Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Am vrut să ne despărțim de trei ori până acum și de fiecare dată a încercat să se sinucidă”

07 august 2017 23:10

De când lumea si pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Adela, specialista noastră în probleme de cuplu, îți stă la dispoziție.

Scrie-i Adelei pe adresa scrieadelei@libertatea.ro şi citește în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Eu și iubitul meu nu ne mai înțelegem. Suntem împreună de 3 ani, iar certurile dintre noi sunt tot mai dese. Nu m-a lovit niciodată și nu cred că o va face, dar este labil psihic. Am vrut să ne despărțim de trei ori până acum și de fiecare dată a încercat să se sinucidă după ce am părăsit casa în care locuiam împreună și care este a lui. Prima dată a luat foarte multe pastile și am crezut că a făcut asta doar pentru a mă impresiona, dar m-am întors la el. A doua oară și-a tăiat venele, a ajuns în comă la spital, dar a fost salvat. M-am întors la el de spaimă. A treia oară s-a aruncat de la etajul 5. A supraviețuit, a stat în spital două luni. Mi se pare un coșmar ceea ce trăiesc. Efectiv nu poate trăi fără mine și vrea cu adevărat să moară atunci când plec de lângă el. La psiholog nu vrea să mergem, am încercat toate metodele de a-l convinge să facă asta sau să discutăm noi doi, în profunzime, această problemă, să-l facă să înțeleagă că există viață și după mine. Privește în gol și nu spune nimic. Mă simt epuizată, prizonieră, simt că viața mea nu-mi mai aparține și că trăiesc un coșmar. Ce să fac? Te rog, ajută-mă.

Adela răspunde:

Draga mea,

Te confrunți cu o problemă foarte gravă, care nu se poate rezolva doar printr-un răspuns la o scrisoare pe un site. Mă tem că prietenul tău are probleme grave, nici nu știu cum a reușit să nu intre în vizorul autorităților cu asemenea antecedente. Spui că te simți ca o prizonieră în această relație, de unde reiese că ai depășit momentul în care încă mai credeai că se mai poate face ceva pentru voi și nu-ți dorești decât să scapi. Îți sugerez să iei legătura cu autoritățile, de exemplu mergi la primărie, vorbește cu un asistent social, să te sfătuiască unde să te duci mai departe. Prietenul tău are nevoie de îngrijire de specialitate, pentru că el deja a dovedit că nu înțelege că a-ți lua viața este ceva patologic. Nu te desprinde de el fără ca o autoritate specializată să cunoască situația, este ca și cum i-ai întinde o plasă de salvare – pentru că, cel mai probabil, iarăși va încerca ceva. Într-un caz atât de grav, nu îți pot da un sfat complet, este nevoie să iei legătura cu persoane competente, medici psihiatri, la nevoie și cu poliția. Faptul că el nu vrea să meargă la psiholog dovedește că nu e conștient ce problemă gravă are, și prin asta devine periculos. Acționează cât mai repede, până nu e prea târziu.


Citește și: EXCLUSIV: Ce se întâmplă cu Ionuț Gologan după ce Malaezia a decis să renunțe la pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro