«De ce nu am orgasm?»

04 februarie 2010 21:37

„Bună, numele meu e Paula, am o relaţie stabilă de trei ani, iar viaţa sexuală mi-am început-o acum doi ani. Nu am nici o satisfacţie când facem dragoste, nu simt absolut nimic. Doar atunci când îmi masează clitorisul pot ajunge la orgasm. De ce altfel nu am orgasm? Am apelat la dumneavoastră pentru că am auzit că s-ar putea să fie vorba de un blocaj psihic.”

4303-224244-s111.jpgDragă Paula, nu ştiu de ce crezi că e vorba de un “blocaj psihic”, dar pot să-ţi spun că există foarte multe situaţii în care anorgasmia, cum se numeşte lipsa orgasmului, are o cauză de natură psihologică. Sunt însă la fel de multe situaţiile în care poate avea o cauză de natură somatică, ce poartă numele de frigiditate.

Situaţia ta este foarte des întâlnită. Orgasmul clitoridian este frecvent la majoritatea populaţiei feminine, în vreme ce orgasmul vaginal nu este atât de des întâlnit. De remarcat este atenţia pe care ţi-o oferă partenerul tău, respectiv grija lui faţă de starea ta de bine, aspect pozitiv al relaţiei voastre, care indică o comunicare foarte bună.

Presupun că eşti acel gen de fată pentru care tandreţea şi iubirea pură sunt mai importante decât actul sexual în sine.

Eu cred că, atâta vreme cât ajungi la orgasm, nu poate fi vorba de o problemă fizică. Nu contează natura orgasmului. Şi mai cred că, ulterior, lucrurile vor evolua şi în altă direcţie, atunci când tu şi iubitul tău vă veţi maturiza sexual.

Totuşi, te sfătuiesc să consulţi un ginecolog sau un endocrinolog pentru a verifica starea somatică.

„Ejaculez după 30-40 de secunde”

„Mă numesc Cosmin, am 24 ani şi o relaţie de un an şi jumătate. Când vine vorba de sex, eu am o problemă: ejaculez după 30-40 de secunde sau cel mult două minute. Foarte rar reuşesc să-mi satisfac iubita. Ce să fac ca o partidă de sex să dureze mai mult? Vă mulţumesc frumos”

Cosmin, aşa cum şi tu ai sesizat, e într-adevăr vorba despre ejaculare precoce. Acest aspect apare pe un fond emoţional labil. Înţeleg că te preocupă foarte mult, de vreme ce ai calculat timpul de fiecare dată. Aş fi dorit mai multe detalii despre momentul când a apărut această problemă şi în ce context. Sigur nişte şedinţe de psihoterapie te pot ajuta să scapi de necaz.

De asemenea, îţi atrag atenţia că această problemă e a ta şi numai a ta, este bine şi de dorit să o rezolvi pentru tine şi abia apoi pentru partenera ta. Am observat că principala ta p4303-224247-untitled13.jpgreocupare e legată de teama de a nu o pierde, din cauză că nu o poţi satisface. Dacă relaţia voastră e puternică, atunci ea îţi va oferi confortul şi liniştea necesare până rezolvi această problemă.

Monica Călugăru, psiho-sexolog, lector universitar doctorand la Universitatea Hyperion, răspunde scrisorilor voastre. Scrieţi- i la adresa de e-mail despresex@libertatea.ro sau pe adresa redacţiei (Bucureşti, bulevardul Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2)

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro