18 Feb. 2010 22:32

Iată bacteriile ucigaşe de la Terapie Intensivă!

Distribuie

Moartea lui Toni Tecuceanu a şocat întreaga ţară. Nu doar pentru că decesul lui a fost pus pe seama gripei porcine, ci şi pentru că rudele au acuzat cadrele medicale de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti că Tecuceanu ar fi contractat la Terapie Intensivă un microb care i-a grăbit sfârşitul. Rezultatul necropsiei le-a dat dreptate! Actorul s-a infectat şi cu o bacterie: acinetobacter. O problemă gravă a sistemului sanitar românesc a ieşit la iveală: infecţiile intraspitaliceşti!

4317-228313-89actterapieintensiva09evz.jpg

Nou-născuţii şi bolnavii de la Terapie Intensivă sunt pacienţii cei mai sensibili la infecţii intraspitaliceşti. “Ei au imunitatea foarte scăzută şi suportă manevre invazive care cresc riscurile de infecţie”, ne-a declarat dr. Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar din Capitală.

4317-228321-89lib_07_6377_editie.jpgConform unui ordin al Ministerului Sănătăţii, în fiecare spital ar trebui să existe un serviciu special din care să facă parte un epidemiolog. “La noi, fiecare secţie are un caiet de suspiciuni, unde medicii raportează orice posibilă infecţie. Primul lucru pe care acest serviciu îl face, împreună cu laboratorul, e să identifice germenul pentru a se putea administra tratamentul”, ne-a declarat dr. Lambru Katia, medic epidemiolog la Universitar. Dacă există trei bolnavi infectaţi simultan şi se stabileşte că între ei există o relaţie de transmitere, atunci secţia respectivă se închide. “Şansele de a trata infecţia şi de a salva pacientul depind de starea acestuia şi de tipul germenului. Unii sunt rezistenţi la antibiotice. Nu doar noi ne confruntăm cu această problemă, ci toate spitalele din lume”, explică dr. Lambru

Acinetobacter
4317-228314-89actacinetobacter_baumannii.jpg

Frecventă în mediile spitaliceşti, bacteria îşi face “cuib” pe catetere, pe tuburile intubatoare sau pe sondele urinare. Acinetobacter este un germen care preferă mediile apoase şi este întâlnit frecvent în secţiile de Terapie Intensivă. Poate provoca infecţii fatale pentru că e rezistent la multe antibiotice.

Klebsiella
4317-228317-89actklebsiella21121216417732199071692972.jpg

Este o bacterie cu o rezistenţă crescută la antibiotice şi care “atacă” sistemul respirator, digestiv şi cel genito-urinar. În cazul bolnavilor internaţi în stare gravă, care suferă de diabet, alcoolism sau sunt foarte în vârstă, acest germen poate cauza pneumonii fatale.

Escherichia Coli (E. Coli)
4317-228315-89actescherichiacolibacterieshutterstock_1329359.jpg

Anumite forme ale bacteriei Escherichia Coli pot să infecteze pacienţii din spitale. Ea e rezistentă la multe antibiotice şi e responsabilă pentru un număr mare de infecţii urinare şi digestive. Se poate transmite în spital, dacă există persoane deja infectate, sau prin mâncare şi prin apă contaminată.

Pseudomonas Aeruginosa (Piocianic)
4317-228318-89actpseudomonas_aeruginosa_01.jpg

Prezent în stare naturală în apă sau în sol, uneori pe piele şi în tubul digestiv, Pseudomonas Aeruginosa e responsabilă de grave infecţii la pacienţii cu imunitate scăzută. Cunoscut sub denumirea de bacil piocianic, el ajunge în corpul bolnavilor prin echipamente respiratorii, soluţii de curăţat, chiuvete, legume, ghivece şi vaze cu flori, endoscoape şi bazine de fizioterapie.

Staphylococcus Aureus (Stafilococul Auriu)
4317-228320-89actstafilococauriushutterstock_19044466.jpg

Este o bacterie care se găseşte în mod normal pe pielea şi în mucoasele omului. Ea supravieţuieşte timp îndelungat pe suprafeţe uscate şi se transmite direct de la o persoană la alta sau prin intermediul unor obiecte, precum lenjeria sau prosoapele. Stafilococul Auriu e deosebit de periculos pentru că poate provoca infecţii.

Bebeluşii au imunitatea foarte scăzută

Primul pas spre dobândirea imunităţii nou‑născutului se face prin anticorpii din placenta mamei şi din primul lapte supt de la mamă. Acesta este, de altfel, considerat primul vaccin al bebeluşilor. Chiar şi aşa, foarte mulţi se pot infecta în această perioadă în care imunitatea lor e foarte scăzută. Frecvent, apar inflamaţii în jurul cordonului ombilical. Germenii se transmit din cauza manevrelor medicale sau prin simpla atingere a bebeluşului de persoane care pot fi purtătoare de germeni. La prematuri, riscul de infecţie e dublu.

4317-228316-89actincubator.jpg

Aproape 10.000 de cazuri pe an

În 2008, în spitalele din România au fost raportate 9.677 de astfel de cazuri. În realitate, numărul lor este mult mai mare pentru că multe infecţii nu sunt depistate sau nu sunt raportate. La nivel mondial, statisticile arată că circa 10% din aceşti bolnavi mor.

“Este greu de stabilit o cauzalitate directă între infecţia nosocomială şi deces, pentru că aceşti pacienţi sunt deja în stare gravă când contractează virusul sau bacteria”, ne-a declarat dr. Lambru Katia. Specialistul este de părere că aceste infecţii nu vor dispărea din spitale, însă numărul lor poate fi ţinut sub control printr-o igienă strictă.

Comentarii
← Inchide