MENIU CAUTĂ
11 Feb. 2018 22:47

Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Mi-a spus că este printre ultimele fete din şcoala ei care nu şi-au început viaţa sexuală şi că nu vrea să fie proasta şcolii”

Distribuie

De când lumea și pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Scrie-i Adelei pe adresa scrieadelei@libertatea.ro şi citește în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Numele meu este Graţiela şi sunt mama unei fete de 17 ani. În urmă cu câteva luni, şi-a făcut un iubit, pe care ni l-a prezentat şi mie şi lui taică-su. E un băiat bun, recunosc că nu am ce să-i reproşez. E atent cu ea, o aduce acasă la o oră corespunzătoare. Însă, Adela, sunt îngrijorată. În urmă cu două săptămâni, fata a venit să-mi spună că se gândeşte să îşi înceapă viaţa sexuală cu el. Eu consider că este prea tânără pentru a face pasul acesta şi am încercat să o fac să înţeleagă că nu este momentul potrivit pentru asta. Mi-a spus că este printre ultimele fete din şcoala ei care nu şi-au început viaţa sexuală şi că nu vrea să termine liceul fiind „proasta şcolii”. Recunosc că deşi sunt mama ei, nu ştiu cum să tratez această discuţie delicată, cum să o conving să aştepte măcar până face 18 ani (mai are 10 luni până la majorat). Mă poţi ajuta cu nişte idei?

Adela răspunde:

Dragă Grațiela,

După cum știi prea bine, vârsta la care se află fiica ta este una critică. Una dintre cele mai intense manifestări la 17 ani este că adolescenții tind să facă exact opusul a ceea ce li se spune, exagerând emoțional totul. Prin urmare, faptul că fiica ta ți-a mărturisit ce intenții are cu acest băiat, plus motivul – că nu vrea să fie 'proasta școlii' – arată, totuți, o mare victorie pentru tine: ea are încredere totală în tine, e dispusă să îți spună totul. Dacă este așa, nu ai niciun motiv să crezi că ea își va schimba obiceiurile odată ce își va începe viața sexuală. Decât să îi interzici și să o faco să te privească precum pe un 'inamic' care nu o înțelege, mai bine o susții și păstrezi încrederea și prietenia ei. Cine știe, dacă nu te opui, poate că nici n-o să mai i se pară atât de urgent să facă acest pas. Fii alături de ea, nu-i spune niciodată 'nu', dar pune-i diverse întrebări. Trage-o de limbă în legătură cu relațiile colegelor ei, care și-au început deja viața sexuală. Sunt ele fericite? Cum se comportă băieții după ce au obținut ceea ce au dorit? La fel ca înainte sau mai neglijenți? Nu-i pune tu răspunsurile pe tavă, doar întreab-o cu o curiozitate sinceră și las-o pe ea să comenteze și să deschidă ochii. Fă-o să înțeleagă ce 'armă' redutabilă este sexualitatea pentru o femeie, învaț-o să nu abuzeze de ea. La nevoie, poți să-i spui că, până la 18 ani, răspunzi de ea și nu vrei să te simți vinovată că nu ai făcut totul pentru ca ea să nu sufere.

Loading...
Comentarii