• Foste studente la UNATC, acum actrițe, regizoare sau scenografe, au povestit pentru Rise Project, sub protecția anonimatului, experiențele traumatizante avute cu Felix Alexa. 
  • Bianca Stânea, absolventă de Regie, a acceptat să vorbească despre asta în fața camerei. „Nu am mai făcut niciodată teatru”, spune ea. 
  • Experiențele relatate seamănă: avansuri, mesaje insistente, urmăriri, amenințări sau șantaj profesional. Una dintre victime a făcut și plângere la poliție după ce Alexa i-a spart ușa de la casă și cauciucurile de la mașină. 
  • Felix Alexa predă la UNATC din 1994 și este un artist multipremiat. Admite relațiile cu fostele lui studente, dar respinge orice formă de hărțuire: „Au fost niște relații de iubire”.

„Din super senin și-a tras scaunul lângă mine și m-a sărutat”, spune fosta studentă la UNATC Bianca Stânea, acum în vârstă de 30 de ani, despre profesorul și regizorul de teatru Felix Alexa. 

Euroins și-a șters propria conferința de presă de pe YouTube, după ce amenințase în ea că va investiga persoanele incomode, iar ASF a interzis ziarul Bursa
Recomandări
Euroins și-a șters propria conferința de presă de pe YouTube, după ce amenințase în ea că va investiga persoanele incomode, iar ASF a interzis ziarul Bursa

„Nu am știut cum să reacționez. Eu știam că el e profesorul meu, care trebuie să-mi dea notă ca să-mi iau disertația”, explică fosta studentă poziția de putere în care se afla Alexa. 

Bianca a urmat cursurile unui master în regie între 2014 și 2016. Cei doi ani de studii la București n-au fost ușori. Singură într-un oraș nou în care nu știa pe nimeni, avea o relație toxică cu un băiat care nu o lăsa să vină la cursuri. Acumula absențe, iar asta îl deranja pe profesorul ei de an, Felix Alexa, care „mă suna și țipa la mine, și-mi zicea că sunt neserioasă, că să mă duc înapoi la Cluj.” 

De aceea, studenta a fost surprinsă când profesorul a acceptat, la rugămintea ei, să-i fie asistentă de regie pentru un spectacol pe care el îl monta la Teatrul Maghiar din Cluj. 

„Felix Alexa mi-a zis: «Da, sigur, hai. Faci niște experiență de lucru, poate că o să ne înțelegem bine și o să fie lucrurile OK când ne întoarcem la București»”, își aduce aminte Bianca. 

După prima seară de repetiții, Bianca și Alexa au mai stat la un vin fiert în barul de lângă teatru, până s-a închis. Regizorul a invitat-o să continue discuțiile în garsoniera unde era cazat. Pe drum, a cumpărat o sticlă de vin. 

Dosarul „droguri în licee”. Directoarea Colegiului Caragiale: „Am transmis peste tot. Părinții au reacții violente și agresive”
Recomandări
Dosarul „droguri în licee”. Directoarea Colegiului Caragiale: „Am transmis peste tot. Părinții au reacții violente și agresive”

„N-am simțit că e ceva în neregulă să stai să bei un pahar de vin cu profesorul tău”, spune Bianca. Au vorbit despre teatru, despre școală. Apoi profesorul și-a tras scaunul lângă ea și a sărutat-o. Ea avea 24 de ani. El, 48. „În capul meu mă gândeam: Nu fă nimic. Las-o așa, că trebuie să găsesc acum o metodă să plec de-aici.” 

După clipele de blocaj, discuția a continuat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Bianca spune că și-a făcut curaj și i-a spus profesorului că vrea să plece acasă.

„El a zis OK”. Dar la ieșire, „m-a împins cu toată forța în ușă, și-a băgat limba în gura mea și a început să se frece cu corpul de mine. Avea penisul erect”, își aduce aminte fosta studentă. 

„Am sărutat-o și am lipit-o de ușă? Are dovezi în sensul ăsta? Nu am abuzat niciodată pe nimeni”, spune profesorul Felix Alexa, într-o discuție telefonică cu reporterul RISE Project.

„Cu toate astea, m-a lăsat să plec”, adaugă ea. Pe drum a plâns „isteric”. În noaptea aceea, i-a povestit ce a pățit prietenei la care locuia. Amica ei ne-a spus că a încercat să o scoată din stare și să o facă să râdă. Mai târziu, Bianca a relatat ce-a pățit și iubitului ei de-atunci și altor prieteni. „Toți mi-au zis că, «dar știai ce reputație are, de ce te-ai dus acolo, dar ce credeai»?” 

LECȚIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin  Ovidiu Vântu, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins, care l-au numit ”o haită”. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici
Recomandări
LECȚIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin Ovidiu Vântu, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins, care l-au numit ”o haită”. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici

Tinerele care-l acuză pe profesorul Felix Alexa de hărțuire

Bianca nu e singura care-l acuză pe profesorul Felix Alexa de astfel de practici. 

Bianca Stânea – masterandă la Regie între 2014 și 2016, la clasa lui Felix Alexa. Ea avea 24 de ani, el, 48. Povestește că a invitat-o la el la cazare după o repetiție și i-a făcut avansuri sexuale.

Sorina* – fostă studentă. Ea avea 19 ani, el, 46. Spune că a invitat-o în oraș, a sărutat-o, iar apoi s-a purtat o lună jumătate ca și cum aveau o relație. Alexa susține că a fost „o relație de iubire”.

Elena* – actriță, fostă iubită a lui Alexa pe vremea când ea era proaspăt absolventă la 24 de ani, iar el avea 40. Când s-au despărțit, povestește că a hărțuit-o prin mesaje și e-mailuri, i-a spart ușa de la casă și i-a tăiat cauciucurile de la mașină. Alexa califică situația ca fiind „un incident scos din context”.

Dana* – fostă iubită, când ea era studentă la o facultate din UNATC. Confirmă același tipar de hărțuire cu sute de mesaje, subminarea încrederii în sine și amenințări.

Olga* – fostă studentă la clasa de Regie a lui Felix Alexa. Spune că profesorul punea mâna pe ea, remarca și că e slabă și o întreba „pe ce pune mâna iubitul tău?”

Medeea* – fostă studentă la Actorie, spune că profesorul s-a oferit să o susțină în carieră în schimbul unei întâlniri.

Mirela* – studentă din actuala generație, povestește cum profesorul „a insistat” la un pahar de vin, când era la un festival de teatru, să facă schimb de numere de telefon.

Victoria* – fostă studentă la Actorie, spune că profesorul i-a pus mâna pe picior după un examen.

Raluca* – absolventă de Scenografie, povestește cum, sub pretextul unui job, Alexa i-a făcut avansuri, chiar și după ce l-a refuzat.

Simona* – martor la una dintre scenele de hărțuire ale lui Felix Alexa, amenințată de regizor în privința carierei.

Andreea* – fostă studentă la clasa de Regie a profesorului, martor la o scenă de gelozie a regizorului în fața clasei.

Mihai* – fost student la Actorie, martor la o scenă în care profesorul a stat două ore noaptea, în mașină, în fața blocului unde locuia studenta lui.

Cristina* – fostă studentă la o facultate din UNATC, prietenă din copilărie cu una dintre victime, povestește cât de tare s-a schimbat aceasta în perioada abuzului.

Adrian* – student în actuala generație la UNATC, vorbește despre faima lui Felix Alexa în rândul studenților.

Mamele studentelor – Două au fost sunate de Felix Alexa. Prima spune că era îngrijorată pentru că regizorul „era amenințător”. Cealaltă povestește cum profesorul a încercat să o convingă că în lumea teatrului, a artiștilor, relațiile cu studente sunt firești. Când a fost părăsit, profesorul i-a transmis și că fiica ei „e nebună”.

La clasă, Alexa „făcea aceste glume care aveau niște conotații sexuale stânjenitoare tot timpul, la adresa fetelor”, povestește Olga*, fostă studentă la Regie, la clasa lui Alexa, în anii 2000. 

Felix Alexa căuta pretexte să atingă studentele. „Pe mine deseori mă tot atingea cu motivul că-s foarte slabă”, spune Olga*. Apoi spune că o întreba: „Pe ce pune mâna iubitul tău?”. 

Băieților actori le arăta cum să manipuleze actrița. „Și o întorcea, o învârtea, o pipăia, cu pretextul că le arată băieților cum să lucreze. Dar de obicei un regizor nu prea face asta, adică eu nu mă apuc să pipăi actorii, dacă e o scenă erotică”, explică Olga*, regizoare în prezent. 

Multe dintre studentele de la Actorie ajungeau să-l cunoască și ele, pentru că lucrau deseori cu colegii de la Regie. 

Glumele misogine făceau „parte din el, nici nu puteai să disociezi chestia asta de el”, zice Victoria*, fostă studentă la Actorie. „Avea chestia asta de touchy touchy (…) un pic nefirească”. 

Ea povestește cum, după un examen, pe holul facultății, a primit felicitări de la profesor pentru rezultatul obținut și „mi-a pus o mânuță pe picioruș, într-o manieră absolut jenantă și nepermisă. Am rămas inertă vreo zece secunde, după care (…) am plecat. M-a scârbit.” 

Medeea*, actriță de film care a absolvit UNATC în 2007, ne-a relatat cum profesorul i-a trimis un sms în mijlocul nopții, după ce participase pentru prima dată la clasa lui de Regie. Nu ea îi dăduse numărul de telefon, insistă fosta studentă. Nu mai ține minte cuvintele exacte, dar îi zicea că o place. 

A doua zi, studenta l-a confruntat pe holurile facultății. „Mi-a spus că i se pare că sunt foarte talentată, foarte frumoasă, dar că n-am să reușesc singură. S-a oferit să mă susțină și să ne întâlnim”, reconstituie ea discuția. 

„Mi-a propus, de fapt, un schimb”, spune Medeea*. „A fost un șoc pentru mine (…). M-a afectat. Tânără studentă, să înțelegi de la un profesor că meseria ta nu se poate face decât așa e destul de debusolant”, își aduce ea aminte. După ce i-a dat de înțeles că nu este interesată, Alexa a ignorat-o complet când treceau unul pe lângă altul. 

„Eu n-am zis niciodată că fără mine (nu va reuși), nimănui, nici măcar iubitei mele (…) așa ceva nu este adevărat. Nici nu am condiționat vreodată ceva. (…) Este contra credinței mele despre teatru”, susține Felix Alexa.

Citiți continuarea investigației pe Rise Project

Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (1)

Bermuda   •   28.11.2022, 23:38

La UNATC (si la IATC- denumirea veche) aceasta situatie- profesori si asistenti profitand de statutul lor si intretinand relatii sexuale cu studentele sau facandu-le avansuri asa zis sentimentale- a trecut de limitele bunei cuviinte si uneori ale legalitatii. Sper ca adevarul sa iasa la iveala si cei din conducere care au incercat in diverse moduri sa musamalize situatii de acest gen sa isi dea demisia. Sugerez Rise Project care a inceput analiza acestor situatii, sa permita comentarii si celor care nu au cont facebook sau twitter, si au doar un simplu cont de email. Multi nu doresc sa aiba conturi la aceste site-uri.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.