07 Mar. 2016 23:30 Gabriela Boceanu

RAPORT ȘOCANT! 7 minute de exerciţii fizice, 7,5 ore la calculator: aşa arată programul zilnic al adolescentului român. Vezi care sunt consecinţele

Distribuie

Un studiu realizat de Facultatea de Sociologie din cadrul SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), pe un eşantion de peste 990 de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani din Bucureşti şi Ploieşti arată că, în medie, circa 50% dintre respondenţi stau peste şapte ore pe zi în faţa unui monitor. Şi fac doar 30, maximum 60 de minute de exerciţii fizice pe săptămână. Ceea ce înseamnă o medie de 6-7 minute de mişcare pe zi.   

Studiul descrie programul unei zile din viaţa unui adolescent din clasele a IX-a – a XI-a:

  • este la şcoală în jur de 6 ore şi 30 de minute pe zi
  • alocă studiului în medie 2 ore şi 10 minute
  • petrece zilnic în medie 7 ore şi 30 minute în faţa unui ecran TV, calculator sau telefon

Rezultat final: 1 din 3 liceeni doarme cu capul pe bancă!

  • 36% dintre liceeni au răspuns că nu se trezesc odihniţi
  • 38% se simt somnolenţi sau au adormit la şcoală
  • 29% au avut probleme de concentrare la cursuri.

”Condamnaţi” la sedentarism

Eşantinul din Bucureşti şi Ploieşti este, fără doar şi poate, reprezentativ pentru marea masă a adolescenţilor noştri, ”condamnaţi” la sedentarism – ”boala secolului”. Asociată cu alte cauze – alimentaţie dezechilibrată (mult fast food, multe preparate şi semipreparate industriale), băuturi tip soda, fumat, alcool – de la vârste tot mai fragede etc.) – maladia aceasta modernă secătuieşte resursele de energie ale organismului; puterea de concentrare scade, starea de oboseală devine o a doua natură. Sănătatea, per total, are de suferit.

Sună clopoţelul pentru ”generaţia în mişcare”

Pentru 65.000 de adolescenţi şi peste 2.700 de cadre didactice a sunat clopoţelul: au fost cuprinşi în proiectului naţional „Suntem generaţia în mişcare!”, ediţia a doua.

170 de licee din 14 oraşe: Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, Cluj – Napoca, Braşov, Codlea, Făgăraş, Predeal, Râşnov, Rupea, Săcele, Victoria, Zărneşti, Bran şi două commune – Feldioara şi Prejmer reprezintă ţinta din 2016 a acestui program ambiţios de informare şi educare pentru o viaţă sănătoasă. Care înseamnă multă mişcare, somn odihnitor, alimentaţie echilibrată, diversitate, atitudine pozitivă, deschiderea către nou, socializare, voluntariat, creativitate, spirit de echipă, respect de sine şi faţă de ceilalţi.

Intră şi tu în rânduri!

Principalul canal de informare şi de activare online al comunităţii de tineri este reprezentat de platforma integrată cu canalele de social media (Facebook şi YouTube) şi cu portalul www.generatiainmiscare.ro. Afli aici tot programul ediţiei din acest an: Quiz-uri lunare, concursuri GYMClass şi Best Moving Generation Flashmob. Iar marea provocare este ”proba practică” de la final: marea competiţie anuală între licee.

 

 

 

 

Comentarii