Ai burta mare? Vezi ce sindrom periculos poate ascunde asta

13 martie 2016 11:46

Unii o consideră burta mare semn de prosperitate, de viață îndestulată. Alții vor să scape de ea, doar din rațiuni estetice. Or, grăsimea abdominală este sursa unora dintre cele mai grave boli.

Când circumferința taliei depășește 80 cm la femei și 95 cm la bărbați, este un semnal de alarmă. „Colăceii” nu sunt doar obstacole în achiziționarea perechii favorite de blugi sau a rochiei mulate la care visezi de mult. Fiecare centimetru de grăsime depus în regiunea abdominală ne aduce cu un pas mai aproape de îmbolnăvire. Și nu ne pândesc orice fel de boli, ci unele cronice, fatale chiar.

Ce este sindromul metabolic

Dislipidemia, adică nivelul crescut al trigliceridelor și scăzut al HDL colesterolului, hipertensiunea și rezistența la insulină sunt trei mari semnale de alarmă. Și asta pentru că, netratat la timp, acest „trio formidabil” declanșează un lung șir de probleme grave de sănătate, mai ales dacă se combină cu intoleranța la glucoză. Specialiștii îi spun sindrom X metabolic. Îi caracterizează pe cei care ignoră kilogramele în plus, cu un stil de viață haotic, sedentar. Din cauza rezistenței la insulină, persoanele cu sindrom metabolic au un risc foarte ridicat de deces prin boli cardiovasculare. Un prim criteriu în suspectarea afecțiunii este excesul de grăsime în regiunea abdominală. Așadar, cu cât burta e mai mare, cu atât cresc și riscurile.

Citește mai multe pe libertateapentrufemei.ro

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro