07 Sep. 2017 22:00

Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Se joacă pe calculator până noaptea târziu și nu mai are chef nici de sex, nici de nimic”

Distribuie

De când lumea si pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Adela, specialista noastră în probleme de cuplu, îți stă la dispoziție.

Scrie-i Adelei pe adresa scrieadelei@libertatea.ro şi citește în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Sunt Silvia şi sunt cu prietenul meu de 1 an şi jumătate. În ultimele luni simt că s-a plictisit de mine. Seara stă şi se joacă pe calculator, până noaptea târziu, iar când vine în pat să se culce, nu mai are chef nici de sex, nici de nimic. În zadar mă tot chinui să-l desprind de jocuri şi să facem şi noi ce face orice cuplu, cum mi se pare firesc, dar mereu mă amăgeşte, spune că mai are puţin şi termină, apoi când chiar termină, că e prea obosit şi vrea să se culce. Într-o seară n-am mai rezistat, m-am dus la el şi, încercând să fac o glumă, i-am scos calculatorul din priză. S-a supărat, a început să ţipe şi a mers să se culce în camera cealaltă. Nu ştiu ce să mai fac şi nici de ce poartă aşa. Menţionez că la începutul relaţiei lucrurile erau ok, o făceam şi de 3 ori pe săptămână, dar încetul cu încetul am rărit-o până la…deloc. Ce să fac?

Adela răspunde:

Dragă Silvia,

Sunt două aspecte ale problemei pe care o descrii. Pe de o parte, este plictiseala care apare în orice cuplu. Să nu crezi că toate cuplurile reușesc să rămână ”ca la început”, în afară de voi – nici vorbă. Majoritatea cuplurilor se confruntă cu micșorarea numărului de raporturi sexuale, este ceva firesc. Pur și simplu, hormonii care v-au împins unul către altul cu pasiune la început și-au făcut ”treaba”, și acum s-au calmat. Femeile sunt primele care suferă din această cauză pentru că, la ele, atracția sexuală se manifestă în conexiune cu sentimentele de iubire, pe când la bărbați, sentimentele sunt cumva separate de libidou. Un bărbat poate să te iubească, dar să nu dorească neaprat să facă dragoste cu tine, și să-și dorească ”doar sex” de la o femeie pe care nu o iubește neapărat. Ce poți să faci tu? Să te separi cumva de el, să-ți delimitezi un spațiu al tău, chiar să nu mai locuiești tot timpul cu el, astfel încât să înțeleagă că nu este de la sine înțeles că tu vei rămâne cu el, dacă el se comportă cu tine ca și cu mobila din casă. Ieși cu prietenii tăi, fă-ți program fără el. Să nu trăiești cu impresia că lumea începe și se termină cu el, este dăunător pentru amândoi. Al doilea aspect al problemei este legat de dependența de jocuri pe calculator și de internet, care pur și simplu consumă energia psihică și chiar sexuală a bărbaților. Când se ridică de la calculator, nu mai vor decât să doarmă, pentru că ei chiar nu mai au putere de altceva. Dacă nu înțelege singur, caută-i tu articole și studii pe net pe acest subiect, să le citească și să se gândească. Poți și să încerci să-l distragi, dar mai subtil decât să-i scoți calculatorul din priză – pentru că ai văzut cum face. Roagă-l să te ajute cu ceva urgent și important, fă-l să se simtă erou, poate așa percutează.


Declarația emoționată a polițistului care l-a salvat pe bătrânul cu picioarele amputate, blocat între șine: „Nu puteam rămâne indiferent”

Comentarii
← Inchide