dar poate cu ajutorul tău, o să-i pot da un sfat. Are 32 de ani şi recent a decis să divorţeze de bărbatul cu care e căsătorită de 5 ani. Tipul e un bădăran. Îi vorbeşte urât, o jigneşte. Când bea, e şi mai rău. Toţi cei care cunoaştem situaţia dintre ei suntem convinşi că divorţul e cea mai bună decizie pe care o putea lua. Acum, ei nu mai locuiesc împreună şi aşteaptă să se defintiveze procesul. Între timp, Marina (prietena mea) a cunoscut pe cineva. Problema e că am impresia că omul e copia fidelă a fostului soţ (şi nu numai eu, ci şi alţi prieteni, care ştiu prin ce a trecut cu fostul soţ şi l-au cunoscut şi pe noul ei iubit). Ce-I drept, nu se poartă cu ea aşa cum se purta fostul soţ, dar e la fel de tupeist şi are tendinţa să o ia şi el pe arătură după ce bea mai mult. Îmi e teamă că va ajunge să aibă cu acesta aceleaşi probleme pe care le are cu fostul, mai ales că ştiu cât de mult a suferit până să decidă să divorţeze. Eu aş vrea să-i pot da un sfat, dar nu ştiu ce să-I zic, iar cu toţi cei care au încercat să îi atragă atenţia până acum a ajuns să se certe şi le-a cerut să nu se mai bage în viaţa ei. Eu ce aş mai putea să-i spun ca să înţeleagă că nu îi vrem decât binele? Mulţumesc.

Adela răspunde:

Draga mea,

Într-adevăr, nu poți să faci nimic pentru prietena ta, câtă vreme ea nu-ți cere ajutorul. Cred că ai foarte mare dreptate în ceea ce-l privește pe noul prieten pentru că, de cele mai multe ori, noi atragem în viața noastră același tip de partener, care ne va ajuta cel mai bine să ne luăm lecțiile vieții. Dacă spui că este copia fidelă a celui dinaintea lui, e clar că prietena ta încă nu a învățat tot ce avea de învățat. Cu atât mai mult cu cât devine agresivă când încearcă cineva să-i atragă atenția. Sfatul meu este să-i sugerezi măcar să nu se arunce imediat și cu garda jos în această nouă relație, câtă vreme sufletul ei încă nu e vindecat după relația anterioară. O înțeleg și pe ea, că suferă și își dorește să fie fericită cât mai repede, dar, din experiența trecutului, cine începe o relație foarte rapid după una traumatizantă, poate păți două lucruri: ori intră în aceeași traumă, pentru că noul partener este copia fidelă a celui dinainte, ori își dă seama destul de repede că cel nou nu este ce trebuie, și a fost doar un ”pansament” emoțional. Partea proastă este că ”pansamentul” e și el om, și poate să rămână, la rândul lui, marcat. După ce îi explici Marianei toate acestea, de maximum trei ori, o lași în pace. Mai bine să-ți spună mai târziu că ai avut dreptate și să rămâneți prietene decât să vă rupeți de tot. În definitiv e viața ei, dacă ții la ea cu adevărat, îi ești alături și când greșește, nu doar când e pe linia de plutire.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro